Mikkel Rygaard stor hjälte när BK Häcken vann mot Mjällby AIF

Alexander Jeremejeff saknades i startelvan. Men Häcken lyckades vinna ändå mot Mjällby, och Mikkel Rygaard blev stor hjälte med matchens enda mål.
– Väldigt skönt att kunna vinna med 1–0, säger den danske målskytten.

ANNONS
|

Storstjärnan och skytteligaledaren Alexander Jeremejeff kom från en vecka med sjukdom, och tvingades inleda matchen mot Mjällby på bänken. Ett tufft bakslag för Häcken, som givetvis ändå var favorit inför matchen, med tanke på tabelläget och lagets fina form.

Men faktum är att gästande Mjällby inledde matchen bäst. De hade några bra anfall, och hela fyra hörnor, innan matchklockan hunnit ticka upp till tio minuter. Häcken hade svårt att komma ur gästernas tryck under en period.

Men efter hand kom hemmalaget igång med sitt spel. Simon Gustafson slog flera öppnande passningar, bland annat en som ledde till att Blair Turgott fick ett läge i straffområdet, men Mjällbymålvakten Samuel Brolin räddade.

ANNONS

Senare drog Ibrahim Sadiq iväg en volley som träffade ribban. Volymen höjdes ett snäpp på läktaren och känslan var att Häcken skulle ösa på framåt.

Men istället tog Mjällby över igen och hotade framåt. Som helhet var det en jämn första halvlek, där bägge lagen hade sina fina perioder.

– Vi mötte ett tufft motstånd, som har tagit många imponerande segrar. Men det vi måste lära oss från första halvlek är att behålla tålamodet. Ibland försöker vi med andra grejer än det vi pratat om, och då blir det svårt. Häcken gör ett bra defensivt jobb, men då gäller det att bara fortsätta ha tålamod snarare än att börja göra saker som vi inte pratat om, säger tränaren Per Mathias Högmo om första halvlek.

Häckens byten gav effekt

I andra halvlek gick det bättre för Häcken. Framför allt efter att de bytt in Tobias Sana, till publikens stora jubel.

Och nyförvärvet presenterade sig direkt med många offensiva aktioner, bland annat ett skott tätt utanför. Häcken tryckte på, men hade svårt att komma till de där riktigt vassa chanserna.

Med kvarten kvar byttes även Alexander Jeremejeff in. Då lossnade det till slut, dock utan att Jeremejeff var direkt inblandad.

Istället var det Mikkel Rygaard som snappade upp bollen efter en tilltrasslad situation i straffområdet. Dansken tryckte till med vänsterfoten direkt och kunde se bollen gå in vid målvaktens vänstra stolpe.

ANNONS

– Det kändes jättebra. Jag trodde att jag skulle bli matchvinnare mot Sirius, när jag gjorde mål i 87:e minuten. Men då kvitterade de och sedan gjorde Even Hovland 4–3, så han blev hjälte istället. Så det var kul att få uppleva detta idag, och vinna med 1–0, säger den danske mittfältaren.

Det var Rygaards femte allsvenska mål i Häckentröjan.

– De senaste säsongerna har jag inte gjort så mycket mål, men jag är en typ av spelare som måste göra mycket mål. Jag har spelat i lägre divisioner och gjort en hel del mål tidigare, så det känns bra att jag gjort ett gäng mål den här säsongen. Nu hoppas jag på fler.

Tobias Sana kom in från bänken och gjorde debut för Häcken.
Tobias Sana kom in från bänken och gjorde debut för Häcken. Bild: DANIEL STILLER

1–0-målet var förlösande för Häcken, som bjöd på en kavalkad av målchanser direkt efter. Jeremejeff sköt i stolpen, Oscar Uddenäs drog iväg ett farligt långskott och Samuel Brolin fick jobba ordentligt i Mjällbys mål.

– Det öppnade upp sig och vi skapade jättelägen. Där ska vi ha två, tre mål egentligen, för vi har enorma chanser, säger Per Mathias Högmo.

Andra raka nollan

Så fortsatte det, men Brolin höll tätt och istället blev det nervöst åt andra hållet mot slutet. Bland annat hade Jacob Bergström en farlig nick mot slutet. Både Mikkel Rygaard och målvakten Peter Abrahamsson tyckte att Bergström skulle ha frispark emot sig, men så blev det inte. Istället räddades Häcken av att nicken gick strax utanför.

ANNONS

– Det var ganska gött att se den studsa utanför där. Jag tycker det var en ganska klar knuff i ryggen, men han är stark i luften Bergström. Så det var skönt att den inte gick in, säger målvakten.

Men mer blev det inte och Häcken lyckades hålla sin ledning. Därmed höll de nollan för andra matchen i rad, efter att ha släppt in mål i 16 raka matcher innan förra veckans 5–0-seger mot Helsingborg.

– Det har kanske satt sig lite i huvudet, så nu är det skönt att vi hållit nollan två raka, säger Peter Abrahamsson, som dock inte lägger särskilt mycket tankekraft på att hålla nollan.

– Jag ligger hellre där vi ligger i tabellen än att hålla massa nollor. När vi gör en massa mål också så är det inte så viktigt. Men det är klart att det är gött att kunna vinna med 1–0 ibland också, så vi inte måste göra 4–3 i varje match, säger han.

LÄS MER:Följ IFK Göteborg och BK Häcken i guldstriden

LÄS MER:Häckens Blair Turgott om landskamperna för Jamaica: ”Min familj är så stolt”

LÄS MER:Amir Al-Ammari om första tiden i Mjällby och varför han lämnade IFK Göteborg

Så spelade Häcken (4–3–3)

Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund – Mikkel Rygaard (89’ Romeo Amane), Samuel Gustafson, Simon Gustafson (89’ Erik Friberg) – Oscar Uddenäs, Blair Turgott (65’ Tobias Sana), Ibrahim Sadiq (76’ Alexander Jeremejeff).

ANNONS