Linda Sembrant om tuffa vägen tillbaka från skadan

Linda Sembrant, 34, är tillbaka i landslaget för att slåss om en plats i VM-kvalelvan. Nu öppnar mittbacksveteranen upp om det smärtsamma beskedet när korsbandet gick av.
– Jag höll på att kräkas över läkaren, säger hon.

ANNONS
|

I maj ifjol kom chocknyheten: Juventusstjärnan Linda Sembrants korsband är av och hon missar OS i Tokyo.

Vi vrider fram klockan ett år. VM-kval mot Georgien (borta) och Irland (hemma) väntar. Linda Sembrant är tillbaka i landslagstruppen som ligger samlad i Göteborg.

– Superkul. Jag fick smaka på det lite i Algarve, men idag är det jättekul att vara tillbaka som en av alla andra i laget, säger hon.

Med ”en av alla andra i laget” menar Linda Sembrant att hon slåss om en plats i startelvan igen.

– Ja, nu har jag fått en hel del matcher i benen. Tuffa, stora matcher i Champions League. Det känns bra, säger hon.

ANNONS

Med blicken fast riktad framåt har hon också fått distans till det år som passerat.

– Det har varit en otroligt lång tid. En stor utmaning. Ett hårt jobb varje dag. Jag har fått ett fantastiskt stöd av Juventus. Jag bodde mer eller mindre på Juventussjukhuset. Åkte klockan 10, kom hem klockan sex. Men nu när jag kan stå här idag har det varit värt alla timmar och minuter, säger hon blickar ut över Ullevi där hon just avslutat ett träningspass med landslagskompisarna.

Bild: ALEKSANDRA SZMIGIEL

Skadan uppstod på en träning med klubblaget.

– Momentet när det sker, när jag vet att det är över, med min ålder, bara någon månad innan OS, de fem minuterna på gräset…det var det värsta hittills i min karriär. Jag visste att korsbandet var av, men när min läkare skulle konfirmera det hade jag så ont i kroppen att jag nära att typ kräkas över honom för det var så jävla smärtsamt.

Var det av smärta eller hur menar du?

– En mix. Smärtan som glider genom kroppen för att man vet att det kanske är över, eller att det handlar om ett år. Mer smärtan mentalt, att kroppen lider, säger Linda Sembrant.

Tiden efteråt handlade om acceptens att OS-drömmen var död.

ANNONS

– Operationen gjordes och den blev startskottet för resan tillbaka. Därifrån har jag bara öst på liksom, säger Linda Sembrant.

Fanns det någon tvekan?

– Både jag och nej. Inget är ju självklart med ett korsband, inte ens säkert att det kommer bli bra. Samtidigt hade jag i det mig att jag ska göra det igen.

Undvek sociala medier

Under OS-turneringen i fjol skippade hon sociala medier.

– Jag följde matcherna så gott jag kunde, men undvek sociala medier visa tidpunkter. Det gav inte mig så mycket, det matade bara något som gjorde ont. Men jag följde laget, det var fantastiskt vilket jobb och vilken turnering de gjorde. Jag var väldigt stolt att se dem, säger Linda Sembrant.

Nu slåss 34-åringen inte bara om en plats i VM-kvaltruppen de två närmaste matcherna – utan även om en plats i EM-elvan i England i sommar.

– Det är stor konkurrens. Jag fokuserar på varje träning. Jag är här för att jag vill prestera bra och för att jag vill spela. Det är klart jag vill spela.

Finns det någon oro att ni inte vinner över Georgien?

– Vi är aldrig oroliga, tänkte jag säga. Allt fokus är på att kliva ut och prestera, att vinna matchen, säger Linda Sembrant.

ANNONS

Seger på torsdag och VM-biljetten till Australien/Nya Zeeland 2023 kan sedan säkras hemma mot Irland på tisdag.

LÄS MER:Här är landslagets EM-tröja – med kaxigt budskap

LÄS MER:Glädjebeskedet: Asllani i spel inför VM-kval

LÄS MER:Glöm skammens Qatar – och vänd blicken mot England

ANNONS