Khvicha Kvaratskhelia.
Khvicha Kvaratskhelia. Bild: BERNADETT SZABO

Läkare varnar för trenden: ”Varför ta risken?”

En hel del fotbollsspelare har bara några centimeter stora benskydd och strumporna hänger med.
En trend som fortsatt under EM – och varnas av läkare.
– Varför ta risken? säger fotbollsläkaren Marc Jacob Strauss till VG.

ANNONS
|

Fotbollsspelare måste bära benskydd under matcherna för sin egen säkerhet. Men hur dessa ser ut är olika och finns i olika skepnader och storlekar.

Den senaste trenden är att de blir mindre – och täcker ofta mindre än halva smalbenet med ofta strumporna rejält nerdragna.

Det finns flera kända fotbollsspelare som har noterats att ha benskydden långt nerdragna. Exempelvis Manchester City-stjärnan Jack Grealish har tidigare uppmärksammats för det i Premier League, och Napoli- och Georgiens stjärna Khvicha Kvaratskhelia har synts under EM.

Varnar för fenomenet

Norska tidningen VG har pratat med flera idrottsläkare som är överens om att det inte finns statistik som tyder på att det är farligare med mindre benskydd, samtidigt som de varnar för fenomenet som pågått i flertalet år.

ANNONS

– Varför ta risken när du har möjlighet att skydda dina smalben? Varför ta en onödig risk att missa träningar, när du kan få ett blåslaget smalben? säger tidigare danska ungdomslandslagsläkaren Marc Jacob Strauss till VG.

Benskydden och strumporna långt nere på smalbenet – inte en ovanlig syn i dagens fotboll.
Benskydden och strumporna långt nere på smalbenet – inte en ovanlig syn i dagens fotboll. Bild: LENNART MÅNSSON

”Kan förlora glädjen”

Han är bekymrad över barn som ser sina idoler inte använda benskydden ordentligt.

– Om du är 10-12 år och får en ordentlig smäll på smalbenet, kan det bli en dålig upplevelse. Och får du två, tre sådana smällar, kan du också förlora glädjen till fotbollen.

Den tidigare norska landslagsläkaren Thor Einar Gjerstad Andersen menar att det är signalerna det sänder som är det stora problemet.

– Fotbollsspelare är idoler som ungdomen ser upp till när det kommer till fotbollsskor, strumpor över knäna och frisyrer, säger han.

LÄS MER:Frankrike till kvartsfinal – efter självmål

LÄS MER:Bellingham utreds efter obscen gest

ANNONS