Ruud van Nistelrooy tillbaka i Manchester United

I England inleds säsongen i vanlig ordning med Community Shield, den här gången i form av ett Manchesterderby. City har haft en lugn transfersommar, medan det hänt desto mer i United.
– Vi vill förbättra klubben, truppen och alla spelare och arbeta tillsammans för att lyfta United, säger den gamle storspelaren Ruud van Nistelrooy som är ny i ledarstaben.

ANNONS
|

Manchester City är alltjämt laget att slå i England. Efter trippeln 2022/23 blev det bara en titel för City 2023/24, som pressades hela vägen in i slutomgången innan Premier League-titeln bärgades med knapp marginal mot Arsenal. Ligatriumfen var Pep Guardiolas dominanta Citys fjärde Premier League-titel i följd – den sjätte på sju år. Guardiola kommer att förfoga över en liknande trupp som nu ska försöka försvara ligatiteln och utmana om Champions League, efter en stillsam transfersommar där City endast värvat Savinho – som gjorde storsuccé på lån i Girona i fjol och som nu värvas in från systerklubben Troyes – och där den argentinska landslagsanfallaren Julián Álvarez lämnat för Atlético Madrid för en rekordstor summa.

ANNONS

– Vi vill starta säsongen positivt, särskilt eftersom den börjar med en final som vi vill vinna, säger försvararen Josko Gvardiol.

Grannen United upplevde en helt annan säsong än City, där Erik ten Hag länge var både ifrågasatt och pressad när United slutade åtta i ligan i fjol, klubbens sämsta placering någonsin i Premier League. Trots många månader av misär slutade säsongen ändå i dur, när United mot alla odds besegrade City i derbyt i FA-cupfinalen, och Ten Hag fick förnyat förtroende av den nya sportsliga ledningen.

Om det varit en lugn sommar i Citylägret så har det hänt desto mer i Manchester United. Sir Jim Ratcliffe och hans Ineos köpte i december 2023 en minoritetsdel, 27,7 procent, av Manchester United och med det kontroll över den sportsliga delen av fotbollsklubben. Efter en relativt lugn vår, där de första byggstenarna började sättas på plats, har den nya ledningen under vd Omar Berrada – som lockades över från just Citys organisation – varit desto mer aktiv under sommaren. Dan Ashworth köptes loss från Newcastle och axlade rollen som teknisk direktör, jämte sportchefen Jason Wilcox som hämtats från Southampton.

Den nya ledningen övervägde att genomföra en förändring på managerposten och intervjuade flera alternativ innan beslutet fattades att låta Ten Hag fortsätta. Runt Ten Hag har det dock skakats om i ledarstaben. Ten Hags högra hand, Mitchell van der Graag, har lämnat klubben precis som tränarkollegorna Benni McCarthy och Steve McClaren. In har i stället Manchester United-legendaren Ruud van Nistelrooy, tidigare huvudtränare och cupvinnare med PSV Eindhoven, och Go Ahead Eagles-tränaren René Hake kommit. Målvaktstränaren Jelle ten Rouwelaar norpades framför ögonen på Ajax för att arbeta med André Onana och förbättra Uniteds tidiga speluppbyggnad och svenske Andreas Georgson har anslutit med ansvar för individuell spelarutveckling och fasta situationer.

ANNONS

– Vi är inte här för vår skull. Vi vill förbättra klubben, truppen och alla spelare och arbeta tillsammans för att lyfta United, säger van Nistelrooy.

Berrada, Ashworth och Wilcox har tagit sig an transfermarknaden lite annorlunda än tidigare, med mindre fokus skiftats från stora, dyra namn där till mer prisvärda värvningar och utvecklingsbara spelare. Så här långt har Lilles 18-åriga mittbackstalang Leny Yoro och Bolognas succéanfallare Joshua Zirkzee värvats in och Jadon Sancho har välkomnats tillbaka in i värmen efter konflikten med Ten Hag, som ledde till Sanchos exil och utlåning till Borussia Dortmund. Klubbens manöverutrymme på transfermarknaden har kraftigt begränsats av Premier Leagues regelverk PSR – Profitability and Sustainability Rules – där United tvingas sälja spelare för att kunna värva ytterligare nyförvärv.

Community Shields värde som tävlingsmatch är som alltid omstritt – för segraren ses den ofta en titel, och för förlorande laget en ”glorifierad tävlingsmatch” – men kanske kan lördagens derbybatalj på Wembley ge en fingervisning om hur City är rustat inför titelförsvaret och om United kan hoppas på en ljusare säsong än under fjolåret.

Helgens hetaste

Manchester City – Manchester United

Den engelska klubblagssäsongen smyger i gång med Community Shield, titelmatchen som är en repris på FA-cupfinalen den 25 maj. Den gången var det Manchester United som gick segrande ur derbyfinalen, 2–1 efter mål av Kobbie Mainoo och Alejandro Garnacho. Kan Pep Guardiolas regerande Premier League-mästare utkräva revansch på Wembley?

Lördag 16.00, Viasat Sport Premium

Hamburger SV – Hertha Berlin

Två klassiska lag som hyser förhoppningar om en återkomst till den tyska fotbollens finrum drabbar samman på Volksparksstadion. Hamburg inledde 2. Bundesliga med en fin 2–1-seger borta mot Köln förra helgen, samtidigt som Hertha Berlin föll tungt hemma mot Paderborn.

Lördag 20.30, Viaplay

Brasilien – USA

OS-final på damsidan där USA:s nya förbundskapten Emma Hayes har chansen att få en smakstart på nya jobbet. Brasilien skrällde och slog ut världsmästarna Spanien i semifinal och hoppas på att överraska på nytt i vad som kan bli veteranen Martas sista match i den brasilianska matchtröjan.

Lördag 17.00, Max

LÄS MER:Svenske tränaren klar för Manchester United

LÄS MER:Mason Greenwood klar för ny klubb

ANNONS