Stefan Billborn tar över IFK Göteborg

Nu är det officiellt. Stefan Billborn, 51, tar över som tränare i IFK Göteborg.
– Det är inspirerande med en så stor klubb med rik historia, säger den nye tränaren på presskonferensen.

ANNONS
|

Under tisdagen presenterade IFK Göteborg Stefan Billborn som ny huvudtränare och Joachim Björklund som assisterande.

Duons kontrakt sträcker sig över 3,5 år.

– Det är inspirerande med en stor klubb med en rik historia. Potentialen och intresset är skyhögt, så det finns en grund att stå på som är väldigt stor. Man har ett stort intresse och det finns fantastiska faciliteter och en bra spelartrupp. Det finns mycket som tilltalar mig här, säger Billborn.

Den 51-årige stockholmaren förekom i spekulationerna när Blåvitt sökte tränare förra gången, sommaren 2023, men då föll valet på Jens Askou.

Nu är det alltså dags för Billborn att sitta bakom spakarna på Kamratgården, och han kommer in i ett läge när IFK Göteborg ligger på plats 13 i allsvenskan.

ANNONS

– Jag ser Blåvitt som en storklubb som är på väg tillbaka. En klubb som vill nå toppen igen och som gör det på ett metodiskt sätt, säger Billborn.

Ola Larsson om valet: ”En stark duo”

IFK Göteborgs tekniske direktör Ola Larsson förklarar varför föreningen valt att rekrytera just Billborn och Björklund som nya tränare.

– Vi får in en tränare med tydlig spelidé som matchar det vi påbörjat och redan kommit en bra bit med i IFK Göteborg. Samtidigt får vi en bra ledare i Stefan som har en klar bild vad han vill göra tillsammans med oss i Blåvitt. Stefan har alltid stuckit ut som en taktiskt flexibel tränare som är bra på att anpassa sig efter spelartruppen, säger Larsson och fortsätter:

– Den ”Billborn-fotbollen” som vi lockas av kombinerar både ett smart omställningsspel med tryggt bollinnehav, och det vi ser i analysen av hans arbete i Norge är att han har ökat elementen av fysiskt spel. Vid sin sida har han ”Jocke” som kompletterar, utmanar och är med och höjer nivån. Det är en stark duo. Vi tror deras sätt att leda och hur de vill spela fotboll kommer att passa väl in i hur vi har bestämt att IFK Göteborg ska vara.

Ola Larsson om relationen med Billborn: ”Inget att hymla om”.
Ola Larsson om relationen med Billborn: ”Inget att hymla om”. Bild: Sanna Tedeborg

Relationen mellan Ola Larsson och Stefan Billborn går långt tillbaka i tiden. De har tidigare arbetat tillsammans i både Brommapojkarna och Hammarby och det råder inga tvivel om att de gillar varandra.

ANNONS

Nu återförenas de alltså i IFK Göteborg.

– Det är inget att hymla om. Vi känner varandra väldigt väl och på många delar lär det vara plug and play för oss. Men vi ska också vara ödmjuka för att det är en ny arbetsplats med en ny trupp för hans del, för oss tillsammans är vi på en resa med ett strategiskt och långsiktigt förändringsarbete vi startat i Blåvitt, säger Ola Larsson om relationen.

Gjorde sig ett namn i Hammarby

Stefan Billborn gjorde sig ett namn hos den bredare massan när han tränade Hammarby mellan 2018 och 2021.

Sommaren 2021 fick han lämna Hammarby efter en tredjeplats (2019) och ett cupguld (2021).

Inför säsongen 2022 flyttade firma Billborn/Björklund till norska Eliteserielaget Sarpsborg 08. Där blev det två åttondeplatser på raken, men vårsäsongen 2024 var tung. Laget ligger nästjumbo i skrivande stund. På 84 matcher skrapade Billborn ihop ett poängsnitt på 1,42, att jämföra med 1,88 på 116 matcher i Hammarby.

Sindre Tjelmeland, som varit interimtränare sedan Jens Askou lämnade för Sparta Prag tidigare i juni, blir kvar i ledarstaben som assisterande tränare.

Stefan Billborn

Född: 15 november 1972 i Stockholm, uppvuxen i förorterna Bandhagen och Rågsved

Aktuell: Lämnade Sarpsborg i dagarna och är nu officiellt klar som ny tränare i IFK Göteborg

Tränarkarriär:

Rågsveds IF (1992–1997: pojklagstränare)

IF Brommapojkarna (1997–2014: pojklags-, junior-, assisterande och A-lagstränare)

Hammarby IF (2015–2021: chefstränare akademin, assisterande och A-lagstränare)

Sarpsborg 08 (2022–2024)

IFK Göteborg (2024–)

ANNONS