Rosa Kafaji utrullad på bår i Häcken-debuten

Första matchen för BK Häcken. Då gjorde Rosa Kafaji mål efter sex minuter, skadade sig i samband med det, rullades ut på bår för att köras till sjukhus.
– Det small rejält, säger lagkamraten Elin Rubensson. BK Häcken vann sedan med 6-0.

|

BK Häckens träningsmatchpremiär mot Elitettan-laget Lidköpings FK började dramatiskt.

Redan i femte minuten fick nyförvärvet från AIK, Rosa Kafaji, sin första målchans. Ett perfekt inlägg från högeryttern Mille Jensen, men nicken blev kraftlös.

En minut senare anföll Häcken på nytt från höger och Jensen hittade åter Kafaji i straffområdet, den här gången längs marken. 18-åringen stötte bollen i mål, men krockade med Lidköpings målvakt Matilda Haglund.

Kafaji blev liggandes på marken i svåra plågor, och rullades ut på bår efter fem minuters omplåstring.

Rosa Kafaji blev i vintras den dyraste övergången genom tiderna inom Sverige när BK Häcken köpte henne för uppemot 700 000 kronor från AIK.

Rosa Kafaji fördes snabbt till sjukhus för vidare undersökningar, då skadan kan vara allvarlig.

– Det var ingen rolig start för henne eller för oss förstås, säger lagkamraten Elin Rubensson.

– Sedan vet jag inte hur det är med henne, men vi får hålla tummarna.

Såg du vad som hände?

– Hon offrade sig, gjorde mål, sedan kom målvakten ut. Det small rätt rejält.

Var det obehagligt?

– Ja, det är klart man märkte ju att hon hade ont. Vi får hålla tummarna, säger Elin Rubensson.

I 25:e minuten gjorde Stina Blackstenius-ersättaren Stine Larsen 2-0 till BK Häcken som dominerade träningsmatchen totalt. Blackstenius lämnade Hisingsklubben för Arsenal tidigare i vinter.

Fem minuter senare utökade den danska anfallsspetsen ledningen till 3-0 med sitt andra mål för dagen.

Målkalas på Bravida Arena

Målen fortsatte att trilla in för BK Häcken. Innermittfältaren Julia Karlernäs nickade in 4-0 i 35:e minuten, återigen efter ett anfall från BK Häckens starka högerkant.

Landslagsstjärnan Elin Rubensson, som är tillbaka på sin centrala innermittfältsposition, var i en klass för sig så länge hon spelade (45 minuter).

– Det är kul att vara igång igen. Men vi mötte ett motstånd vi är ganska mycket bättre än. Vi fick träna på vår offensiv, alla visade upp sig och alla gjorde det bra, säger hon.

Direkt in på favoritpositionen för dig – hur kändes det?

– Ganska bra. Vi fick ihop det bra och styrde spelet. Det var en rolig match att spela.

Går det att dra några större växlar av en storseger mot ett lag från en lägre division?

– Vi kan ta med oss de principer vi ska jobba med i anfallsspelet. Vi hittade lösningar vi tränat mycket på. Mot sådana här lag kan man göra det ofta, då kan man sätta detaljerna, säger Elin Rubensson.

I samband med pausvilan gjorde tränaren Robert Vilahamn sex byten, och luftade fler av BK Häckens yngre nyförvärv, som Lisa Löwing, 17.

Som en konsekvens av mängden byten sjönk spelkvaliteten, och andra halvlek blev målsnålare. Trots att motståndaren Lidköping i princip inte kom över på offensiv planhalva, lyckades Häcken inte ta tillvara på alla chanser de skapade. Ineffektiviteten var länge påtaglig.

Vänsterbacken Lotta Ökvist hade en rad öppna lägen, men avslutade svagt. Tio minuter från slutet sköt hon dock 5-0 med ett ”missriktat” inlägg som gick i nät via stolpen.

Nyförvärvet Agla Maria Albertsdottir, 22, klippte in 6-0 med vänstern fem minuter före full tid vilket blev slutresultatet.

Nu väntar träningsläger i Marbella för BK Häcken 2-12 februari, något Elin Rubensson ser fram emot.

– Ska bli väldigt skönt att lämna det här, säger Elin apropå att dagens match genomfördes i konstant hällregn.