Erling Haaland sänkte Sverige igen – tredje raka förlusten

Sverige skulle ta revansch på Norge. I stället gjorde Erling Haaland två nya mål och en assist. Blågult avslutar junisamlingen med ännu en förlust – den tredje på fyra matcher.
– Vi är inte bättre än såhär, har vi förlorat tre matcher så har vi, säger Janne Andersson till Viaplay.

|

Sverige var ute efter revansch och ett bra avslut på landslagssamlingen. När Norge stod för motståndet på Friends arena för en vecka sedan krossade Erling Haaland Sveriges segerdrömmar med två mål.

Det gjorde han även den här gången.

I returen på Ullevål kom det norska ledningsmålet redan efter tio minuter. Vem som nickade in bollen bakom Robin Olsen? Erling Haaland, såklart.

– Det är en faktiskt bra fotbollsspelare samtidigt som jag tycker vi kan göra lite bättre ifrån oss, säger Gabriel Gudmundsson till Viaplay om den norske stjärnan.

Efter målet blev Sverige, som inlett matchen med ett högt tryck, mer passivt och tio minuter senare hade Alexander Sørloth i princip öppen mål men nickade bollen över.

Efter dippen ökade Sverige tempot igenom och skapade en del lägen, dock utan att få hål på Ørjan Nyland i det norska målet. Strax innan pausvilan tog Gabriel Gudmundsson skott utanför straffområdet men bollen smet precis utanför stolpen och 1–0 stod sig halvleken ut.

– Vi är med i den här matchen också men vi blir väldigt hårt straffade några gånger. Vi ligger taktiskt lite fel de första 20 minuterna. När vi justerar det kommer vi in ganska bra i matchen och så är det ju Haalands individuella skicklighet där han gör mål, säger förbundskapten Janne Andersson till Viaplay.

Forsberg reducerade

Fem minuter in i andra halvlek rusade Robin Olsen ut för att stoppa Alexander Sørloth i ett anfall, norrmannen föll och efter videogranskning blåste domaren straff för Norge.

Haaland klev fram och gjorde sitt andra straffmål på Robin Olsen på en vecka. 2–0 Norge.

– Vi sätter oss i skiten allt för ofta. Det är för lätt att göra mål på oss och det måste vi korrigera, säger Emil Forsberg till Radiosporten.

Janne Andersson svarade med ett trippelbyte och en stund senare fick Emil Forsberg bollen i straffområdet, vände upp och sköt bollen i krysset till 2–1. Den svenska glädjen blev dock kortvarig. Efter oskärpa i det svenska försvaret kunde Sørloth, på inlägg från Haaland, nicka in 3–1 med en kvart kvar av matchen.

– Vi gör några byten, får in energi och gör mål och är på väg in och så kommer det här 3–1-målet… Det faller emot oss på ett väldigt konstigt sätt. En del missar kostar oss mycket, säger Janne Andersson.

I slutminuterna byttes Haaland ut och Sverige kunde på tilläggstid reducera en gång till, den här gången genom inbytte Viktor Gyökeres. Någon kvittering blev det dock aldrig och Sverige inkasserade den tredje förlusten på fyra matcher.

– Vi är inte bättre än såhär, har vi förlorat tre matcher så har vi, säger Andersson.

Kan inte vinna gruppen

På grund av nya skadebekymmer och nya avstängningar, samtidigt som spelare kom tillbaka från tidigare avstängningar, gjorde Janne Andersson sju ändring i startelvan jämför med matchen mot Serbien senast. Emil Krafth, Dejan Kulusevski, Emil Forsberg, Alexander Isak, Jesper Karlström och Edvin Kurtulus kom in och i sista stund även Gabriel Gudmunsson när Ludwig Augustinsson fick en skadekänning på uppvärmningen.

I höst väntar de avslutande gruppmatcherna i Nations League, mot Serbien och Slovenien. Sverige kan inte längre vinna gruppen eftersom Norge leder med sju poäng före Sverige med två matcher kvar.