Skottlossning utanför VM-hotell

På onsdagskvällen, svensk tid, skakades Auckland av en skottlossning – bara timmar kvar till VM-premiären. Polisen har bekräftat att två personer har skjutits ihjäl. Även den misstänkte gärningsmannen är död.
Nu höjs säkerheten inför premiärmatchen mellan Norge och Nya Zeeland.

ANNONS
|

En ensam gärningsman stormade in på en byggarbetsplats på morgonen, lokal tid, och började skjuta, något som tidningen New Zealand Herald var först med att rapportera om.

På bilder och videoklipp kan man se hur byggarbetare tar skydd i en byggnad nära hotellet, där Norge bor i Auckland under VM.

En av byggarbetarna berättar för tidningen New Zealand Herald att den sett en beväpnad man storma en byggnad som håller på att renoveras. Ett stort område spärrades av och allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus.

Enligt polisen ska två personer ha avlidit. Den misstänkte gärningsmannen ska också vara död, skriver polisen i ett inlägg på Twitter.

ANNONS

Fotbolls-VM fortsätter

Nya Zeelands premiärminister Chris Hipkins meddelade under en pressträff att sex personer är skadade, inklusive minst en polis. Han tillade också att fotbolls-VM kommer att hållas som planerat.

– Det är många ögon på Auckland på grund av fotbolls-VM. Turneringen kommer att hållas som planerat, säger han och tillägger att händelsen inte bedöms som ett hot mot den nationella säkerheten.

Händelsen ägde rum bara timmar innan VM börjar med att Norge ställs mot en av värdnationerna, Nya Zeeland.

Landslaget inte påverkat

Norges landslag säger att man inte direkt påverkats av händelsen. Maren Mjelde, landslagets kapten, berättar för norska VG att alla vaknade när ett flertal utryckningsfordon körde förbi deras hotell.

– Först visste vi inte vad som pågick, men så småningom kom det uppdateringar i tv och lokala medier, säger hon under natten och fortsätter:

– Vi kände oss trygga hela tiden. FIFA har ett bra säkerhetssystem på hotellet, och vi har en som är säkerhetsansvarig i truppen. Alla verkar lugna och vi förbereder oss som vanligt för matchen i kväll. Sedan får vi kanske anpassa oss om det kommer några riktlinjer från myndigheterna.

Ökat säkerhet inför premiären

På torsdagsmorgonen kom beskedet att säkerheten höjs inför Norges premiärmatch mot värdnationen Nya Zeeland. Biljettinnehavare har uppmanats att anlända tidigt.

ANNONS

"Det kommer att finnas en ökad säkerhetsnärvaro inom området och över hela arenan. Ytterligare trafikledningsåtgärder är på plats", uppger en talesperson för stadion Eden Park i Auckland, där matchen spelas med start klockan 09, svensk tid.

Dådet har i nuläget inte kunnat kopplas till fotbolls-VM.

LÄS MER:Fifa: Förbundens ansvar att betala ut VM-pengar

LÄS MER:Fotbollsfeber down under – "Matildas kan vinna"

LÄS MER:Kaptenens sista VM: "Betytt otroligt mycket"

ANNONS