Ta del av de bästa Fantasy Allsvenskan-tipsen – och delta i GP:s liga

Den allsvenska säsongen närmar sig med stormsteg. Så gör även Fantasy Allsvenskan – och GP har startat en egen liga i det populära spelet.
Samtidigt delar två fantasyexperter från Gais och Öis ut sina bästa tips – medan två av GP:s reportrar avslöjar sina respektive lag.

ANNONS
|

Snart sparkar så väl den svenska fotbollssäsongen som Fantasy Allsvenskan igång – där GP har startat en egen liga som är öppen för alla som vill delta (instruktioner hittas längst ner i artikeln).

Som en extra krydda inför den stundande fantasysäsongen har GP kallat in dubbel experthjälp från superettan. Dessutom avslöjar GP:s reportrar sina lag med tillhörande motiveringar och tips.

Gais Axel Henriksson delar ut sina bästa fantasytips.
Gais Axel Henriksson delar ut sina bästa fantasytips. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Gais-talangen: ”Känns som ett riktigt kap”

Axel Henriksson, 20, stod för elva mål i Ettan södra i fjol men dras numera med en enveten skada som håller honom borta från spel under inledningen av säsongen.

Då blir fritidssysslorna än mer viktiga. Där tillägnas en stor del av tiden åt fantasyspelande.

ANNONS

– Speciellt i Premier League, där har jag spelat i 4–5 år och har gjort det ganska seriöst, om jag ska vara ärlig, säger han.

– Jag läser mycket på Twitter och följer folk som är duktiga. Sen kollar jag på DobbTV som har ett program om fantasy som är roligt att följa. Det är ett kul community!

Vad är det som gör det så kul?

– Det blir en extra krydda till att titta på matcherna, det är det främsta. Det är skicklighet att välja ut rätt spelare, veta vilket position de ska spela på, om de får speltid och så. Sen är det kul att tävla mot kompisar.

Vad finns det för typiska fantasymisstag som man bör undvika?

– Det största misstaget är att man väljer spelare som man tycker är bra, i stället för såna som gör mycket poäng i fantasy. Man vill ha spelare som håller nollor, om det är en back, eller spelare som gör assist och mål.

– Det är inte jätteintressant med en defensiv mittfältare oftast, han får inte jättemycket poäng i fantasy just.

Har du något exempel?

– Samuel Gustafson är ganska högt ägd, men han är inte jättepoängglad. Även om det är en jättebra fotbollsspelare.

ANNONS

Så fungerar Fantasy Allsvenskan

Fantasy Allsvenskan är gratis att spela – det enda som krävs är ett konto.

Spelet går ut på att varje spelare börjar med att ta ut en trupp om 15 spelare (två målvakter, fem försvarare, fem mittfältare och tre anfallare).

Vid spelets start tilldelas varje spelare 100 miljoner kronor. Pengarna används för att sätta ihop ett så bra lag som möjligt för, med spelare som kostar allt mellan 4.0–12.0 miljoner kronor.

Det finns samtidigt en maxgräns på tre spelare per allsvensk klubb – så du kan inte plocka ihop ett fantasylag bestående av endast spelare från din favoritklubb.

Till varje omgång plockar varje spelare ut en startelva – vilka är de som kan tilldelas poäng i den aktuella omgången. Även en kapten utses (som får dubbla poäng) samt en vice kapten (som får dubbla poäng om kaptenen inte spelar).

Därefter tilldelas spelarna i laget poäng utefter hur de presterar i sina respektive lag i den allsvenska omgången. Där ger det främst poäng för hållen nolla bland försvarare och målvakter, samt mål och assist för samtliga.

Om en spelare i startelvan inte spelar en enda minut i den aktuella allsvenska omgången byts han ut mot en spelare på bänken.

Efter varje omgång har alla lag samlat ihop ett visst antal poäng – som i slutändan läggs ihop till en totalpoäng som avgör lagets ligaplacering.

Mer information hittas på Fantasy Allsvenskans hemsida.

Vidare tipsar Axel Henriksson om att det är extra viktigt att hålla koll på lagen och veta vilka som spelar.

– I till exempel Djurgården och Malmö kommer det säkert vara mycket rotation, så det kan vara ett misstag att ha spelare som riskerar att roteras, säger han innan han tar sats för att avslöja sitt främsta tips för nybörjare:

– Ta inte ut svängarna för mycket i början, så kan man hålla ut hela säsongen. Det är det bästa nybörjartipset.

I fantasysammanhang pratas det ofta om premiumspelare, de som är allra dyrast men också allt som oftast gör mest poäng. När det kommer till måstespelare hittas många där – men inte bara på den absolut översta prishyllan.

– Spelare som man måste ha är ofta såna som är högt ägda i procent i början, för de brukar vara högt ägda av en anledning. Till exempel Besara (Nahir, Hammarby) gjorde mycket poäng förra året. Då är det tråkigt att sitta utan en sån spelare när han gör tre poäng i en match. Då kommer man 30 poäng efter direkt. I början gäller det att inte sticka ut för mycket.

Samtidigt vill Axel Henriksson ofta ha åtminstone två eller tre spelare som sticker ut en gnutta – som inte alla konkurrenter har.

ANNONS

– Det är svårt att hitta så lågt ägda, men Sadiq (Ibrahim, Häcken) tror jag nästan att man måste sitta på. Han känns som ett riktigt kap. Annars kan man försöka hitta en lite billigare målvakt, säger han.

– Jag brukar försöka ha en billigare målvakt för att kunna spendera lite mer på offensiva backar.

Samtidigt finns det ett par spelare som Axel Henriksson vill lyfta ett varningens finger för – som kan vara luriga att placera i sitt lag.

– Det är såna spelare som riskerar att roteras bort lite. I Malmö till exempel, en sån spelare som Nanasi (Sebastian), han spelar kanske två tredjedelar av alla matcher men då är det inte värt att sitta på en så pass dyr spelare. De pengarna kan man lägga på andra spelare. Asoro (Joel, Djurgården), är också en sån spelare.

Örgrytes Daniel Paulson berättar var han ser att det finns extrapoäng att tjäna i Fantasy Allsvenskan.
Örgrytes Daniel Paulson berättar var han ser att det finns extrapoäng att tjäna i Fantasy Allsvenskan. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Öis-kaptenen: ”Lägger mina pengar där”

I stadsrivalen Öis är lagkaptenen Daniel Paulson, 27, en trogen fantasyspelare.

– Jag har fått ett rykte om att vara en riktig fantasynörd, men jag vet inte inte om det är bra eller dåligt, säger han.

– Jag ser mycket svensk fotboll, så det är kul att ha detta vid sidan om. Jag tycker att jag har bra koll på allsvenskan, då blir det enklare. Sen går jag rätt mycket på magkänsla.

ANNONS

Hur har den taktiken fungerat?

– Det har gått bra, minus förra året. Det var första året som jag inte vann vår Öis-liga. Men det var en engångsföreteelse. Det är inte lätt när lagkamrater har insyn i andra klubbar, som Anton (Andreasson, son till Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson) som vann i fjol.

Som nybörjare är det lätt att man tittar för mycket på de bästa lagen, menar Daniel Paulson.

– Men sen roterar de och du har lagt mycket pengar på de spelarna. Man får ha koll på vilka lag som brukar rotera. Jag brukar ha en hyfsad bänk så att man kan skifta lite under säsongen och inte behöver göra massa minusövergångar.

Ett annat tips som Öis-kaptenen har är att hålla extra koll på spelschemat efter så kallade dubbelomgångar (när vissa lag spelar två matcher i en fantasyomgång). Då finns det många extrapoäng att hämta in.

När det kommer till måstespelare att ha i laget lyfter även Daniel Paulson upp Hammarbys mittfältare Nahir Besara.

– Även om han är väldigt dyr så är det en poängspelare. Han vill du ofta sätta kaptensbindeln på, och han har ett hyfsat spelschema i början. Jag lägger mina pengar där, säger Paulson.

ANNONS

– Sen är Viktor Fischer satt som mittfältare på spelet, och han kan spela högre upp i AIK, då får man lite mer poäng om han gör mål som mittfältare.

Vad gäller överskattade fantasyspelare varnar Daniel Paulson främst för spelare som kostar mycket men samtidigt riskerar att roteras.

– Jag tänker till exempel på Oliver Berg i Djurgården som kanske inte spelar alla matcher. Många hade honom förra året när han gjorde mycket poäng (i Kalmar), men jag vet inte om det blir samma i år i ett nytt lag och i en ny roll.

GP:s reportrar Adam Fröberg och Philip Trollér avslöjar hur deras lagbyggen ser ut inför den första omgången.
GP:s reportrar Adam Fröberg och Philip Trollér avslöjar hur deras lagbyggen ser ut inför den första omgången.

GP-reportrarna avslöjar sina lag

GP-sportens reportrar Philip Trollér och Adam Fröberg är båda trogna fantasyspelare. Här redogör de för sina spelarval inför den första omgången – och motiverar varför just deras är bäst.

Philip Trollérs lag

Philip Trollérs lag till omgång 1: Törnqvist – Salomonsson, Ståhl, Andersson – Besara, Asoro, Rosengren, Sadiq – Edvardsen, Thelin, Saidi.
Philip Trollérs lag till omgång 1: Törnqvist – Salomonsson, Ståhl, Andersson – Besara, Asoro, Rosengren, Sadiq – Edvardsen, Thelin, Saidi.

Motivering:

– Klart det finns någon toppspelare till jag hade velat trycka in här, som Arnor Sigurdsson som säkerligen lär ligga bakom typ allt i Norrköpings offensiv, men pengarna sätter stopp. På det stora hela är jag ändå rätt nöjd och belåten med vad jag har fått ihop, även om jag kommer fundera några varv till om jag ska ha med Saidi eller inte, han riskerar att få starta på bänken i Bajen. Möjligtvis att laget är lite tråkigt, att det är för lite som sticker ut, men jag väljer att inleda ”safe”, med ett lag man kan lita på.

ANNONS

– Tidigare år har jag mer försökt gå min egen väg från start, testat att hitta andra, vettiga alternativ i stället för de allra mest givna på förhand, men det har inte slagit ut väl. För hur tråkigt det än är, vissa spelare kan du inte välja bort om du vill hänga med från start. Sist: Jag väljer att satsa mycket på Mjällby och Djurgården. Många av Mjällbys spelare är prisvärda och cupsensationen har ett på pappret ett hyfsat enkelt schema i inledningen. Det har Dif också – som dessutom lär vara i toppen av serien och vinna många matcher – från början till slut.

Vem är måstespelaren att ha från start?

– Knappast en unik spaning: Men Nahir Besara går det bara inte att stå utan, trots att han är svindyr. Bajen möter Degerfors i första omgången och det skulle kunna bli slakt med en uppsjö av mål. Besara har ett finger med i spelet överallt och lär precis som i fjol vräka in poäng. Med tanke på Ibrahim Sadiqs försäsongsform skulle jag inte våga att mönstra ett lag utan honom heller. Han räknas dessutom som mittfältare här. I Häcken spelar han antingen som central spets eller som superoffensiv högerytter.

ANNONS

– I början tror jag också det är vanskligt att stå utan Victor Edvardsen. Mot svagare motstånd brukar han briljera som allra mest, och Djurgårdens start på serien är som tidigare nämnt helt klart överkomligt schemamässigt.

Vilken spelare varnar du andra fantasyspelare för att ha i sitt lag?

– Jag ser att Edvin Kurtulus är mest populär av alla försvarare. Det förvånar mig lite. Visst, han är en grym spelare, given i Bajens elva och har presterat på en nivå som gör att han ständigt är aktuell för landslaget. Men sex mille för en mittback som inte är något monster i luften och därmed inte lär göra så värst mycket mål/poäng, det känns lite för dyrt för min smak.

– Dessutom är jag tveksam till hur solid den grönvita kollektiva defensiven kommer vara. Jag spår att nollorna inte kommer radas upp. I synnerhet inte till en början. I omgång två väntar BK Häcken borta, i omgång tre AIK borta.

Vem är fyndet?

– I skrivande stund har 1,1 procent tagit med Emil Salomonsson i sitt lag. Han är given i mitt gäng. En av få Blåvitt-spelare som har sett riktigt bra ut under försäsongen. Högerbacken lär spela från start och hamnar väldigt ofta i offensiva lägen, både för inspel och avslut och dessutom är han en kandidat till att ta hand om fasta situationer.

ANNONS

– Veteranen har, om han fortsätter få stort förtroende, alla möjligheter att bli en av de poängmässigt bästa försvararna. Klart Emil ska med och jag tycker faktiskt 5,5 miljoner är prisvärt.

Adam Fröbergs lag

Adam Fröbergs lag till omgång 1: Törnqvist – Persson, Johansson, Modesto – Larsson, Simon Gustafson, Besara, Sadiq, Sigurdsson – Zeljkovic, Johansson.
Adam Fröbergs lag till omgång 1: Törnqvist – Persson, Johansson, Modesto – Larsson, Simon Gustafson, Besara, Sadiq, Sigurdsson – Zeljkovic, Johansson.

Motivering:

– Förutom den tidiga Mjällbysatsningen på grund av ett fördelaktigt öppningsschema är mitt fokus mer långsiktigt lagt, främst för att slippa göra för många byten tidigt och därmed behöva ta minuspoäng. Det är samtidigt viktigt att inte halka efter direkt, därför går det inte att vara utan en spelare som Nahir Besara som sannolikt är den spelare som flest har från start.

– Jag har valt att investera mest pengar på mittfältet då det finns flest poäng att hämta där. Få anfallare i allsvenskan gör tillräckligt många mål för att det ska vara värt att lägga de stora slantarna där. Då satsar jag hellre lite extra på mittfältare som får fler poäng för mål och assist – samt även för hållna nollor.

Vem är måstespelaren att ha från start?

– Nahir Besara är det enkla svaret, men jag väljer att rikta blickarna mot Häckens Ibrahim Sadiq som jag tror kommer bli hela allsvenskans stora utropstecken under våren. Att han ”endast” kostar 9.5 och är mittfältare i spelet gör honom till en måstespelare.

ANNONS

– Jag passar även på att slå ett slag för Arnór Sigurdsson som sannolikt har högst höjd i hela allsvenskan – och dessutom har varit briljant under försäsongen med en hel del poäng (tre mål på fyra cupmatcher).

Vilken spelare varnar du andra fantasyspelare för att ha i sitt lag?

– Jag förvånas över att Samuel Gustafson är den tredje mest populära mittfältaren. Priset på 6.5 är förvisso inte skyhögt, men Häckens lagkapten är den som ständigt kryper ner längst i banan och är sällan involverad i och omkring straffområdet, vilket totalt fem poäng på 28 starter i fjol vittnar om.

– I övrigt är det lätt att titta för mycket på spelare som man gillar, eller spelare som spelar för ens lag, och där tänker jag att en del blåvita supportrar kan sitta och tumma på Marcus Berg. Det må vara en klasspelare, men med IFK Göteborgs försäsong i ryggen, och inte minst Bergs egen, är de 10.5 miljonerna bättre spenderade på andra spelare.

Vem är fyndet?

– Det är möjligen en skarv att kalla det för ett fynd, men att ”bara” tio procent har Ajdin Zeljkovic (pris på 6.5 miljoner) i Värnamo tycker jag är för lite. Den forne öisaren har sett mycket intressant ut på försäsongen, och med skiftet Antonsson ut och Engvall in kommer målen att spridas ut betydligt mer i ett offensivt viktat Värnamo.

ANNONS

Så går du med i GP:s fantasyliga

GP-sporten har startat en egen Fantasy Allsvenskan-liga 2023.

För att gå med kan du antingen klicka här eller använda ligakoden: yvgfb1

LÄS MER:GP:s podd ”Laul med vänner” sände live från Gamla Ullevi

LÄS MER:GP:s allsvenska panel om heta frågorna inför 2023

LÄS MER:Här är alla försäsongsanalyser – läs om samtliga Göteborgslag

ANNONS