Peter Gerhardsson under tisdagens presskonferens, den 12 juli i Sheffield.
Peter Gerhardsson under tisdagens presskonferens, den 12 juli i Sheffield. Bild: LUDVIG THUNMAN

Magsjukan påverkar Schweiz backlinje

Schweiz tvingas till flera förändringar i backlinjen efter magsjukeutbrottet. Bland annat hela vänstersidan i fyrbackslinjen. Något Sverige kan utnyttja?
– Det kan det vara, tack för tipset, säger Peter Gerhardsson i riktning GP.

ANNONS
|

Magsjukan som drabbat Schweiz landslag slår mot lagets möjligheter inför onsdagens möte med Sverige.

Förbundskapten Nils Nielsen tvingas nämligen till åtminstone två förändringar till följd av sjukdomen som gäckats lagets uppladdning inför den viktiga gruppspelsmatchen.

Båda i den vänstra delen av lagets backlinje

Den rutinerade mittbacken Rahel Kiwic som spelade till vänster i mittlåset i premiärmatchen mot Portugal väntas missa matchen.

Likaså vänsterbacken Eseoa Aigbogun.

– Jag vet att vi kommer starta med elva spelare men jag vet inte hur många spelare vi kan byta in för att vara ärlig. De har inte kunnat träna. Vi ska träna och får se hur de mår efteråt. Men jag vet att det är åtminstone tre spelare som inte mår tillräckligt bra för att träna i dag, så de kommer förstås inte starta i morgon, säger Nils Nielsen.

ANNONS

Den tredje spelaren ska vara anfallaren Meriame Terchou, som inte ens är med truppen i Sheffield, men Terchou startade inte mot Portugal, och påverkar inte förbundskapten Nielsens startelvsbygge på samma sätt.

”Sverige mer än 90 procent favoriter”

– Sverige var innan detta 90 procent favoriter. Nu är de ännu större favoriter, men de har inte vunnit ännu, säger Nils Nielsen, förbundskapten Schweiz.

Schweiz fick endast med sig ett kryss i premiären mot Portugal, tappade ledning 2-0 till 2-2. Laget har dessutom inte vunnit en landskamp sedan hösten 2021 och Niels Nielsen försöker sätta press på Sverige inför onsdagens drabbning genom att placera favoritskapet där.

– De är enorma favoriter, men de måste vinna också, upprepar Nielsen på presskonferensen på Bramall Lane.

När förbundskapten Peter Gerhardsson får höra om Nielsens försök att sätta press på Sverige håller han en lång utläggning.

– Nils är en fantastiskt bra människa, en bra fotbollscoach, men jag visste inte att han var något inom forskning för jag skulle vilja veta hur han kom fram till den siffran? Det jag tänker på när jag hör sådant är: hur kommer de att spela? Kommer de att försvara mycket lägre? Kommer de spela med en sjubackslinje? Det är mina tankar om man säger sådana siffror om sitt lag. För oss förändrar det ingenting, säger Gerhardsson.

ANNONS

Han håller dock med om att Sverige är favoriter:

– Men om det är 90 procent eller 52 procent är inte intressant.

Att det är Schweiz vänstra försvarssida som är utslagen öppnar enligt Peter Gerhardsson för att lägga extra fokus på att attackera där. Dock inte med Sofia Jakobsson, som enligt förbundskaptenen är ett frågetecken på grund av problem med baksidan lår, och kanske då i stället med Johanna Rytting Kaneryd.

– Vi kommer skaffa oss ännu mer information och 75 minuter innan avspark vet vi säkert. 22 spelare i Schweiz var i träning i dag. När vi får deras startelva kan det göras någon korrigering. Vi försöker ibland att dubbla på spelare för att vi känner att ”här kan vi göra det svårt för dem”. Det kan vara en del, helt klart, om vi ser att de bytt ut där.

– Tack för tipset, avslutar Peter Gerhardsson i riktning GP som ställde frågan.

Schweiz (4-2-3-1)

De magsjuka spelarna väntas ersättas av Luana Bühler centralt och Nadine Riesen till vänster i backlinjen. Enligt schweiziska journalister väntas Schweiz starta enligt följande:

Gaêlle Thalmann

Noelle Maritz, Viola Clligaris, Luana Bühler, Nadine Riesen

Lia Wälti, Sandy Meendly

Ana-Maria Crnogorevic, Coumba Sow, Géraldine Reuteler

Ramona Bachmann

Sverige (4-3-3)

Preliminär startelva:

Hedvig Lindahl

Hanna Glas, Amanda Illestedt, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson

Caroline Seger, Filippa Angeldahl, Kosovare Asllani

Johanna Rytting Kaneryd, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö

ANNONS