Snickarens sista show

ANNONS
|

Miroslav Klose gör sitt femte raka mästerskapsslutspel i sommar. Förutom det givna målet att vinna turneringen jagar han Gerd Müllers målrekord. Der Bomber gjorde 68 mål på 62 landskamper, Klose har gjort 63. Men frågan är hur länge han får fortsätta jaga.

Den 33-årige snickarutbildade Klose har tidigare sagt att Brasilien-VM 2014 blir hans sista mästerskap. Men konkurrensen är stenhård. Om det är något den tyska fotbollsfabriken är bra på är det att producera offensiva talanger.

Kevin Großkreutz, Stefan Kießling och Patrick Helmes är några av de som knackar på dörren in till Joachim Löws landslagstrupp.

Klose kämpar febrilt. Han lämnade Bundesliga förra året för spel i Lazio och stormtrivs. Han har varit stabil, inte briljerat men avgjort en handfull viktiga matcher och varit en bidragande orsak till att Lazio knep en Champions League-plats i Serie A.

ANNONS

Med en glödhet Mario Gomez och en stabil Cacau som övriga anfallare i truppen är Klose inte garanterad speltid. Han kan inte göra något annat än att lita till det han är bäst på: att hitta nätet.

Vägen till EM:

Sprang obesegrade och ohotade genom EM-kvalet. Av tio matcher vann de endast två med uddamålet.

Tidigare EM-slutspel: 10 (Västtyskland och Tyskland).

Grupp B:

Holland, Danmark, Tyskland, Portugal

Tysklands matcher:

9 juni: Tyskland-Portugla (20.45)

13 juni: Holland-Tyskland (20.45)

17 juni: Danmark-Tyskland (20.45)

Namn: Joachim Löw

Ålder: 52 år

Nationalitet: Tyskland

Förbundskapten sedan: 2006

Kul fakta: Revolutionerade den tyska klassiska spelstilen tillsammans med Jürgen Klinsmann. Inför VM 2006 klurade de fram den fotboll landslaget spelar i dag.

Fifarankning: 3.

Bästa målskytt: Miroslav Klose (9 mål).

Flest varningar: Cacau

Främsta meriter: VM-guld 1954, 1974 och 1990, EM-guld 1972, 1980 och 1996. (DDR tog OS-guld 1976).

Bästa export: Bilar. Vi kan sitta här hela dagen och räkna tyska bilmärken. Men det har vi inte tid med.

Tyskland: Min EM-favorit. Ett offensivt starkt kollektiv med mängder av matchvinnare. Det är alltid dags för Tyskland. Madridduon Özil/Khedira bär ihop med München-trion Lahm, Schweinsteiger och Neuer den här upplagan.

ANNONS