Sverige körde över Georgien – vann med 15–0

Sverige krossade Georgien fullständigt i VM-kvalet. Blågult dominerade totalt på bortaplan och vann med 15–0 och nu kan VM-platsen säkras mot Irland i Göteborg på tisdag.
Tvåmålsskytten Kosovare Asllani tyckte synd om motståndarna efter krossen.
– Jag är en vinnare och vill vinna till varje pris, men någonstans kommer hjärtat in också, säger hon till TT.

|

Världstvåan Sverige mot 125:e-rankade Georgien som inte gjort ett enda mål i VM-kvalet. På förhand en match som Sverige skulle vinna enkelt. Och Sverige inte bara vann – Sverige krossade Georgien fullständigt.

– Man vet aldrig hur matchen kommer bli när man går in i den. Senast vi mötte dem blev det bara 4–0. Men det är klart att när vi får in bollarna i början börjar man slappna av lite, säger Filippa Angedahl till Viaplay om matchen som till slut slutade hela 15–0.

För ja, bollarna trillade in direkt.

Redan i den tredje matchminuten prickade Fridolina Rolfö in 1–0, efter assist av Häckens Johanna Rytting Kaneryd.

I den åttonde minuten kom 2–0 genom Filippa Angeldahl. Den tidigare Häcken-spelaren, som haft svårt att få speltid sedan flytten till Manchester City, vände upp utanför straffområdet och placerade in ett läckert skott som var otagbart för Tatia Gabunia i det georgiska målet.

En kvart in i matchen var Stina Blackstenius, även hon tidigare i Häcken, framme på en djupledsboll och 3–0 var ett faktum. Ett par minuter senare kom 4–0 på hörna. Comebackande Linda Sembrant var sist på bollen i sin första landskamp sedan den svåra knäskadan. Och bara några minuter senare kom 5–0. Även det på hörna och Stina Blackstenius gjorde sitt andra mål i matchen. En stund senare kom 6–0 genom Amanda Ilestedt. 7–0 kom genom Jonna Andersson och Angeldahl gjorde sitt andra mål till 8–0 en stund senare.

– Det är pinsamt för Georgien. Ska det bli tvåsiffrigt innan paus?, sa Viaplay kommentator Henrik Strömblad efter 8–0.

Och tvåsiffrigt blev det.

Nära landslagsrekordet

9–0 gjorde Juventus-proffset Lina Hurtig, 10–0 kom genom Filippa Angeldahl som med det blev hattrickskytt och 11–0 återigen av Hurtig. 11–0 är också ställningen i halvtid och sju olika målskyttar har varit framme för Sverige.

När lagen möttes i höstas blev det alltså ”bara” 4–0. I paus riktade Viaplays expert Saga Fredriksson kritik mot Georgien.

– Det är lite under all kritik att Georgien inte har mer stolthet i sitt defensiva arbete.

Inför andra halvlek gjorde förbundskapten Peter Gerhardsson tre byten: Kosovare Asllani, tidigare Häcken-spelaren Rebecka Blomqvist och Nathalie Björn kom in i stället för Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius och Caroline Seger.

Den stora frågan inför andra halvan av matchen var inte om Sverige skulle vinna utan med hur mycket. Skulle landslagsrekordet från 2010, då Sverige besegrade Azerbajdzjan med 17–0, raderas ut?

Det blev inget nytt rekord men väl fler svenska mål.

Tjugo minuter in i andra halvlek nickade Rebecka Blomqvist in andra halvleks första mål till 12–0. 13–0 kom genom Asllani, som haft en skadefylld period inför samlingen, och 14–0 gjorde samma Asllani, den här gången på straff, och på tilläggstid gjorde inbytta Olivia Schough 15–0, vilket blev slutresultatet. Häcken-målvakten Jennifer Falk fick inte ett enda skott mot sig i matchen.

Tyckte synd om motståndaren

Tvåmålsskytten Kosovare Asllani tyckte synd om Georgien efter matchen och kunde inte bara känna glädje efter segern.

– Jag har för stor empati, jag tycker synd om dem. Så för egen del tycker jag inte att det är jättekul. Det är så stor skillnad på kvalitet och förutsättningar. De gör ju sitt bästa, säger hon till TT.

Hon kände framför allt för målvakten Tatia Gabunia.

– Hon var ledsen efter matchen och för mig personligen gör det ont att se. Jag älskar att vinna, jag är en vinnare och vill vinna till varje pris, men någonstans kommer hjärtat in också. Det är skönt att vi vann matchen, men man önskar också att det skulle ha varit lite jämnare.

Segern var Sveriges sjätte raka i VM-kvalet och nu krävs endast en poäng mot Irland på Gamla Ullevi på tisdag för att VM-biljetten ska vara säkrad.

– Det kommer bli en helt annan match, de är mer fysiska så för oss gäller det bara att ladda om och gå in med samma självförtroende som vi hade i den här matchen, säger Angeldahl.

VM spelas 2023 i Australien och Nya Zeeland.

Så startade Sverige: (3–4–3): Jennifer Falk – Linda Sembrant, Amanda Ilestedt, Magdalena Eriksson – Johanna Rytting Kaneryd, Filippa Angeldahl, Caroline Seger, Jonna Andersson – Lina Hurtig, Fridolina Rolfö, Stina Blackstenius.

Avbytare: Hedvig Lindahl (mv), Zecira Musovic (mv), Hanna Glas, Madelen Janogy, Kosovare Asllani, Sofia Jakobsson, Nathalie Björn, Rebecka Blomqvist, Hanna Bennison, Olivia Schough, Emma Berglund.

Utanför matchtruppen: Amanda Nildén, Filippa Curmark, Emma Kullberg.