För Antoine Griezmann blir det en speciell match mot Portugal.
För Antoine Griezmann blir det en speciell match mot Portugal. Bild: MATHIAS BERGELD

Stjärnans familjs dilemma inför stormatchen

Kvällens EM-kvartsfinal mellan Frankrike och Portugal är mer än bara en match.
Den speglar de djupa historiska och kulturella banden mellan länderna, präglade av årtionden av migration och gemensamt arv.
Matchen blir en fest för både fotboll och historia – särskilt för Antoine Griezmanns familj.

ANNONS
|

Matchen ikväll är ett derby mer än något annat och har en alldeles egen historia.

Relationen mellan Frankrike och Portugal sträcker sig långt tillbaka i historien och är starkt präglad av migration och kulturellt utbyte. Under det tidiga 1900-talet började många portugiser lämna sitt hemland på grund av politisk oro och ekonomiska svårigheter. Den fascistiska regimen under António de Oliveira Salazar, som styrde Portugal från 1926 till 1974, skapade ett klimat av förtryck och fattigdom som tvingade många portugiser att söka sig bortom landets gränser.

Portugisiska rötter i fransk fotboll

Från mitten av 1800-talet till slutet av 1950-talet lämnade nästan två miljoner portugiser Europa för att bo i Brasilien och USA. Men därefter flyttade de flesta till ett land mer norrut i Europa – Frankrike. Under de kommande 15 åren, fram till 1974, emigrerade mer än 1,5 miljoner portugiser för att ta jobb i låglönesektorer med låg produktivitet.

ANNONS

Under Salazar-regimen var Portugal präglat av politisk press och ekonomiska svårigheter, vilket ledde till stora migrationsvågor i Europa. Många portugiser flyttade till Frankrike för att söka bättre livsvillkor, enligt Migration Policy Institute. Portugiserna har därför kommit till Frankrike i en strid ström från fascistdiktaturens tidiga dagar fram till nu. De har slagit sig ner i Paris, i Marseille, i Lille – överallt där det funnits jobb i industrierna, hos de välbärgade familjerna och på byggnadsarbetsplatserna.

Portugisiska migranter spelade en central roll i den franska ekonomin under efterkrigstiden, med en betydande närvaro inom bygg- och industriarbetsmarknaden, som belyses på hemsidan av en känd utställningshall i Paris, Palais de la Porte Dorée.

Portugiser är idag den största minoritetsgruppen i Frankrike. De är fler än algerierna, vietnameserna, senegaleserna och alla andra gamla kolonier som Frankrike la vantarna på i början av 1800-talet. Benfica-barerna, dit portugiserna samlas för att kolla på matcher, finns i varje gathörn i utkanten av de franska städerna.

Flydde från diktatorn

En stor andel portugisiska familjer emigrerade på 1950-talet och slog sig ner i Macôn i Bourgogne, som är beläget strax utanför Lyon i sydöstra Frankrike. En av de mest symboliska berättelserna som exemplifierar detta kulturella arv är Antoine Griezmanns familj som kom på 1950-talet, rättare sagt Griezmanns mormor och morfar. Släkten på hans mammas sida – som var på plats i förra mästerskapet – håller på lika delar Frankrike och Portugal när det vankas mästerskap, som Sky Sports tidigare har skrivit om.

ANNONS

Det portugisiska samhället i den franska staden Macôn är stark och fotbollsrötterna är fasta. Bland de första som emigrerade dit var Griezmanns egen farfar, Amaro Lopes, en "tuff men rättvis" försvarare för Paços de Ferreira i den portugisiska högstadivisionen.

Griezmanns farfar Amaro emigrerade till Frankrike med sin fru Carolina 1957, en del av en våg av familjer som flydde från António de Oliveira Salazars grymma diktatur. Griezmanns farbror José minns att hans föräldrar hjälpte till med pappersarbetet för att få andra i säkerhet i Frankrike. Amaro dog 1992 men hans hjälteinsatser minns man fortfarande – en årlig turnering spelas fortfarande i Macôn till hans ära.

Familjen till Antoine Griezmann, pappa (vänster), mamma (andra vänster), Erika Choperen (flickvän, bak i vitt) och syster (överst till höger) under EM-finalen mellan Portugal och Frankrike 2016.
Familjen till Antoine Griezmann, pappa (vänster), mamma (andra vänster), Erika Choperen (flickvän, bak i vitt) och syster (överst till höger) under EM-finalen mellan Portugal och Frankrike 2016. Bild: DAVE WINTER

I det portugisiska landslaget har det alltid funnits en handfull spelare som är uppvuxna i Frankrike, men som valt att representera föräldrarnas eller farföräldrarnas Portugal, i hopp om en snabbare väg till landslaget. En är Raphaël Guerreiro som med sina rötter valde att spela för Portugal, sin pappas födelseland, men som missade EM på grund av korsbandsskada.

Två andra är Anthony Lopes, mångårig målvakt i Lyon, och Adrien Silva, tidigare i Leicester, som spelade i förra EM. Den sistnämnde, som bodde i Frankrike fram till 12 års ålder, valde också en internationell karriär med Portugal istället för Frankrike.

ANNONS

När Frankrike och Portugal möts på fotbollsplanen är det mer än en sportslig match. Denna fredagskväll när de möts i kvartsfinalen av EM 2024, kommer dessa historiska och kulturella trådar att vävas samman i ett nytt och spännande kapitel i deras fotbollshistoria.

Det är en match där både historiska band och framtida drömmar kommer att stå på spel – framför allt för Antoine Griezmann.

LÄS MER:Ronaldo jagar nytt rekord i sista EM-matchen?

LÄS MER:Ronaldo i tårar: "Utan tvivel mitt sista EM"

ANNONS