Marcus Berg hjälte för IFK Göteborg – igen

Marcus Berg sänkte IFK Värnamo. Marcus Berg sänkte Helsingborgs IF. Marcus Berg är stekhet! Hela IFK Göteborg njuter såklart av det.
– Det är en landslagsspelare. Allt han gör är klass, säger Tobias Sana.

ANNONS
|

Helsingborgs IF mot IFK Göteborg på Olympia. En speciell match för hemmatränaren Jörgen Lennartsson. Dels för att han tidigare har lett IFK Göteborg, dels för att han fyllde år under söndagen. 57-åringen visste hur han ville fira.

– Jag vill fira med en härlig match i dag. Sedan vill jag ha en seger till oss. Och som grädde på moset en Liverpool–seger mot Manchester City i kväll. Då är det en fulländad dag, sa Lennartsson till Discovery+ inför avspark.

Jörgen Lennartsson fick inte som han ville. I alla fall inte vad gäller mötet med IFK Göteborg. Och inte heller Liverpool vann, de fick nöja sig med kryss mot Manchester City.

ANNONS

På Olympia var det Blåvitt som var starkast. Och Marcus Berg som var bäst. Föga förvånande ska tilläggas ...

I premiärsegern mot IFK Värnamo (2–1) förra helgen noterades Berg för ett mål och en assist. Nu fyllde han på med ytterligare ett mål – ytterligare ett segermål. Det kom i matchminut 28.

Gustav Svensson spelade upp. Marcus Berg tog emot, vände rätt och drev mot mål. När han tyckte att han hade kommit tillräckligt nära rullade han retligt in 0–1 i det bortre hörnet. Glädje bland de tusentals tillresta bortasupportrarna.

– Ett fint mål! Gustav (Svensson) la in den emellan, jag fick vända upp och så tror jag att deras back gjorde ett felval där, han backade upp. Jag fick med bollen bra och sköt i steget, säger Marcus Berg.

Perfekt start på säsongen

Knappa tio minuter tidigare hade lagkaptenen satt sig ner och tagit sig för höger armbåge. Oro bland de tusentals tillresta bortasupportrarna. Efter lite behandling och kyla kunde Berg dock spela vidare.

– Nerven fick sig en riktig törn under matchen. Det gör fortfarande ont, men jag tror inte att det är något allvarligt. Det är mer nerven, det strålar ner i fingrarna. Jag tror inte att det är något brutet i alla fall, så det är okej, säger han som fick armbågen lindad till den andra halvleken.

ANNONS

IFK Göteborgs ledning var egentligen aldrig hotad. Visst, Helsingborgs IF tryckte på under de åtta tilläggsminuterna, men hade bara tre skott på mål under hela matchen.

– Jag tycker vi vann rättvist, även om det bara var med ett mål, konstaterar huvudtränare Mikael Stahre.

I och med segern mot Helsingborgs IF har IFK Göteborg inlett säsongen på ett perfekt sätt. Sex poäng på två matcher. Mycket tack vare Marcus Berg, alltså. Logiskt därmed att han fick motta de största lovorden under söndagen.

– När han kom till oss var han mer eller mindre en landslagsspelare. Han håller absolut toppklass. Det yttersta skiktet av allsvenskan – troligtvis mer än så. Han sätter inte många fötter fel där ute, säger Mikael Stahre.

Derby mot BK Häcken väntar

Tobias Sana:

– Han är klass! Det är en landslagsspelare. Allt han gör är klass. Han går in i dueller, är fin med boll ... Han är väldigt viktig för oss. Kul att han får en bra start och får göra mål och assist. Så länge han fortsätter göra alla de där grejerna är det underbart. Vi ska se till att mata honom med så mycket bollar som möjligt.

Simon Thern:

– ”Mackan” steppar upp. Det flöt väl inte helt på, på konstgräs. Nu när vi börjar komma på naturgräs, är det skonsammare och han får en helt annan rörlighet. Han blir en helt annan länkspelare som är superviktig för oss, såklart.

ANNONS

Till sist, Marcus Berg själv:

– Det är klart att det är skönt att man är med och levererar, men det är laget som gör det tillsammans. Jag tycker att allihop gör sitt bästa för att vi ska vinna.

Härnäst för IFK Göteborg väntar ett derby mot BK Häcken. Också de har inlett säsongen med två raka segrar. Det blir en match att se fram emot.

Just det: Det blev ingen Liverpool-seger mot Manchester City. Mötet slutade 2–2. Ingen vidare födelsedag för Jörgen Lennartsson därmed.

LÄS MER:Storbråk i mötet mellan Helsingborgs IF och IFK Göteborg

Fakta: Så startade IFK Göteborg

(4–4–2): Warner Hahn – Alexander Jallow, Mattias Bjärsmyr, Carl Johansson, Oscar Wendt – Hosam Aiesh (Emil Salomonsson, 84), Gustav Svensson, Simon Thern, Tobias Sana (Amir Al-Ammari, 98) – Marcus Berg, Oscar Vilhelmsson (Gustaf Norlin, 81)

ANNONS