Noah Christofferson blev målskytt på nytt när Öis förlorade andra raka matchen.
Noah Christofferson blev målskytt på nytt när Öis förlorade andra raka matchen. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Noah Christofferssons drömmål räckte inte – Öis föll mot Degerfors efter mardrömsstart

De hade pratat om Degerfors kontringar hela veckan. Då hamnade Öis i underläge efter 39 sekunder – efter en snabb omställning av gästerna.
Efter ytterliggare två insläppta kontringsmål stod det klart att Sällskapet förlorade med 1–3, trots ett drömmål av Noah Christoffersson.
– Vi faller i deras fälla, säger mittfältaren Amel Mujanic.

ANNONS
|

Under måndagskvällen ställdes Öis mot Degerfors IF på Gamla Ullevi, i jakten på revansch efter förlusten i Växjö mot Öster senast – och sin fjärde raka hemmaseger.

Det i något av en sexpoängsmatch. Inför avspark var Öis ett ynka poäng från en negativ kvalplats, medan värmlänningarna var lika långt bort från en kvalplats upp till allsvenskan.

Till slut förlorade Rödblått efter en mardrömsstart, när Dijan Vukojevic gav gästerna ledningen efter 39 (!) spelade sekunder. Anfallaren snurrade upp Christoffer Styffe efter en omställning och avlossade därefter ett välplacerat vänsterskott vid Hampus Gustafssons vänstra stolprot.

– Det kommer tidigt, väldigt olyckligt, efter ett oprovocerat bolltapp egentligen. Snabb omställning så är vi inte där jag skulle vilja att vi är i det målet så är det uppförsbacke direkt. Det är tungt, säger Andreas Holmberg.

ANNONS

Trippeläge för Mujanic

Men Öis tog över mer och mer av spelet. I den 26:e minuten fick Wille Jakobsson i Degerfors sträcka ut sig ordentligt, när Amel Mujanic försökte skruva in ett skott i bortre krysset med sin högerfot.

– Jag fick en boll av Tobbe (Tobias Sana) och kände: ”Skjut!”. Det var ett bra skott och han gör en bra räddning, med lite tur går den in, säger Mujanic.

På den efterföljande hörnan blev det ett riktigt flipperspel, där bollen till slut smet utanför stolpen via en Degerforsförsvarare på mållinjen.

Hemmalaget hade fått publiken med sig i ryggen, men då vaknade också Degerfors. Gästernas Gustav Lindgren kom igenom, fick inte till avslutet och fick se bollen glida förbi bortre stolpen efter att dryga halvtimmen var spelad.

Sedan nådde Dyrestam högst på ett inlägg från Anton Andreasson, men nicken gick ut till hörna.

Dyrestam slog kort därefter en delikat långboll till William Svensson, vars avslut fick Öis att ropa på straff för hands. En straff domaren inte tilldelade Rödblått.

Sedan fick Mujanic inte ett, inte två – utan tre avslutsmöjligheter i rad i den 40:e minuten, men på den sista sköt han bollen högt, högt över Degerforsmålet efter ett volleyförsök.

ANNONS

– Det är ett guldläge och den ska in i mål. Den tar jag på mig, säger mittfältaren.

Farliga kontringar

Istället kunde Degerfors utöka till 0–2 genom Nahom Girmari Netabay i slutskedet av första halvlek, efter ännu en kontring.

– Vi faller i deras fälla. De har tre kontringar och gör tre mål. Det där det de är bra på. Jag tycker de är bäst i serien på att kontra, säger Amel Mujanic.

Just Degerfors kontringar har det varit ett stort fokus på under Öis träningar inför matchen.

Hur frustrerande är det när de kontrar in 1–0 direkt då?

– Extremt. Matchen börjar, de kontrar och gör mål. Det är dåligt av oss.

Andreas Holmberg:

– De är jäkligt skickliga i det skedet och det är därför vi har pratat om det. De är bra på att kontra. Vi hanterar det inte tillräckligt bra. Det blir för enkla bolltapp och vi är inte tillräckligt bra i vår balans. Då får de kontra på oss och gör tre kontringsmål, säger tränaren som tycker de går rakt in i Degerfors fälla.

– Vi har pratat om det hela veckan, vi har poängterat det och så släpper vi in tre mål på det. Det är inte tillräckligt bra, vi behöver jobba ännu mer med det. De senaste två matcherna är det vi har släppt in mot de här skickliga lagen som är bra i det, så behöver vi göra det ännu bättre.

ANNONS
Öis allsvenska elva tog plats i halvtid på Gamla Ullevi, representerade av både lirare själva och forna spelares familjemedlemmar.
Öis allsvenska elva tog plats i halvtid på Gamla Ullevi, representerade av både lirare själva och forna spelares familjemedlemmar. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Legendarerna hyllades

I halvlek hyllade Öis sin bästa allsvenska elva , där rödblå legendarer som Niclas Sjöstedt, Sören Börjesson och Marcus Allbäck tog plats på Gamla Ullevi, medan Roy Simonsson representerade en viss bortgången bror, som ni kanske känner till i de rödblå kretsarna...

De gamla lirarna fick se Holmberg byta ut William Svensson mot Nicklas Bärkroth, som tog plats i tremannaanfallet medan Isak Dahlqvist flyttades ner till wingbackpositionen.

Och reduceringen skulle komma. Noah Christofferson mötte Tobias Sanas inlägg med en konstspark i minut 56 – och Sällskapet var bara ett mål bakom.

– Det är klass. Han gör det fint, han gör det bra. Svår vinkel. Jag vet inte vad han gör, en bicakleta. Efter 2–1 får vi tryck, men de kontrar in 3–1 och matchen är död, säger Mujanic.

Tränare Holmberg förstår inte hur anfallaren fick in bollen.

– Det är ett jättefint klassmål. Det är en skicklig spelare, han blir bara bättre och bättre. Jag tycker framför allt han lägger ner ett stort jobb i försvarsspelet. Sen tycker jag Tobias Sana gör sin bästa match i dag. De två tillsammans är väldigt bra.

Minuter senare hade Sana och Bärkroth varsitt läge att utjämna för Öis.

ANNONS

Men Öis framfart avtog, medan Degerfors tog varje chans de fick att dryga ut på byten och fasta situationer.

Och i den 73:e minuten hände det som inte fick hända för Sällskapets del. Efter slarv av Aboulaye Faye hittade inbytte Elias Pihlström fram till Gustav Lindgren, som rundade Hampus Gustafsson och passade in nådastöten i öppet mål.

”Där är vi inte tillräckligt bra”

Det blev en 1–3 förlust för Öis mot Degerfors, framför 2809 åskådare.

– Vi försöker, vi får lägen, men de sitter inte, säger Mujanic.

Två raka förluster, vad tänker du om formen?

– Vi har två bra prestationer, men vi tar inte poäng. Det är det som räknas. Men vi ska inte deppa, bra prestationer kommer ge bra resultat. Det är bara att fortsätta.

Holmberg igen:

– Vi skapar ett gäng målchanser och borde gjort något mer på de lägena. Jag tycker vi är bra i spelet, vi är bra i vårt försvarsspel. Det är just hur vi hanterar kontringarna som gör att vi förlorar matchen. Där är vi inte tillräckligt bra. Punkt. Man kan klappa sig själv på ryggen och tycka att man gör en bra match, men vi förlorar med 3–1 på grund av något som inte är tillräckligt bra. Jag vet att vi kommer få ordningen på det här och vi kommer jobba hårt för att bli ett ännu bättre fotbollslag.

ANNONS

På söndag spelar Sällskapet bortamatch i Borlänge mot IK Brage.

Så startade Öis

3-4-3: Hampus Gustafsson - Christoffer Styffe (Jonathan Azulay, 79), Mikael Dyrestam, Abdoulaye Faye - William Svensson (Nicklas Bärkroth, 45), Charlie Vindelhall (William Kenndal, 67), Amel Mujanic, Anton Andreasson - Isak Dahlqvist (Aydarus Abukar, 79), Noah Christoffersson (Viktor Lundberg, 84), Tobias Sana.

ANNONS