Rosa Kafaji gjorde comeback när Häcken krossade Umeå

En glödhet Pauline Hammarlund dominerade i straffområdet och blev matchens stora utropstecken efter sitt hattrick.
Men den största snackisen var när talangen Rosa Kafaji fick göra en efterlängtad comeback.
BK Häcken vann till slut med 5–0.
– Jag kände mig lite som en yr höna, men jag tror jag kommer komma in i det, säger Rosa Kafaji.

|

Inför matchstart var den stora snackisen att talangen Rosa Kafaji fanns med i truppen efter en åtta månader lång skadeperiod. I vintras blev hon den dyraste övergången genom tiderna inom Sverige när BK Häcken köpte henne för uppemot 700 000 kronor från AIK, men fick bäras ut på bår redan efter sex minuter i sin premiärmatch.

Och under fredagskvällen kom den efterlängtade comebacken när den 19-åriga supertalangen fick kliva in på planen.

– Det betyder väldigt mycket att få komma in i dag. Väldigt kul efter så lång tid borta, det var fantastiskt, säger Kafaji.

Kvällens match bjöd på chanser redan från start. Efter två minuter kom ett inlägg från vänsterkanten till en perfekt placerad Pauline Hammarlund. Men nicken blev kraftlös och målvakten kunde enkelt hålla nollan intakt.

En glödhet Pauline Hammarlund

Men ställningen höll sig inte länge och i 15:e minuten kom utdelningen för BK Häcken. 19-åriga Hanna Wijk drev bollen på högerkanten och slog ett vackert inlägg till Pauline Hammarlund som fick en andra chans i nickduellen – och tog den. 1–0 och hemmalaget behöll trycket framåt.

– Det känns som att vi har grepp om matchen redan från början. Det är ett fint inlägg från högerkanten och jag är en bra boxspelare, så då gäller det bara att sätta den när bollarna kommer, säger Hammarlund.

Umeå IK hade svårt att etablera ett spel på Häckens planhalva och fick som bäst till några kontringar som kvickt straffades med en snabb omställning när Häcken återerövrade bollen.

Hammarlund fortsatte vara glödhet i straffområdet och nickade i den 38:e minuten in sitt andra mål för matchen, återigen efter ett anfall från BK Häckens starka högerkant. Bara minuterna tidigare hade hon en nickskarv i stolpen.

– Det är två bra inlägg. Vi visste att det skulle vara mycket ytor på kanterna och våra ytterbackar får en gata att gå på. Vi hade övertaget på dem i straffområdet i dag och det är skönt att jag kan vara på rätt ställe, säger Hammarlund.

Rosa Kafaji byttes in

Målen fortsatte trilla in för BK Häcken. Efter en misslyckad utspark från Umeå-målvakten i början av andra halvlek kunde Hammarlund skjuta in sitt tredje mål för matchen, den här gången längs med marken. Hattricket var fullbordat.

Men hemmalagets målkalas tog inte slut där. Bara minuterna senare fick Anna Csiki skjuta in sig i målprotokollet efter ett vackert avslut på halvvolley. Gulsvart glädje och 4–0 i den 56:e minuten.

Trots att motståndaren Umeå IK i princip inte kom över på offensiv planhalva, lyckades Häcken inte ta tillvara på alla chanser de skapade. Ineffektiviteten var länge påtaglig.

I andra halvlek gjorde tränaren Robert Vilahamn ett antal byten, och supertalangen Rosa Kafaji klev in på planen i stället för Pauline Hammarlund. Hennes första framträdande på åtta månader.

Men den unga forwarden fick nöja sig med att det var lagkamraterna som levererade målen för kvällen.

– Jag hoppas kunna ta mig in i startelvan nu framöver och förhoppningsvis slå in några baljor. Det är hård konkurrens och det gäller att jobba stenhårt. Jag vill spela som tia och det är tufft precis som på alla positioner. Inget kommer gratis, säger Kafaji.

Några nerver inför debuten?

– Nej, jag tänkte faktiskt inte på det. Jag vet vilken situation det var jag skadade mig i förra matchen och kom knappt i några närkamper i dag, så det kändes lugnt.

Fem minuter före full tid fullbordade inhoppande Mille Gejl Jensen målkalaset och sköt in 5–0 efter en målvaktstabbe, vilket blev slutresultatet.