Ola Larsson om IFK Göteborgs utsatta läge: ”Är inte förvånad”

Ola Larsson är inte förvånad över att IFK Göteborg ligger i bottenstriden med nio omgångar kvar. Samtidigt tror ändå den tekniske direktören stenhårt på framtiden.
Hur förklarar han det?

ANNONS

Få det senaste om IFK Göteborg – så fort det händer

Missa inte en nyhet, reportage eller analys – följ IFK Göteborg och få en pushnotis direkt till din telefon så fort det händer något i Blåvitt.

Klicka här för att följa IFK Göteborg

Efter en intensiv period kom så landslagsuppehållet. På Kamratgården är det glest under torsdagens träningspass där det endast är 14 utespelare på plats ute på gräset. Det går sjukdom i laget, några är iväg med landslag och ett par tar hand om några skavanker.

En av dessa är nye anfallaren Nikolai Baden som gick ut skadad senast mot Hammarby.

– Vi håller honom tillbaka lite. Han är i träning efter helgen, det är inga problem alls där, säger tekniske direktören Ola Larsson.

Med nio omgångar kvar och ett väntande derby mot Häcken direkt efter uppehållet ligger IFK Göteborg på en tolfteplats i tabellen. Där det endast skiljer en poäng till Värnamo på kvalplats och tre poäng till Västerås och Kalmar på nedflyttningsplats.

ANNONS

Ola Larssons tydliga besked – inte orolig trots läget

Ett pressat läge.

Men Ola Larsson är inte orolig.

Inte ännu i alla fall.

– Jag känner ingen skillnad mot vad jag kände veckan innan eller veckan innan dess. Vi måste fortsätta bygga det vi gör och jag är mer frustrerad att vi inte får ut det vi alla hoppas på. Jag är mer frustrerad än orolig. Jag går bara och väntar på att det ska stämma, säger han och tar ny sats:

– Vi jobbar med massa olika saker för att få det att stämma. Det är inte bara det du ser när du är här på en träning utan det sker saker vid sidan om där vi försöker få ihop gruppen. Då menar jag absolut inte att det är slitningar utan mer att vi är många olika personer som satts ihop på kort tid och ska börja att fungera ihop.

Det är det viktigaste för er nu?

– Om man kan påskynda de här processerna att vi gör fler saker ihop så är det bra för oss. Om vi kan ha den arbetsinsatsen som vi hade mot Hammarby och fungera som en enhet då kommer spelarna att få utrymme, då kommer det att leda till segrar. Jag är helt på det klara med det.

ANNONS

Du verkar verkligen tro på det här?

– Om du tittar på den målsättning vi hade när vi gick in till det här året var det att göra det lite bättre än förra året och då höll vi oss kvar med sista sparken. Jag sa också att jag hoppades att vi inte skulle dansa lina det här året också för det är inte roligt för oss eller de som följer oss. Jag är heller inte förvånad att vi ligger där vi ligger men jag ser också en väldigt ljus framtid. Vi gör många investeringar i spelare som kommer att växa här. Jag känner en frustration på kort sikt för att vi inte får det att fungera. Men på lång sikt ser det väldigt ljust ut och det är där jag är rent mentalt.

August Erlingmark är ett av sju (!) nyförvärv in i den blåvita truppen enbart i sommar.
August Erlingmark är ett av sju (!) nyförvärv in i den blåvita truppen enbart i sommar. Bild: MICHAEL ERICHSEN

”Tiden då man blev etta direkt är förbi”

Under sommaren har det minst sagt hänt saker i den blåvita spelartruppen. Förutom en ny tränarduo lämnade sex spelare, samtidigt som sju anslöt och det är givetvis en enorm förändring på ett par veckor.

Där nyförvärven inte direkt lyft laget.

För sedan sommaren har IFK Göteborg endast tagit en seger.

– Det rimliga när du tar in en spelare så är det väldigt sällan du får en spelare som du träffar på direkt. Det tar ofta ett par månader att prestera på topp men på vägen dit ska du prestera på en nivå som är acceptabel. Jag tycker man ser att det börjar hända och jag tycker exempelvis att Ramon (Pascal Lundqvist) tar steg varje dag och han förstår oss mer och vi förstår honom mer. Samma med David (Kruse) som tar steg och det är som sagt inte många som kommer in i en ny grupp och presterar direkt. Det är inte bara att koppla in och så fungerar allt på en gång, säger Ola Larsson.

ANNONS

Ni sålde Malick Yalcouyé för rekordpengar för IFK Göteborg i somras, många förväntade sig större värvningar än det ni har gjort?

– Jag tror att kunskapen om vad det kostar att rekrytera spelare är relativt låg. Därför är det lätt att skrika om saker och ting. Man behöver förstå businesssidan av det också och hur rimligt är det att göra investeringar på 20-talet miljoner i 30-åriga spelare? Det är att kasta pengarna i sjön tycker jag. Det hade inte varit kloka investeringar för IFK Göteborg.

Har ni gjort det?

– Kastat 20 miljoner på 30-åringar?

Nej, kloka investeringar?

– Ja, det tycker jag. Vi har tagit hit spelare som kommer vara med och bygga det här över tid. Sedan de pengarna vi fick in för Malick räcker på kort sikt men du behöver göra liknande försäljningar varje år för att vara med i toppen av den här ligan. Tiden då man gjorde en stor försäljning och sedan var etta direkt är förbi. Man behöver nå en framtid där man gör liknande försäljningar varje år för att klättra dit man en gång varit.

LÄS MER:Så bra har klubbarna agerat på transfermarknaden i sommar

LÄS MER:Så ska IFK Göteborg använda uppehållet: ”Starten på något”

LÄS MER:IFK Göteborg föll på eget grepp – lång höst väntar

ANNONS