Fr v: Linnea Lindberg, Lina Skoogh, Jonas Lindberg, Ulf Lindberg, Henrik Lindberg och Martin Lindberg.
Fr v: Linnea Lindberg, Lina Skoogh, Jonas Lindberg, Ulf Lindberg, Henrik Lindberg och Martin Lindberg.

Med Garrinchas blod i ådrorna

ANNONS
|

Det var dukat för VM-fest hemma hos äldste sonen Jonas en frispark från torget med utsikt mot Nissan, Brasilien mot Mexiko.

På plats Ulf ihop med barnen Jonas 27, Martin 25, tvillingarna Linnea och Henrik, 16, i brasilianska tröjor, samt Jonas sambo Lina Skoogh.

Men efter 93 spelade minuter, ett stillastående hemmalag och en heroiskt spelande Guillermo Ochoa i Mexikos mål tvingas alla konstatera – 0–0.

– Antiklimax, är hela gänget eniga om.

– Men pressen är enorm, påpekar Ulf.

– Brasilien har inte förlorat på 17 matcher, men nu blir det gnäll ändå eftersom man inte bara ska vinna utan göra det på ett snyggt sätt och göra vackra mål.

ANNONS

Passionen går inte att ta fel på, vilket också syns på soffbordet vars tre hål(!) döljs med en duk.

– Men det är inte Brasilien utan två gånger mitt lag, Man Uniteds fel och en gång Sverige–Portugal. Fast jag har lovat att köpa ett nytt bord, medger Jonas.

Egentligen skulle delar av familjen ha varit på plats i Brasilien.

– Jo, många har ringt från Brasilien och undrat när jag kommer, säger Ulf.

– Men jag vågar inte åka ner på chans. Det lärde jag mig 2010 när vi senast var där och hade utlovats lägenhet och en massa. Sedan hände ingenting och vi fick lösa det på annat sätt.

– Så det får bli OS i Rio de Janeiro 2016 i stället. Då är allt på samma ställe och jag kan bo hos mina halvsystrar.

Mané (kärleksfullt ungefär "Stollen"). Mané Garrincha (Den tokiga gärdsmygen) A alegria do povo (Folkets glädje).

Kärt barn har många namn.

Själv fick Ulf veta vem hans riktiga pappa var när han hade fyllt sju år.

Legendaren, världsartisten, liraren och den älskade bollvirtuosen Garrincha.

– Då, när jag var sju år, var det ju bara ett namn. Det var senare som jag insåg hur stor han var, när det pratades om Garrincha-fint på Tipsextra och så.

ANNONS

1960 föddes Ulf i Umeå sedan Garrincha året innan varit på Sverige-besök med sin klubb Botafogo och även medgett sitt faderskap.

Efter att ha tillbringat den första tiden på barnhem adopterades han av Alf och Margareta Lindberg i Skellefteå och via Lidköping hamnade flyttlasset så småningom i Halmstad.

– Det är faktiskt 40 år sedan i år, inflikar Ulf och berättar att Alf gick bort för tre år sedan medan Margareta nyligen fyllde 80 år.

– Sedan har jag även kontakt med min biologiska mammas två halvsystrar.

Men sin riktiga pappa fick Ulf aldrig träffa. Allt var planerat att det skulle ske i samband med VM i Spanien 1982, men en svårt alkoholiserad Garrincha tvingades i sista stund ställa in resan.

Året därpå dog han i sviterna av sina alkoholproblem, bara 49 år gammal.

Men ingen har glömt bort Garrincha – en av de största någonsin i brasiliansk fotboll som också fått fotbollsarenan i huvudstaden Brasilia, Mané Garrincha-stadion uppkallad efter sig.

Inte heller Ulf, Garrinchas enda son av tre kvar i livet tillsammans med elva döttrar.

Beviset fick Ulf när han fick representera sin pappa i samband med firandet av Råsunda och VM-finalen 1958 för två år sedan, då han också fick träffa Pelé, Men framför allt när Ulf ihop med Martin för första gången besökte Brasilien 2005.

ANNONS

Det var ett besök värdig en stadsman med en enorm uppståndelse och mängder av tidningar och tv-kanaler på plats.

– Vi fick nästan inte betala något någonstans, minns Ulf efter att ha besökt Garrinchas uppväxtby Pau Grande utanför Rio de Janeiro och ha fått träffa stora delar av släkten.

I 17 år hade Ulf då burit på sin hemlighet tills brittisk media avslöjade att Garrincha hade en son i Sverige.

– Expressen skrev om det då, men sedan höll jag låg profil fram tills Hallandsposten skrev 1998. Fast efter det har det rullat på, säger Ulf som för några veckor sedan hade norsk tv på besök och till VM-premiären var inbjuden av den brasilianska föreningen i Göteborg.

Talangen och tekniken fanns där. Men en svår form av reumatism satte tidigt stopp för Ulfs egen fotbollskarriär.

– När jag provtränade med HBK kunde jag inte sätta ner hälarna utan fick springa på tå.

I stället fick barnen föra farfars arv vidare. Jonas har i dag slutat medan Martin, efter en svår skada, är tillbaka och lirar i Oskarström.

Men de stora framtidshoppen är de 16-åriga tvillingarna Linnea och Henrik.

– Linnea är riktigt bra i handboll också och kommer nog att satsa på den. Men Henrik har det i sig. Det är Halmstads Neymar, skrattar Ulf som numera har bytt korv och Pölsemannen mot Pastavagnen.

ANNONS

Matchen är över. Men trots resultatet – drömmen om VM-guld lever.

Om Brasilien vinner VM-guld? Blir det fri pasta till Halmstadborna då?

– Vi får väl se... Framför allt skulle det vara en enorm glädje. För hela Brasilien skulle behöva den framgången.

Namn: Manoel Francisco dos Santos.

Född: 28 oktober 1933.

Avliden: 20 januari 1983 (49 år).

Smeknamn: Mané.

Klubbar: SC Pau Grande (1948–52), Botafogo (1953–65), Corinthians (1966), Portuguesa Carioca (1967), Atletico Junior (1968), Flamengo (1968–69), Olaria (1972).

Meriter: VM-guld med Brasilien 1958 och 1962. Vann VM:s skytteliga 1962 och blev utsedd till världens bäste fotbollsspelare samma år. 50 A-landskamper (12 mål). 1999 vald till "Världens genom tidernas bästa dribbler".

Kuriosa: Garrincha och Pelé spelade 50 matcher ihop i Brasilien och – förlorade inte någon. När Garrincha 1973 avtackades med en hyllningsmatch kom 131 000 åskådare till Maracanastadion i Rio.

Bilder: Roger Larsson

Fr v: Linnea Lindberg, Lina Skoogh, Jonas Lindberg, Ulf Lindberg, Henrik Lindberg och Martin Lindberg.

ANNONS