Lucas Bergvalls internationella resa startar på riktigt – hyllas redan

Internationella klubblagsfotbollen har på allvar återvänt efter sommaruppehållet.
Runtom i de europeiska toppligorna finns en mängd svenskar som väntar på att göra avtryck – däribland Tottenhams nyförvärv, 18-årige Lucas Bergvall.

ANNONS
|

Det svenska herrlandslaget i fotboll har gått kräftgång de senaste åren, med missat VM och EM under Janne Andersson samt nedflyttning till C-divisionen i Nations League där nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson hoppas kunna lyfta Sverige.

Men trots bristen på blågula fotbollsframgångar i landslagssammanhang finns det gott om svenskar som gör sig redo för att göra avtryck på högsta internationella klubblagsnivå när de europeiska toppligorna nu sparkar i gång, en efter en, med flera svenskar i klubbar på hög nivå: Newcastles Alexander Isak var trea i Premier Leagues skytteliga i fjol, sex mål bakom Erling Haaland, och Victor Nilsson Lindelöf är alltjämt i Manchester United, även om konkurrensen i de defensiva leden hårdnat.

ANNONS

Jens Cajuste tycks vara på väg att lämna Napoli för Premier League, men i Serie A finns alltjämt namn som Isak Hien, Emil Holm, Jesper Karlsson och nye Romavärvningen Samuel Dahl. I Bundesliga hoppas Hugo Larsson kunna lyfta ytterligare i Eintracht Frankfurt och en hel rad spelare har tagit klivet upp från andradivisionen – inklusive Eric Smith i St. Pauli samt svensktrion i Holstein Kiel – till Bundesliga och hoppas kunna göra avtryck även i den tyska fotbollens finrum. I La Liga råder dock inget överflöd på blågula representanter, förutom Celta Vigo-duon Carl Starfelt och Williot Swedberg.

Lucas Bergvall väntar på att göra avtryck

Ett av de nya namnen i Premier League, som inleddes under fredagen, är Lucas Bergvall som värvats till Tottenham från Djurgården för en rekordsumma. Bergvall – som kopplades samman med flera storklubbbar, inklusive Barcelona, innan valet föll på Tottenham. Bergvall blev klar för Spurs i februari, men avslutade säsongen med Djurgården innan flyttlasset i sommar gick till de brittiska öarna.

– Det kändes bättre i magen. Det är otroliga klubbar båda två. Det var ett jättesvårt val, det var 50–50 väldigt länge, men det kändes som att nästa steg för mig var Tottenham. Det var inte jättelätt att säga nej till Barcelona, det tog väldigt lång tid att bestämma sig. Det var ett tufft beslut, berättade Bergvall för Aftonbladet när beslutet att gå till Tottenham fattats.

ANNONS
Lucas Bergvall och Son Heung-min.
Lucas Bergvall och Son Heung-min. Bild: ISSEI KATO

Bergvall nämnde också att han rådfrågat sin nye lagkamrat Dejan Kulusevski:

– Vi snackade lite innan. Generellt hur klubben fungerar, hur de jobbar, hur de tränar, hur dagarna ser ut. Det var inget övertalande snack så. Han sa bara att klubben var fantastisk och det märkte jag när jag kom dit. Jag fick ett otroligt mottagande, det är en väldigt familjär klubb men otroliga människor.

Har redan blivit hyllad

Bergvall har fått visa upp sig ordentligt under Tottenhams försäsongsturné i Asien den 18-årige mittfältaren har redan gjort avtryck i Spurströjan med sin fina teknik, bolltrygghet och speluppfattning

– I det stora hela tycker jag att de skötte sig ganska bra. För Lucas var det tufft fysiskt. Det är en väldigt krävande roll och det kommer ta ett tag att få i gång honom ur ett fysiskt perspektiv, sa Postecoglou till football.london efter Spurs 4–3-seger mot Team K League, ett All star-lag från koreanska ligan under försäsongen.

– Men du kan se kvaliteten han har när han får bollen, fortsatte Postecoglou.

Bergvalls klättring till Premier League har gått fort; För två och ett halvt år sedan spelade han för Brommapojkarna i Division 1 innan han via Djurgården blev allsvenskans dyraste försäljning någonsin. I förra veckans genrep mot Bayern München spelade 18-åringen 45 minuter och serverade bland annat landslagskompisen Kulusevski till ett av målen i förlustmatchen, 2–3.

ANNONS

Frågan är om Bergvall visat upp tillräckligt för att finnas med i tränare Ange Postecoglous startelva när Tottenham på måndag premiärspelar mot nykomlingen Leicester City på King Power Stadium.

Svenskar som spelar i utländska klubbar

Premier League:

Robin Olsen (Aston Villa, sedan 2022)

Reservmålvakt bakom givne Emiliano Martínez. Gjorde fem Premier League-matcher i fjol.

Yasin Ayari (Brighton and Hove Albion, sedan 2023)

Varit utlånad till Coventry City och Blackburn Rovers senaste säsongerna. Återstår att se om Ayari kan vinna nye Brighton-managern Fabian Hurzelers förtroende.

Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United, sedan 2017)

Gjorde 19 Premier League-matcher i fjol, men har halkat ner ytterligare på Erik ten Hags rangordning efter värvningarna av Leny Yoro och Matthijs de Ligt, samt Lizandro Martínez återkomst från skada.

Alexander Isak (Newcastle United)

Gjorde 21 ligamål i fjol och är given i Newcastles starkaste elva.

Emil Krafth (Newcastle United, sedan 2019)

Gjorde 17 PL-framträdanden i fjol efter ett par skadedrabbade år. Förlängde nyligen kontraktet till 2025.

Anthony Elanga (Nottingham Forest, sedan 2023)

Gjorde fem mål och nio assist på 39 tävlingsmatcher under debutsäsongen i Nottingham Forest efter flytten från Manchester United.

Dejan Kulusevski (Tottenham Hotspurs, sedan 2023)

Spelade en viktig roll i Ange Postecoglous Tottenham och stod för åtta mål och tre assist på 36 ligamatcher i fjol.

Lucas Bergvall (Tottenham Hotspurs, sedan 2024)

Nyförvärvet har visat framfötterna under försäsongen och väntas vara med och tampas om speltiden, i tuff konkurrens, i Spurs under kommande säsong.

Bundesliga:

Hugo Larsson (Eintracht Frankfurt, sedan 2023)

Gjorde en fin debutsäsong i Bundesliga och startade i majoriteten av hans 29 framträdanden för Eintracht Frankfurt. 20-åringen hoppas kunna visa upp ännu mer under 2024/25.

Nils Ramming (Eintracht Frankfurt, sedan 2019)

17-årige målvakten, som fått sin fotbollsfostring i England, lär inte i första hand vara aktuell för att vakta stolparna i Frankfurt i Bundesliga under kommande säsong.

Carl Johansson (Holstein Kiel, sedan 2023)

Mittbacken gjorde 12 framträdanden i den tyska andradivisionen när Holstein Kiel tog klivet upp i Bundesliga.

Colin Farnerud (Holstein Kiel, sedan 2024)

Farnerud ansluter till Bundesliganykomlingen från Stuttgarts reserv- och ungdomslag och lär i första hand inte vara aktuell för att ta plats i Bundesligalaget, utan primärt spela i U23-laget.

Alexander Bernhardsson (Holstein Kiel)

Anfallaren från Elfsborg gjorde fyra mål på 13 matcher för Holstein Kiel under våren och hoppas nu få visa upp sig i Bundesliga.

Mateo Pérez Vinlöf (Bayern München, sedan 2022, utlånad till Austria Wien kommande säsong)

Den talangfulle ytterbacken gjorde seniordebut för Bayern München i maj. Spenderar 2024/25 på lån hos Austria Wien

Jonah Kusi-Asare (Bayern München, sedan 2024)

Är i första hand tilltänkt att fortsätta sin utvecklingsresa i Bayren Münchens ungdomslag innan han är redo att utmana om speltid i Vincent Kompanys lag.

Eric Smith (St. Pauli, sedan 2021)

Var en nyckelspelare när St. Pauli tog klivet upp i Bundesliga och lär spela en stor roll även kommande säsong.

Erik Ahlstrand (St. Pauli, sedan 2024)

Värvades in från Halmstads BK i januari, men fick sparsamt med speltid i 2. Bundesliga under våren.

Mattias Svanberg (Vfl Wolfsburg, sedan 2022)

Den svenske landslagsspelaren gjorde ett mål och fyra framspelningar på 25 Bundesligaframträdanden under fjolårssäsongen.

William Rashidi (Borussia Dortmund, sedan 2022)

18-årige löftet har hållit till i Borussia Dortmunds ungdomslag sedan flytten från AIK 2022.

La Liga:

Carl Starfelt (Celta Vigo, sedan 2023)

Landslagsmittbacken gjorde var startspelare och gjorde 27 La Liga-framträdanden i fjol.

Williot Swedberg (Celta Vigo, sedan 2022)

Den 20-årige mittfältstalangen hade en ryckig fjolårssäsong, men gjorde ändå fem La Liga-mål för Celta, som länge slogs i bottenstriden. Swedberg hoppas ta ytterligare kliv denna säsong.

Serie A:

Jens Cajuste (Naoli, sedan 2023)

Efter blott en säsong i Napoli tycks Cajuste när som helst lämna Italien för Premier League. Cajuste gjorde 35 framträdanden för Napoli under en kaotisk säsong där Napoli, säsongen efter ligatiteln, slutade på en tiondeplats i Serie A.

Emil Holm (Bologna, sedan 2024)

Gick till Bologna efter att ha tagit karriärens första stora titel med Atalanta i och med Europa League-vinsten under fjolsäsongen. Blev 33 framträdande för Atalanta, men lär få mer speltid i nya klubben.

ANNONS