Oron inför tävlingshösten: falska förväntningar

Efter fyra träningslandskamper, tre förluster och tio insläppta mål börjar allvaret i höst.
Nye förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson ska lyfta Sverige från Nations Leagues C-division.
Nu ber han om förståelse för uppdragets utmaningar.
– Ibland är jag rädd för falska förväntningar. Vi måste vara väldigt ödmjuka. Vi kan inte vara arroganta. Vi är där vi är, säger Tomasson, 48.

ANNONS

GP har träffat dansken som i våras tillträdde som förbundskapten för Sveriges herrlandslag i fotboll.

I den här delen resonerar Jon Dahl Tomasson kring landslaget och den kommande tävlingshösten som börjar med matcher mot Azerbajdzjan (b) och Estland (h) i Nations Leagues C-division. Dit ramlade Sverige ner under företrädaren Janne Anderssons regim. I gruppen finns även Slovakien som var en Jude Bellingham-bicycleta från att slå ut England och gå till kvartsfinal i sommarens EM.

I potten finns på längre sikt en bonuschans att nå fotbolls-VM i Nordamerika 2026 om Sverige till att börja med vinner C-gruppen.

Att efter två raka missade mästerskap nå nästa VM är en stor ödesfråga för Sverige. Tre raka mästerskap har inte missats sedan det mörka 1980-talet då Sverige bommade allt: EM-80 i Italien, VM-82 i Spanien, EM-84 i Frankrike, VM-86 i Mexiko och EM-88 i Västtyskland.

ANNONS

I veckan tar Tomasson ut den första men ack så viktiga tävlingstruppen. Frågan som dominerar är givetvis om Tottenhams Lucas Bergvall kommer med? 18-åringen hoppade in i Premier League-premiären och har hyllats för sin debut.

– Jag har sett alla matcher han spelat så här långt. Han har gjort det bra. Han har fått mycket beröm av pressen också. Jag har pratat med (Dejan) Kulusevski om honom. Han tar steg, och det är fantastiskt, säger Jon Dahl Tomasson.

Är han redo för Premier League?

– Han spelar och coachen använder honom. Han är en fantastik talang med stor potential. Bara att flytta från Sverige till London är en stor utmaning och förändring.

Är han redo för landslaget?

– Det beror på hur alla andra presterar också. Vi följer alla spelare vi har på listan, och självklart är han med på den. Där finns 40-50 spelare. Vi följer allihopa, varje match. Sätter ihop klipp utifrån mina principer, och diskuterar i staben. Vi följer alla som är aktuella. Det finns inte en enda spelare i hela världen av alla dessa som kan säga att vi inte följer honom. Vi har sett alla matcher. Det handlar om man har förmågan att spela den fotboll som SvFF vill ha eller inte, och den fotboll som ligger i linje med hur jag vill att vi ska spela, säger Tomasson vars slutgiltiga svar kommer på en presskonferens under onsdagen.

ANNONS

Tomasson om ”falska förväntningar”

Oavsett om Lucas Bergvall finns med eller inte är det ett svenskt landslag som lever under en tung resultatpress för att försöka lyfta upp Sverige ur den grop vår fotbollsnation grävt ner sig i allt djupare sedan 2021.

Inför tävlingsstarten vädrar Jon Dahl Tomasson nu en rädsla. Det handlar om vad han under intervjun återkommande beskriver som ”falska förväntningar”.

– Vi måste jobba hårt för att ta oss framåt och uppåt igen. Vi kan inte vara arroganta. Vi måste vara väldigt ödmjuka.

Har du stött på ”falska förväntningar” på landslaget?

– Jag har träffat många som vill att svenska landslaget ska gå i en viss riktning för att utvecklas och nå ny framgång, säger Tomasson och exemplifierar med träningslandskampen mot Danmark.

– Efter matchen var tongångarna, när vår prestation värderades, att ”det var ett svagt Danmark”. Då sa jag: inte en chans! De peakar. De är på väg till EM, och det är inte vi.

Jon Dahl Tomasson sammanfattar:

– Vi behöver hitta en balans. Självklart behöver vi förväntningar. Sverige har en fantastisk fotbollshistoria. Men det finns en anledning att vi inte kvalificerade oss för EM, VM och att vi har blivit degraderade från B till C i Nations League. Det är därför jag talar om att ha fötterna på jorden. Ambitiösa, självklart. Vi vill vinna Nations League, men vi har absolut inte råd att vara arroganta.

ANNONS

Är det ”falska förväntningar” att säga att Sverige ska gå till VM 2026?

– Det är något vi vill. Det är vår ambition. Men alla vet att när man inte har kvalificerat sig för två raka mästerskap då är man inte i pott ett när lottningen sker. Och det är bara ett lag som går direkt till VM, säger Jon Dahl Tomasson.

Det är här Nations League kommer in i bilden.

– Om vi vinner Nations League, kan vi få en plats i VM-playoff i mars 2026, men det beror på väldigt många saker och finns inga garantier. Men faktum är att det är lättare att gå till EM än att gå till VM, säger Jon Dahl Tomasson.

Vilket leder oss in på det nya spelsätt och offensiva vägval som SvFF efterlyst, och som Jon Dahl Tomasson är satt att implementera inför det stora målet: VM-kvalet i vår.

De fyra träningsmatcher som hittills spelats har slutat med tre förluster (mot Portugal, Danmark och Serbien) samt en vinst (mot Albanien). Gemensamt för alla Sveriges prestationer är att de släppt till många målchanser och totalt tio mål.

Har det blivit som du önskat?

– Jag är inte nöjd med att vi förlorat matcher. Jag hatar att förlora matcher! Även om det är träningsmatcher med spelare på ovana positioner och vi testar olika spelare. Det är inte trevligt att förlora, även om det var mot fyra lag som var kvalificerade för EM. Men jag tycker att vi tog bra steg. Små steg, men ändå en utveckling från första matchen till andra och så vidare. Förhoppningsvis kan vi fortsätta att utvecklas precis så över tid.

ANNONS

Laget har konsekvent sett väldigt sårbart ut i defensiven. Ni har släppt in många mål, tillåtit mycket chanser emot er. Är det hållbart över tid att prestationerna ser ut så?

– Vi måste givetvis undvika att släppa in onödiga och dumma mål. Vi diskuterar förstås det i staben och med spelarna. Vårt beslutsfattande i försvarsspelet behöver förbättras. Jag tror att stegen vi har tagit under mindre än tre veckor tillsammans är i rätt riktning, men är vi framme? Inte alls! Det finns ingen ”quick fix”.

Varför ägnade du inte de fyra träningsmatcherna åt att fokusera mer på försvarsspelet?

– Vi ska möta Azerbajdzjan och Estland. Vi kommer förmodligen att ha mycket boll på deras planhalva. I normala fall hade jag valt fyra olika träningsmatchmotståndare. Jag hade valt två väldigt bra, inte fyra. Men vi har ändå använt de matcherna som en förberedelse inför Azerbajdzjan och Estland nu i september.

I fotbollen burkar man parata om att bygga lag bakifrån. Först sätter man försvarsspelet, sedan anfallsspelet. Tror du inte på det?

– Jag tror att man ska bygga det som helhet. Inte en sak i taget. Det tror jag inte alls på. En stor del av försvarsspelet sker på motståndarens planhalva, och det har vi gjort väldigt bra. Det är försvarsspelet runt vårt straffområde som behöver förbättras.

ANNONS

Han fortsätter:

– Jag tycker att vi har utvecklat vårt spel med boll på egen planhalva, men vårt spel med boll på motståndarens planhalva behöver förbättras.

Kommer du spela med samma principer i tävlingsmatcherna som du gjorde i träningsmatcherna? Eller förändras det nu eftersom det är just tävlingsmatcher?

– SvFF gav mig ett uppdrag: ge Sverige ett nytt spelsätt, något annat än det som var tidigare. Det sätt spelarna själva vill spela på. Givetvis kommer vi att fortsätta med det. Vi såg en förbättring från mars till juni. Nu är det september, vi behöver bli ännu bättre och samtidigt vinna matcher. Jag säger inte att det kommer bli lätt, men de fyra lag vi mötte pekade. De var på väg till EM. Det ska man ha i bakhuvudet.

Det var inte riktigt svar på frågan om du kommer ta dig an tävlingsmatcherna på samma sätt som träningsmatcherna?

– Nej, självklart inte. Då använde vi spelare på ovana positioner och vi testade spelare. Nu ska vi vara mer som ett lag, det är sant, men vi kommer att fortsätta försöka utveckla ett nytt och modernt sätt att spela fotboll på i den här fasen.

För att beskriva det Jon Dahl Tomasson vill göra närmare tar han sommarens EM som exempel. Där möttes Spanien och England i final – två motpoler skulle man kunna säga.

ANNONS

– Jag uppskattade EM väldigt mycket i början, men mot slutet blev jag förfärad. Många lag var rädda. De spelade bara fram och tillbaka. Jag pratade med Kulusevski om det och han sa ”coach, vi vill spela modern fotboll, positiv fotboll, vi måste ge fansen något”.

Var det Spanien och England ni pratar om?

– Well, jag tycker Spanien spelade väldigt bra, men under utslagsmatcherna var det lag som bara spelade runt, spelade bakåt, flera spelare på fel position, ville inte riskera något. Jag tror inte det är bra för ögat. Det måste vara underhållande samtidigt. Spanien är ett bra exempel. Tyskland också.

Men inte England och Frankrike?

– Jag kan inte prata om specifika nationer, det är bättre att prata generellt, säger Tomasson och fyrar av ett hjärtligt, danskt garv.

Jon Dahl Tomasson tror inte alls på det lägre och kollektiva försvarsblock som bland annat varit framgångsrikt i svenska landslaget tidigare.

– Vi kommer självklart att spela en fotboll där både anfallsspelet och försvarsspelet har sin naturliga plats. Vi vill vara dominanta både med och utan boll, vi ska försöka vara proaktiva både anfallsmässigt och försvarsmässigt. Men det innebär inte att vi ska stå lågt kring egen box utan vara offensiva även i vårt försvarsagerande, säger han.

ANNONS

Dels menar Jon Dahl Tomasson att det leder till fler segrar och fler poäng. Dels står han inte riktigt ut med rent försvarsinriktade spelsätt.

– Det svåraste som finns i fotboll är att vara den som är kreativ. Defensiv fotboll i en hel match är inte vackert. Det är inte trevligt att titta på. Det skapar ingen passion. Det är inte min grej.

Det jag är rädd för är att när Sverige möter bättre lag blir vi väldigt sårbara med det här sättet att spela?

– Sverige har släppt in mål tidigare också, eller hur?

Jo, men jag menar att man ska försöka göra oddsen så bra som möjligt?

– Självklart, men hur släppte Sverige in mål tidigare?

Ja, berätta?

– Jag kommer inte ihåg…, säger Jon Dahl Tomasson och ler igen.

Han blir snabbt allvarlig:

– Nä, men vi har använt våra fyra träningsmatcher till vad vi kan förvänta oss av det som sker i den period som nu börjar. Vi har inte så mycket tid, och behöver utnyttja den till max. Vi har haft mindre än tre veckor tillsammans. Det går i rätt riktning, men vi har mycket att lära och mycket att utveckla.

ANNONS

Förbundskaptenen avslutar:

– Det kommer att ta tid.

LÄS MER:Utspelet från Jon Dahl Tomasson: ”Ni behöver få in mer pengar i systemet”

LÄS MER:Vardy räddade poäng i Bergvalls PL-debut

ANNONS