Marcus Berg avslutar karriären

IFK Göteborgs lagkapten Marcus Berg avslutar spelarkarriären.
Efter 179 matcher och 71 mål har 2022 års ”Ärkeängel” inget annat val.
– Det har varit en ära, säger han till klubbens hemsida.

ANNONS
|

Han sista match blev derbyt mot Häcken, i vilket han gjorde två mål.

– Det är väldigt känslosamt för mig, många tankar som har bearbetats senaste dagarna. Blåvitt betyder så mycket för mig och har alltid betytt mycket för min fotbollskarriär. Det var därför det var självklart att vända hem och det är därför som det är så jobbigt när det nu tar slut, säger han till klubbens hemsida.

Det är till sist kroppen som sätter stopp. Tillsammans med klubbens medicinska team har man kommit fram till Bergs ryggproblem är så pass omfattande att en operation är nödvändig – denna gör att fortsatt elitidrottande inte längre är rimligt.

ANNONS

– Jag hade velat avsluta hos Blåvitt mer på mina villkor, snarare än att kroppen sätter stopp, säger Berg.

Stora genombrottet i Blåvitt

Berg kom till Blåvitt redan 2003 och slog igenom på allvar 2007. På bara en halv säsong gjorde en 21-årig anfallare från Torsby 14 allsvenska mål.

Det lade grunden för att IFK Göteborg skulle vinna sitta senaste SM-guld, till att han själv skulle plocka hem en skytteligatitel – och också säkra en utlandsflytt till Groningen.

Där fortsatte succén och bara två år senare var han såld till Hamburg. Karriären gick vidare i PSV Eindhoven, Panathinaikos, Al Ain och Krasnodar innan han slöt cirkeln i och med återkomsten till Blåvitt sommaren 2021.

I klubben har han varit en stor målskytt och en ännu större ledare. För det belönades han 2022 – då han fick ta emot utmärkelsen ”Årets Ärkeängel”.

Då tackar IFK Göteborg av Marcus Berg

Under förra året började kroppen svika honom men att ge upp fanns aldrig på kartan. Med lagkaptensbindeln runt armen krigade han så länge det gick. Det märktes inte minst under sensommaren, där han med flera viktiga mål hjälpte Blåvitt att gradvis kravla sig mer och mer ur det bottenlösa mörker man befann sig i så sent som för två månader sedan.

ANNONS

Men nu är det över. 37 år gammal säger Berg hejdå till fotbollen.

Utöver tiden i Blåvitt, som slutade med 179 matcher och 71 mål, kommer hans karriär bli ihågkommen för insatserna i landslaget. I den blågula tröjan gjorde han 24 mål på 90 landskamper.

Berg kommer att tackas av i samband med hemmamatchen mot Sirius den sjunde oktober. Vad som händer efter det är ett oskrivet blad.

Det verkar inte helt omöjligt att han vänder tillbaka en tredje gång – fast i en annan roll.

– Jag har inte bråttom med några beslut om framtiden. Fokus för mig personligen just nu måste vara min hälsa, att fortsatt vara nära och stötta laget med energi de sista veckorna av säsongen. Ur ett längre perspektiv att få en normal vardag tillsammans med min familj och vad som händer sedan får vi se. Jag är öppen för att alltid hjälpa Blåvitt och kan jag göra det med mina kunskaper och erfarenheter så gör jag gärna det på ett sätt som passar klubben, säger Berg till IFK Göteborgs hemsida.

LÄS MER:Marcus Berg: Karriären i bilder

LÄS MER:Så minns vi Marcus Bergs karriär

LÄS MER:Marcus Bergs resa från lilla Rådom utanför Torsby – till världsscenen

ANNONS