Redo att bli hjälte igen

ANNONS
|

Vicente Del Bosque har huvudbry. David Villa bröt benet i december och Carles Puyol tvingades i början av maj operera högerknät. Två av Spaniens viktigaste pjäser missar EM.

Ändå är laget favorit till guldet.

Mycket av det stavas Andrés Iniesta och Xavi Hernándes. Den spanska mittfältsmaskinen har satt sin prägel på 2000-talets fotbollsfilosofi. Istället för att spela bryskt och vänta in motståndet är spelidén att ha så mycket boll som möjligt.

Ni känner igen det från Barcelona. Och ni känner igen det från Spanien.

Men någon måste också avgöra matcherna. Den grenen har Iniesta specialiserat sig på. Han satte guldmålet i den 116:e minuten av VM-finalen mot Holland 2010 och kvitterade i den 94:e minuten av Champions League-semifinalen mot Chelsea 2009.

ANNONS

Dock erkänner 27-åringen att målproduktionen ligger i underkant.

– När du tittar på en match från sidlinjen ser du oftast målchanserna annat sätt. Ofta väljer jag att passa istället för att skjuta. Det borde väl inte påverka mitt spel, men att tänka på det kan göra mig till en bättre spelare, sade Iniesta.

Hans lagkamrat Gerard Piqué beskriver honom som magisk och Pep Guardiola honom som fantastisk.

– Jag tror att Iniesta kan göra fler mål än vad statistiken visar, men fotboll handlar om så mycket annat än bara mål, sade Guardiola.

Källor: Barca TV, Marca, goal.com, sport.es.

Vägen till EM: Gick obesegrade genom kvalet. 26 mål framåt och sex mål bakåt i en grupp där Tjeckien var näst starkaste laget.

Tidigare EM-slutspel: 9.

Namn: Vicente Del Bosque

Ålder: 61

Nationalitet: Spanien

Förbundskapten sedan: 2008

Kul fakta: Ledde Real Madrid under 1990- och 00-talet till klubbens mest framgångsrika genom historien. Har fått en egen hederstitel, Marquisate av Del Bosque, uppkallad efter sig.

Fifarankning: 1.

Bästa målskytt: David Villa (7 mål)

Flest varningar: Sergio Ramos

Främsta meriter: VM-guld 2010, EM-guld 1964 och 2008, EM-silver 1984, OS-guld 1992, OS-silver 1920 och 2000.

Bästa export: Chorizo. Kryddstark, passer bra på grillen, en korv för alla väder.

Spanien: Jobsposter i Puyol och Villa, bästa truppen ändå. Handlar en del om att lyckas behålla motivationen efter två raka guld, kvaliteten finns där. Har redan bevisat att det går att vinna utan forward. Llorente ersätter Torres nu?

ANNONS