Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ola Larsson i stor intervju – därför är han så positiv trots läget

Bottenstrid för andra året i rad, åtta raka utan seger. Trots det är IFK Göteborgs tekniske direktör Ola Larsson fortsatt väldigt positiv.
Något han förklarar på följande sätt.

ANNONS

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg

Visst, varje match är viktig i sig och det är aldrig mer än tre poäng som är på spel. Men för IFK Göteborg är den kommande veckan något som kan komma att avgöra hur hela säsongen slutar.

Något som flera av spelarna varit öppna med.

Så, även Paulos Abraham.

– Det kommer tre matcher otroligt tajt inpå som är väldigt viktiga för framtiden. Jag tror att de här kommer vara avgörande för resten av hösten.

En bild som klubbens tekniske direktör Ola Larsson stämmer in i. Samtidigt är han tydlig med att han tycker att det finns mycket som talar för att de blåvita faktiskt löser den här sitsen man har satt sig i.

ANNONS

– Vi är det lag i botten som går in med bäst känsla. Jag tycker att matchen mot Häcken var ett steg i rätt riktning och innan dess var matchen mot Hammarby också bra. Det är också flera av spelarna som kommit in under sommaren som fått lite mer tid med laget och tagit väldigt fina steg. Vi känns som ett lag på ett helt annat sätt och jag går in i det här med en väldigt fin känsla.

Samtidigt är kanske pressen större på spelarna i ditt lag än i exempelvis Västerås och Halmstad?

– Ja, så kan det vara.

Du är ofta väldigt positiv, vad är det du ser?

– Jag tycker att vi börjar få ihop det mer som ett lag. Vi känns som en enhet nu och jobbar mycket mer tillsammans. Vi skapar mycket fler målchanser nu än tidigare och börjar få relationer mellan spelarna som vi tidigare inte haft ute på planen. Vi har också ett väldigt fint samspel mellan oss som lag och våra supportrar och känns verkligen som en enhet på ett sätt jag inte känt tidigare. Det är verkligen ett jäkla positivt stöd vi har därifrån.

Ola Larsson förklarar sin positiva syn på IFK Göteborg

Det där om att känna sig som en enhet, att sitta ihop bättre eller ja, se ut som ett lag är något de flesta spelarna pratat om sedan genomklappningen i Borås mot Elfsborg och de många timmarna som lagt på att få ihop gruppen därefter.

ANNONS

– Ju bättre du lär känna dina medspelare och ju mer tid ni spenderar ihop desto mer fäster man sig vid varandra. Man tar sig igenom tuffa tider och bygger något. Sedan är också vår skadesituation något helt annat nu och den överlägset bästa vi haft på hela året. Nu har Jacob (Karlström) varit lite sjuk i veckan, vid sidan av det är det Suleiman (Abdullahi) som inte är med och Arbnor (Mucolli). Sedan är det bara (Sebastian) Ohlsson och (Thomas) Santos som haft lite småsaker. Men i övrigt är alla i träning och så har det verkligen inte sett ut tidigare, säger Ola Larsson.

Ett tag hade ni mer än tio spelare frånvarande.

– Ja, exakt. Det är sådana här saker jag tänker på när jag ser positivt på saker och ting. Vi gör också bra mycket fler mål på träning än tidigare. Nu mot Häcken gjorde vi tre och var besvikna att vi inte gjorde fyra eller fem. Men den trenden om att vi även på träning de senaste veckorna gör fler mål är en positiv utveckling.

Bild: FREDRIK AREMYR

Under sommaren försvann sex spelare från IFK Göteborg och sju spelare anslöt. En stor omsättning och något som satte sina spår ute på planen. Målvakten Jacob Karlström fick en pangstart direkt medan det tog lite längre tid för de övriga nyförvärven.

ANNONS

Men på sistone har även spelare som August Erlingmark, Jonas Bager och Ramon Pascal Lundqvist börjat komma igång.

Den sistnämnde med två mål i derbyt mot Häcken.

– Det är en otroligt dålig utvärdering om man inte tycker han är tillräckligt bra för att vara här, en otrolig dålig utvärdering. Det är bara början det han visade mot Häcken. Vi har mycket mer kvar av honom, säger Ola Larsson.

Det är tydligt att du tycker att många recenserar spelare för tidigt?

– Ja. Mycket handlar om tid tillsammans och vi spelar ju vår-höst som det är nu och det vet jag inte hur länge vi kommer kunna fortsätta med. Om du tittar på kalendern nu med matcher så är det diskussioner om att spelarna ska strejka internationellt för att det är för många matcher. Då har vi en säsong som är lagd åt fel håll. När vi är inne i en rekrytering är det spelare som kommer hit från lag som inte spelat matcher på ett tag. Då får man ha tålamod över det också. Jag tycker att man har för dåligt tålamod men det är också lätt att bli förblindad av ett tabelläge. Samtidigt ser jag mycket bra saker vi gör och jag ser att framtiden är ljus.

ANNONS

Ni är ändå inblandade i en bottenstrid just nu, kan du förstå att det utifrån inte är så lätt att se att er framtid är ljus?

– Ett problem jag har är att jag ofta är ett halvår fram i tankarna. Jag tittar på saker lite annorlunda än gemene man gör så ja, det kan jag förstå. Vi har för ett tag sedan lagt om vår strategi där vi ska prioritera värderingen av spelartruppen. Om du vill ha kortsiktiga resultat tar du en spelare som presterar här och nu. Om du vill ha långsiktiga resultat och skapa värde för en klubb då måste du ta in spelare som ökar i värde och kan prestera över tid. Där har jag misslyckats med att förklara för vår omvärld vad det är vi faktiskt håller på med och den får jag ta på mig.

Hur viktigt är det att ni fortsätter få in tillskott i kassan så som med Malick Yalcouyé?

– Det behöver komma in mycket mer. Vi måste göra flera år där vi fortsätter öka värdet i vår spelartrupp för att komma tillbaka. Sådana saker som att öka truppvärdet och fortsätta öka det är sådant jag tänker på. Man behöver se det här som en process även om det är ett skittråkigt ord.

ANNONS

Du är både teknisk direktör som ansvarar för en sportslig strategi och förändringsarbete samtidigt som du ansvarar för spelare in och ut, är det för mycket för en person?

– Nej.

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Ola Larsson: ”Det tror jag inte alls på”

Det är det inte?

– Jag tycker att det fungerar bra. Jag har väldigt många bra personer runtomkring mig. Sedan över tid om vi ska flytta över mer av beslutsfattandet centralt i klubben behöver vi vara fler som jobbar på daglig basis med de här frågorna. Det är något vi behöver utveckla på lång sikt. En annan sak jag tycker varit en revolution här är att vi nu har U17, U19, tränaren i Västra Frölunda här på Kamratgården och att de sitter med A-lagets organisation. Det är något man kommer se frukt av längre fram. Det är inget man märker om man bara sitter på Ullevi och tittar på spelet idag. Men när jag går runt här på dagarna ser jag mycket positivt.

– Du kan titta på olika organisationer och vilken organisation lyckas bäst? I en hierarkisk organisation är det många som känner att man inte får utrymme. Du kan inte vara dig själv utan du spelar en roll på jobbet och där växer inga personer av att jobba i en sådan miljö. Det tror jag inte alls på. Jag tror mycket mer på att göra saker tillsammans.

ANNONS

Är du i en sådan miljö? Trivs du med ditt jobb?

– Absolut, herregud ja. Varje dag som jag kommer hit är jag lika stolt över att få vara med och jobba i den här klubben. Att få vara med och påverka ihop med andra hur vi lägger om strategin så det här blir hållbart över tid och det är ett arbete jag är fast beslutsam över. Sedan kan det på kort sikt finnas folk som skriver det ena eller det andra eller tycker beslut är fel hit och dit. Men det där bryr jag mig ganska lite om.

Matchguide: IFK Göteborg – Halmstad BK

Vad: Allsvenskan, omgång 22.

Var: Gamla Ullevi.

När: Måndag, avspark 19:00

Tv/stream: Discovery+, TV4 Play, Max

Det gäller: Nu börjar måsteveckan för IFK Göteborg. Först ut är bottenkonkurrenten Halmstad innan det blir bottenmöte med Västerås och sedan derbyt mot Gais. En vecka där säsongen kan komma att avgöras för de blåvita som kommer ifrån ett klart fall framåt senast mot Häcken i derbyt.

Läget i laget: Arbnor Mucolli rehabar sin korsbandsskada, Suleiman Abdullahi är skadad även han. I veckan har Jacob Karlström varit sjuk, Sebastian Ohlsson likaså och Thomas Santos har även han saknats en hel del under veckan.

LÄS MER:IFK-spelarna säkra efter derbyt: ”Det ska vara vändningen”

LÄS MER:IFK Göteborg tappade igen – sjunde (!) poängen som försvann

LÄS MER:Så har IFK Göteborg fått ordning på Laurs Skjellerup: ”Vi har vänt på alla stenar”

ANNONS