Magdalena Erikssons om nya relationen med Fifa: ”Nu ser vi förändring”

Höjda prispengar och flera kaptensbindlar att välja mellan – äntligen har Fifa börjat lyssna på damspelarnas krav.
Det får Magdalena Eriksson att hylla det internationella fotbollsförbundet.
– Vi vill inte bråka för bråkandets skull. Vi vill ha förändring, det har vi kämpat för hela tiden och nu ser vi förändring, säger den svenska storstjärnan.

ANNONS
|

I ett brev till Fifas ordförande Gianni Infantion krävde 150 spelare från 25 landslag, där ibland det svenska, med den internationella spelarorganisationen Fifpros stöd jämställda prispengar under fotbolls-VM.

Och Fifa lyssnade.

För ett par veckor sedan kom beskedet att prispengarna till damernas fotbolls-VM i sommar höjs rejält. 152 miljoner dollar, ungefär 1,6 miljarder kronor, kommer att betalas ut under sommarens VM. Det är förvisso inte lika mycket som herrarna fick under VM i vintras (4,5 miljarder svenska kronor), men Fifas mål är att det ska vara helt jämställda prispengar vid nästa VM för herrar och damer, alltså 2026 respektive 2027.

ANNONS

– Det känns rätt i tiden. Det är det här vi har kämpat för under en lång tid. Vi har fått till förändringen på grund av hur enade vi har varit i vilka krav vi har, säger Magdalena Eriksson.

Historiska förändringen – alla spelare får pengar

Förutom det höjda beloppet införs en historisk förändring. Varje spelare, i varje landslag, är garanterad omkring 326 000 kronor bara för att delta i gruppspelet.

– Vi i Sverige har alltid haft hyfsat höga ersättningar men nu vet vi att i varenda land kommer spelarna få den delen de förtjänar. Det känns väldigt kul, säger Magdalena Eriksson och fortsätter:

– Det kommer kunna förändra liv och det är otroligt häftigt att få vara med och bidra till en sån förändring. Man vet inte om vissa spelare ens har fått något tidigare, men nu vet man att de kommer få det här.

Det är inte bara de höjda prispengarna som glädjer Magdalena Eriksson, även det faktum att Fifa har tagit till sig av kritiken när det kommer till kaptensbindlarna.

Under herrarnas VM i Qatar i vintras ville flera landslag använda ”One Love”-bindeln, men det förbjöd Fifa och hotade dessutom med repressalier i fall något lag trotsade förbudet.

ANNONS

”One Love”-bindeln kommer förvisso att vara förbjuden även under damernas VM, men den här gången har Fifa tagit fram ett alternativ till den, som också har ett flerfärgat hjärta men med texten ”Unite For Inclusion”, som landslagen kan välja att använda.

– Jag tycker att deras inkluderingsalternativ är väldigt lik, så för min del känns det okej att ha det som alternativ, säger Eriksson.

Åtta godkända kaptensbindlar med budskap

Förutom ”Unite For Inclusion” har Fifa tagit fram sju andra godkända kaptensbindlar där varje bindel har ett budskap tryckt på sig. Budskapen handlar bland annat om stöd för ursprungsbefolkningar, jämställdhet, allas rätt till utbildning och kampen mot svält.

– Jag tycker det känns väldigt positivt att Fifa sedan VM i Qatar har tänkt till ordentligt. De har utarbetat en strategi kring bindlarna, det är inte bara en bindel utan det är kopplat till en välgörenhetsorganisation. Vi kommer att göra faktisk skillnad genom våra matcher. Det är en del av kampanjen som jag känner mig jätteglad över, säger Magdalena Eriksson som själv fått vara delaktig i framtagandet av kaptensbindlarna.

– Det är första gången som jag vet om där Fifa har haft med spelare i processen. Jag hoppas att det blir praxis. Jag tror att det är sättet att tillsammans komma ihop så att det inte blir de här konflikterna och det tråkiga som har blivit.

ANNONS

Det var längesen du pratade så här positivt om Fifa?

– Vi vill inte bråka för bråkandets skull. Vi vill ha förändring och det är det vi har kämpat för hela den här tiden. Nu ser vi förändring. Jag säger inte att allt är perfekt, det är klart att det fortfarande är en lång väg att gå. Men när man får se förändring och får se att någon faktiskt försöker blir man glad, säger Magdalena Eriksson.

Fakta: Prispengar i VM

Nedan följer de summor som varje spelare och förbund är garanterade i VM beroende på hur långt nationen tar sig i turneringen.

+ Prispengar per spelare

Gruppspel: 30 000 dollar.

Åttondelsfinal: 60 000 dollar.

Kvartsfinal: 90 000 dollar.

Fjärde plats: 165 000 dollar.

Tredje plats: 180 000 dollar.

Andra plats: 195 000 dollar.

Vinnare: 270 000 dollar.

+ Prispengar per förbund

Gruppspel: 1 560 000 dollar.

Åttondelsfinal: 1 870 000 dollar.

Kvartsfinal: 2 180 000 dollar.

Fjärde plats: 2 455 000 dollar.

Tredje plats: 2 610 000 dollar.

Andra plats: 3 015 000 dollar.

Vinnare: 4 290 000 dollar.

Källa: Fifa.

(TT)

LÄS MER:Fridolina Rolfös fåordig kring mystiska skadan: ”Tar det dag för dag”

LÄS MER:Magnus Wikman och Peter Gerhardssons packlista

LÄS MER:Fridolina Rolfö om Sveriges målsättningar i VM

ANNONS