Olivier Giroud och övriga Milanspelare har haft det tungt efter nyår. Laget har radat upp förluster och är borta från titelracet där Napoli har dragit ifrån rejält.
Olivier Giroud och övriga Milanspelare har haft det tungt efter nyår. Laget har radat upp förluster och är borta från titelracet där Napoli har dragit ifrån rejält. Bild: DANIELE MASCOLO

Milan i fritt fall – vill vända dystra trenden mot Inter

Efter sex raka matcher utan seger har fjolårets guldtränare Stefano Pioli redan gett upp tankarna på att försvara Milans ligatitel. På söndag väntar Derby della Madonnina mot Milano-rivalen Inter.
– Vår scudetto den här säsongen blir att säkra en Champions League-plats. Det är vårt mål, säger Pioli.

ANNONS
|

Inför säsongen 2021/22 var det få som trodde att AC Milan skulle ha någonting med Serie A:s titelstrid att göra. Tränaren Stefano Pioli hade förvisso stadigt förbättrat resultaten med den talangfulla truppen – där ungtuppar som Rafael Leão, Theo Hernández, Fikayo Tomori och Sandro Tonali stöttades upp av rutinerade herrar som Zlatan Ibrahimovic, Simon Kjaer och Olivier Giroud – och fört Milan tillbaka till Champions League. Ändå sågs det som en remarkabel transformation och bedrift när Milan förra våren snuvade Inter på ligatiteln och fick fira klubbens första scudetto på elva år.

Något vidare titelförsvar har det dock inte blivit från Milans sida.

ANNONS

Laget har inte varit i närheten av att upprepa fjolårets framgångar och de rödsvarta har genomlidit en blytung start på 2023. Sedan årsskiftet har Milan vunnit blott en match. I Rossoneri har dessutom förlorat den italienska supercupen, åkt ur Coppa Italia och under de tre senaste matcherna – samtliga förluster – har Milan släppt in hela tolv mål.

Efter det senaste nederlaget – Svidande 2–5 hemma mot Sassuolo – härledde fjolårets guldtränare Milans pågående bekymmer till någon form av mental blockering till följd av ett poängtapp mot Roma för en knapp månad sedan. Milan ledde matchen med 2–0 hemma på San Siro och såg ut att gå mot tre bombsäkra poäng, innan man föll samman i slutminuterna och fick se Roma stjäla en poäng på tilläggstid.

– Efter matchen mot Roma har vi varit lite vilse och mentalt blockerade. Det är många saker som inte fungerat, säger Pioli och fortsätter:

– Vad som fungerat för oss de senaste två åren fungerar helt enkelt inte just nu. Om vi ska vända resultaten måste vi göra förändringar. Det vore dårskap från min sida att fortsätta på ett spår som inte ger resultat.

I kampen om ligatiteln har Napoli sprungit ifrån samtliga konkurrenter. Avståndet ner till tvåan Inter är reden hela 13 poäng och Roma-tränaren José Mourinho har redan gratulerat Luciano Spalletti och hans Partenopei till scudetton. I striden om Champions League-platserna ser det dock ut att bli en högintressant vår där blott tre poäng separerar Inter, på andraplats, och sjätteplacerade Roma. Efter den tunga inledningen på 2023 har Pioli nu skiftat fokus från titelutmaning till säkrat Champions League-spel.

ANNONS

– Vår scudetto den här säsongen blir att säkra en Champions League-plats. Det är vårt mål, säger Pioli.

Milan kliver in i en minst sagt viktig månad, både i ligan och Europa, och enligt rapporter från Italien kan Pioli snart ha Zlatan Ibrahimovic – som inte spelat sedan han opererade korsbandet i våras – tillbaka i laget. I Champions League ställs I Rossoneri mot Tottenham i åttondelsfinalen – och på söndag riktas hela Italiens ögon mot Milano för Derby della Madonnina, när Milan ställs mot ärkerivalen Inter.

– Derbyveckan är alltid otrolig. Känslorna är så oerhört starka, även om det är mycket respekt mellan de två lagen, när två av världens största klubbar lag möts. Men derbyt är en match vi bara måste vinna, säger Milan-kaptenen Davide Calabria.

Hur mycket den här derbymatchen betyder var tydligt i veckan när Milan-presidenten Paolo Scaroni, vd:n Giorgio Furlani, såväl som sportcheferna Paolo Maldini och Frederic Massara besökt träningsanläggningen Milanello för att visa en enad front tillsammans med Pioli och spelartruppen, de sviktande resultaten på sistone till trots.

Inter och Milan möttes för bara drygt två veckor sedan när Milano-rivalerna drabbade samman i Supercoppa italiana i Saudiarabien. Den gången var Inter det klart bättre laget och vann komfortabelt med 3–0. Nu hoppas Stefano Pioli att derbyt ska bli den perfekta matchen för att vända på Milans säsong.

ANNONS

– Vi måste få till en reaktion och vända på den negativa trenden, säger Pioli.

Helgens hetaste

Feyenoord – PSV Eindhoven

Toppmöte i nederländska Eredivisie, där flera lag är med och utmanar om ligatiteln sedan Ajax sladdar lite efter de senaste årens dominans. Feyenoord toppar tabellen, två poäng före AZ, och välkomnar nu trean PSV Eindhoven – där Ruud van Nistelrooy tappat både Cody Gakpo och Noni Madueke till Premier League. Viktiga poäng står på spel på De Kuip.

Söndag 14.30, Viaplay

Inter – Milan

För helgens hetaste fotbollsmatch får vi vänta till söndagskvällen när Milano-giganterna Inter och Milan drabbar samman i Derby della Madonnina. Milan närmar sig semikris efter en oerhört svag inledning på 2023 och behöver vända trenden illa kvickt. Inter vann förra derbyt med hela 3–0, när lagen möttes i Riyadh i italienska supercupen. Det är upplagt för ett högintressant derby på San Siro.

Söndag 20.45, C More Fotboll

ANNONS