Kritiken mot IFK Göteborgs supportrar: ”Förstår inte hur folk kan bete sig på detta vis”

Efter slutsignalen konfronterade Linda Sällström supportrar till IFK Göteborg. Efteråt berättar Vittsjö-spelaren om varför.
”I dag var vi tvungna att lyssna på misogyna glåpord”, skriver den finländska landslagsspelaren.
– Det är helt oacceptabelt, säger klubbdirektören Håkan Mild.

ANNONS
|

Det blev till slut inga problem för Damallsvenska Vittsjö att slå IFK Göteborg i den första gruppspelsmatchen i Svenska cupen. Efter den första halvleken ledde gästerna med 1–0.

Efter den andra stod det 5–0 på tavlan.

Direkt på slutsignalen jublade dock inte alla spelare i Vittsjö.

Den finske landslagsspelaren Linda Sällström sprang istället bort till ena långsidan och fram till supportrar till IFK Göteborg.

Efteråt berättade hon själv om varför hon sprang fram.

”I går firades internationella kvinnodagen, idag var vi tvungna att lyssna på misogyna glåpord och verbala trakasserier i 90+ minuter på fotbollsplanen. Det var väldigt grovt språk som verkligen inte hör hemma någonstans, inte på vår arbetsplats och ingen annanstans i samhället heller. Förstår bara inte hur folk kan få för sig att bete sig på detta vis och jag kan heller inte förstå hur detta kunde tillåtas pågå hela matchen. Varför avlägsnades inte dessa personer?! Varför accepterades denna typ av beteende?!”, skriver hon på Instagram.

ANNONS

Den 35-årige fortsätter:

”Efter matchen gick jag över och konfronterade dessa människor. Kan inte säga att det gick så bra och jag var bara tvungen att uthärda mer glåpord. Fotbollen ska vara en trygg plats för alla och jag vägrar acceptera sådant här beteende”.

Hoppas att personerna straffas i efterhand

Vidare skriver hon även att hon hoppas att personerna i fråga straffas i efterhand.

Till SVT utvecklar Linda Sällström:

– Jag blev upprörd. Det är inte okej att skrika könsord på stan varför ska det vara okej på en fotbollsplan? Jag accepterar inte det, säger hon och fortsätter att prata om när hon konfronterade supportrarna efteråt:

– Det blev ingen dialog, de blev provocerade och det skreks åt båda hållen och så viftade de med en supporterflagga i ansiktet på mig och då tog jag tag i den. För mig var det viktigt att markera.

Håkan Mild om beteendet: ”Helt oacceptabelt”

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild var själv på plats på matchen. Han berättar att han stod nära klacken i drygt 85 minuter.

– När jag stod där hörde jag inget sådant om jag ska vara helt ärlig. Sedan vet jag att det hände något när jag gick därifrån och exakt vad som hände får vi kolla upp. Men det är helt oacceptabelt att det skriks på det sättet eller att man använder olika typer av okvädningsord, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Vår säkerhetsansvarige har en diskussion direkt efteråt med våra supportrar men vi får titta mer på det här. Vi måste ha någon form av utredning där vi tar reda på exakt vad som har skett och vad för typ av konsekvenser det kan bli.

Vad för typ av konsekvenser kan det bli?

– Det kan vara olika. Det kan vara arrangörsavstängning eller att vi kallar upp individer och har ett samtal med dem. Vi får titta på det och samla fler som jobbade hela matchen och sedan får vi ta en diskussion internt om vad vi gör. Vi kommer att titta på det här och om det finns spelare som känner så som de gör då tar vi definitivt avstånd ifrån alla former av kränkande beteende och liknande.

LÄS MER:Öppen strid i IFK Göteborg inför årsmötet

LÄS MER:Malick Junior Yalcouyé – Blåvitts nya juvel: ”Sensationell”

LÄS MER:Klubbarna återinför böter vid ordningsstörningar på läktarna

ANNONS