Samtal om att skapa nordisk fotbollsliga

En gemensam superliga med de nordiska länderna? Det kan bli verklighet, enligt norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness.
– Vi lovar att den nya "Viking-ligan" är något som man kommer att vilja investera i, säger hon enligt Fotbollskanalen.

ANNONS
|

Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island kan gå ihop och skapa en gemensam fotbollsliga. Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness avslöjar att länderna ”ser över möjligheten”.

– Jag hoppas att vi i Norden inte tappar för att vi varit med så länge, utan att vi i stället skyddar vår historia och inte bara attackerar framtiden. Därför var det så spännande att följa Sverige under VM, för att få bevis på att det är möjligt att stärka den nordiska modellen, säger hon på Elitfotbolls Dams hållbarhetsseminarium, enligt Fotbollskanalen.

Enligt sajten har idén om en gemensam liga väckts eftersom norska, finska, danska och isländska lag har svårt att nå Champions League. Sverige har varit framgångsrikare med lag som nått gruppspel.

ANNONS

”Fördel i tävlingssammanhang”

Lise Klaveness säger att man hoppas att Obos, som i dag sponsrar svenska och norska ligan, kommer sponsra även den gemensamma ligan.

– Förhoppningsvis får vi igenom en nordisk liga, tillsammans med Annika (Grälls, ordförande för Elitfotboll Dam) och de andra nordiska länderna. Vi lovar att den nya "Viking-ligan" är något som man kommer att vilja investera i.

Annika Grälls om samtalen:

– Vi hade en dialog, jag och Lise och de vill ju gärna se hur vi tillsammans kan lyfta nordisk fotboll och då har jag sagt: "Låt oss prata om det". Sedan har de fått pengar från Oslo stad som varit avsatt till EM på hemmaplan, men vill då kolla om man kan göra något kring damfotbollen. Vi ser att damfotbollen i Europa växer och i EFD har vi drivit frågan kring Europa League, och ser man till ett 3-5 års perspektiv så skulle vi behöva en sådan liga på damsidan. Det har varit vår målbild och vi har lyft frågan till Uefa.

På frågan om en ny liga skulle fungerar som ett komplement till de inhemska ligorna poängterar Grälls att inget ännu är beslutat.

LÄS MER:Tät guldstrid inför slutspurten – fyra lag gör upp

LÄS MER:Lista: Herrelitklubbar som även satsar på damlag

LÄS MER:Pallar damklubbarna konkurrensen i framtiden?

ANNONS