Norska missen: Värmde inte planen och förlorade på WO

IK Start skulle spela för en plats i högsta serien. ”Skulle”.
Den norska klubben valde nämligen att inte slå på värmen i fotbollsplanen och förlorade därför matchen – säsongens sista – på walk over.
”I efterhand inser vi att vår bedömning inte var korrekt”, skriver klubben på sin hemsida.

ANNONS
|

Vinterkylan har slagit till mot Norden och i Norge visade den sig bli tungan på vågen i kvalet till den högsta serien, Elitserien.

För det kalla vädret gjorde att IK Start:s fotbollsplan inte var i spelbart skick när Kristiansand-klubben skulle ta emot Bryne FK. Domaren inspekterade planen, konstaterade att skaderisken var för hög för att ett kval skulle kunna spelas och valde att ställa in matchen.

Nu kommer beskedet att skulden till detta helt och hållet faller på IK Start – som hade missat att sätta igång värmen i gräset, vilket hade gjort planen spelbar.

Norska fotbollförbundet meddelar nämligen att Bryne FK vinner matchen på walk over (3-0) och därmed tar sig vidare i kvalet till den högsta serien.

ANNONS

För IK Start innebär detta att säsongen tog slut och att chansen till spel i den högsta serien försakades – för att man inte hade slagit på värmen.

”IK Start tycker att det är sorgligt att detta blev utfallet. Vi tycker det är tråkigt för båda lagens supportrar, volontärer, anställda och partners och vi vill be om ursäkt till alla”, skriver klubben på sin hemsida.

Klubben förklarar att värmen i planen var tvungen att slås på under tisdagen för att det skulle ge effekt till lördagens match. Vid den tidpunkten hade man kollat prognoserna och gjort bedömningen att planen skulle vara spelbar under lördagen.

”Det var ett lager med snö på planen, vilket skyddar från kylan. Enligt väderprognosen skulle snön regna bort under onsdag och torsdag, vilket den gjorde”, skriver man i ett uttalande.

Konstgräset på Sör arena var inte i spelbart skick.
Konstgräset på Sör arena var inte i spelbart skick. Bild: Tor Erik Schrøder

Prislappen för värmen: 150 000 kronor

Enligt IK Start ska klubben skriftligt meddelat förbundet att man bedömde att värmen inte behövde sättas igång på tisdagen. Klubben skriver att man berättade för förbundet att det hade kostat omkring 150 000 kronor om man hade slagit på värmen på tisdagen och att man måste ta både ekonomiska samt energimässigt hållbara beslut.

Problemet, berättar klubben, var dock att vädret skiftades drastiskt under natten till lördagen. Det blev en klar natt och fem minusgrader.

ANNONS

”Vid den här tidpunkten hade värmen inte gett någon effekt”, förklarar Start.

På matchdagen värmde man upp på planen och meddelade förbundet att den ”såg utmärkt ut, men var lite hård”.

Som konstaterat gjorde domaren en annan bedömning.

”I efterhand inser vi att vår bedömning inte var korrekt och vi får acceptera konsekvenserna. Vi ber återigen alla om ursäkt”, skriver klubben.

Anmäl dig till nyhetsbrevet Johnssons sportguide

Andreas Johnsson ger dig det du behöver för att hänga med i sportsnacket – en lättsam guide till en snårig sportvärld.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS