Kristoffer Olsson vårdas inte längre i respirator – har lämnat intensivvården

Landslagsspelaren Kristoffer Olsson, 28, har lämnat intensivvården och vårdas inte längre i respirator. Det meddelar hans klubb FC Midtjylland.

ANNONS
|

Landslagsmittfältaren Kristoffer Olsson, som vårdats i respirator sedan han tappade medvetandet i sitt hem i februari, har fått lämna intensivvårdsavdelningen, det meddelar hans danska klubb FC Midtjylland.

Klubben meddelar att 28-åringen tagits ur respiratorn.

Han vårdas inte längre på Århus Universitetssjukhus utan har förflyttats till Hammel Neurocenter, som ligger några mil utanför Århus och är specialiserat på avancerad rehabilitering av neurologiska sjukdomar.

Klubben skriver att Olsson ännu inte återfått motorik eller talförmåga.

”Specialisterna bedömer att rehabiliteringstiden kommer att sträcka sig över flera månader och hans tillstånd bedöms kontinuerligt och kräver ytterligare undersökningar och behandling, varför det ännu är för tidigt att ge en slutgiltig prognos”.

ANNONS

Tackar sjukvården

FC Midtjyllands vd Claus Steinlein säger i uttalandet:

– Vi på FC Midtjylland vill tacka sjukvårdspersonalen på Århus Universitetssjukhus för det engagerade och mycket professionella bemötande som Kristoffer har fått under sin sjukhusvistelse, precis som den vård och det stöd han och familjen har mötts av har varit av ovärderlig betydelse.

För snart två veckor sedan meddelades att Olsson drabbats av är flera små blodproppar på båda sidor av hjärnan, till följd av en extremt sällsynt inflammation i hjärnans kärl.

”Kristoffers Olssons tillstånd bedöms nu som stabilt och läkarna fortsätter att se små framsteg”, skrev klubben då.

Svenska herrlandslaget är just nu samlat i Portugal och i samband med uppdateringen kring Olssons tillstånd från FC Midtjylland gör Svenska fotbollförbundet ett uttalande.

– Vi är glada och lättade för varje litet framsteg som ”Koffe” gör. Det känns bra att kunna berätta om den här positiva förändringen för spelarna som samlas här i Portugal i dag, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Stort stöd

Olsson tappade medvetandet i sitt hem 20 februari och en vecka senare gick FC Midtjylland ut med nyheten om hans tillstånd. Sedan dess har stödet från fotbollsvärlden strömmat in till Olsson och hans anhöriga. Bland annat har hans tidigare klubbar AIK och RSC Anderlecht visat stöd i samband med matcher och när Midtjylland spelat har matcher pausats i matchminut åtta (efter Olssons tröjnummer).

ANNONS

Olsson kommer från Norrköping och har spelat 47 landskamper för Sverige. Han är inne på sin andra sejour i danska Midtjylland, som han återvände till 2022.

LÄS MER:Marcus Berg om Kristoffer Olsson: ”Hemskt och jobbigt”

LÄS MER:Här hedras ”VORES NR 8”

LÄS MER:Kristoffer Olsson har fått en diagnos

LÄS MER:Läkare om Olsson: Kan vara extremt ovanligt

ANNONS