Mästarna är igång – och guldelvan är intakt

När regerande mästarna BK Häcken kickade igång säsongen var guldelvan intakt.
Inte en enda spelare (av de som gjorde flest matcher 2022) har sålts eller lämnat.
– Det är ovanligt, men det är väl perfekt? Klubben har gjort ett gott jobb, säger tränaren Per-Mathias Högmo.

ANNONS
|

Inför fansens fyrverkerier inleddes den allsvenska träningssäsongen 2023 på Hisingen. Det var idel bekanta ansikten på Bravida Areans konstgräs. Av de elva spelare som spelades mest 2022 är samtliga fortfarande kvar (se tillägg).

Alla var dock inte på plats under måndagskvällen, men det beror på att Samuel Gustafson och Valgeir Fridriksson är på landslagsuppdrag. Resten var med när tränare Per-Mathias Högmo blåste igång passet, inklusive fjolårsskyttekungen Alexander Jeremejeff vars kontrakt går ut 31 december.

– Kontraktssituationen i truppen är bra, konstaterar Högmo när han möter medierna efteråt.

Räknar du med att kunna ha samma lag 2023?

– Det vet man aldrig i den här branschen. Just nu är det internationella transferfönstret öppet, men att vi kommer behålla de allra, allra flesta. Det är helt klart.

ANNONS

Alexander Jeremejeff också?

– Det får framtiden utvisa. Det blir bara spekulationer.

Där är du lite osäker?

– Jo, men vi får väl se. Han trivs bra i den här klubben och det är utgångspunkten. Vi har en jättebra utvecklingsmiljö där vi strävar efter att bli bättre. Vi ska ut och spela i Europa, och det är en stor motivationsfaktor i gruppen. Det märktes på träningen i dag. Både på mötet och på planen. De har längtat efter att starta upp. De tycker att semestern varit för lång, säger Per-Mathias Högmo med ett skratt.

Inget Högmo-intresse för Hagen

Medan Häcken suttit lugnt i värvningsbåten har lokalkonkurrenten IFK Göteborg gjort en prestigevärvning. Dessutom en norrman som Per-Mathias Högmo förstås har bra koll på – Elias Hagen, 22, från Bodø/Glimt.

– Honom känner jag till. Det är en bra värvning och en bra spelare, säger Högmo.

Hade han platsat på Häckens tremannamittfält?

– (skratt) Han har många god kvaliteter.

Men du var inte intresserad av honom?

– Vi har inte varit på honom, nej.

Varför inte?

– Vi har starka spelare på mittfältet. Det handlar om det, säger Per-Mathias Högmo.

BK Häcken kvalar som sagt till Europa i sommar, och Per-Mathias Högmo har svårt att bestämma vad han helst skulle välja: ett andra SM-guld på raken eller en plats i ett Europagruppspel.

ANNONS

– Oj. Jag tror så här min gode vän: vi måste vara duktiga på det vi var duktiga på i fjol. Först och främst handlar det om att förbereda oss inför cupmatchen mot Jönköping. Det är steg ett. Vårt driv är att bli bättre på varenda träning. Det är vad detta handlar om. Sedan får resultaten komma som en konsekvens av arbetet vi lägger ner.

2022: Häckenfotboll – 2023: Häckenstandard

I fjol pratades det mycket om ”Häckenfotboll” som förklaring till guldet, nu utvecklar Högmo begreppet:

– Vi pratar om en ”Häckenstandard” som handlar om att ha en hög nivå på allt inom klubben – från träningen till kvaliteten på materialet. Allt detta ska hjälpa oss att spela en snabb ”Häckenfotboll”. Där har vi fokus nu. Sätta den kulturen vilket handlar mycket om att repetera det som vi var nöjda med i fjol, men också hitta nya element som kommer att göra oss ännu bättre i år, säger Per-Mathias Högmo.

Mästartränaren avslutar med finess:

– That’s it!

Sportchefen Martin Ericsson om Alexander Jeremejeffs framtid:

– Massa intresse, absolut, men inget bud. Generellt är det lågkonjunktur. Det har varit ett VM som legat på ett historiskt nytt datum. Man får nog vänta hela månaden innan man vet hur det här fönstret kommer att bli.

ANNONS

Påverkar det hur ni agerar?

– Så klart. Vi förväntar oss inte att göra de stora sakerna. Det är nån spelare ut, nån spelare in. Vi är helst så intakta som möjligt. Sedan värderar vi det totala antalet spelare med tanke på att Europakvalet startar innan sommarfönstret öppnar.

Sportchef Ericsson sammanfattar:

– Vi har ett par säsonger bakom oss där vi köpt och bytt många spelare. Det är få gånger man har den här kontinuiteten. Särskilt när vi haft framgång också. Det här laget är inte mätt. Det finns ett starkt driv både i ledarstaben och bland spelarna. Då startar man förhoppningsvis på en högre nivå jämfört med när man bytt ut många.

GULDELVAN SOM BLEV KVAR?

Peter Abrahamsson

Valgeir Fridrikson, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund

Samuel Gustafson, Simon Gustafson, Mikkel Rygaard

Ibrahim Sadiq, Alexander Jeremejeff, Lars Olden Larsen

LÄS MER:Ödesåret 2023 – svensk fotboll i valet och kvalet

LÄS MER:Alexander Faltsetas lämnar Häcken för Utsikten – med ny roll

LÄS MER:Här är Göteborgs 50 hetaste idrottare 2022

ANNONS