Torsby laddar för Svennis begravning – och Beckhams besök

Sven-Göran Eriksson var stor i världen, och allra störst är han förstås i Torsby.
I flera dagar har det värmländska samhället förberett sig på en begravning som väntas locka fotbollsdigniteter från många olika länder.
– Jättefint av David Beckham att ta sig den här tiden. Det kommer bli jättestort, säger Torsbybon och sjuksköterskan Anna Lindh, 44.

ANNONS

GP:s utsända anländer till Torsby under torsdagen. Fryksände kyrka har det latinska korsets form och ligger på en höjd. Den invigdes 1898 och det resliga västtornet syns på håll.

Kyrkan rymmer 600 personer varav 140 platser har reserverats för Sven-Göran Erikssons familj och speciellt inbjudna gäster till den begravning som börjar klockan 10.00 i dag.

Parallellt förbereds också för Torsby marknad som pågår från fredag till söndag. ”Folkfest i tre dagar” står det på en skylt och vid torget arbetas det för fullt med att få upp stånden. Där träffar vi Jörgen Blomberg, som är ordförande i LO-facken i Torsby och IF Metall Värmland samt sitter i kyrkofullmäktige för Socialdemokraterna.

ANNONS

Han är involverad i både marknaden och begravningen.

– Det har varit stort och mycket att göra. Det kommer internationella gäster, och är ett rejält säkerhetspådrag. Vi har hållit på hela dagen. Vi förväntar oss mycket folk och många bilar. Det blir en stor dag för Torsby. Vi är ju tacksamma för att Svennis kom tillbaka hit efter sin karriär, säger Jörgen Blomberg, 44.

”En folkets man”

Svennis eget önskemål var att ceremonin skulle vara öppen för alla, och så blir det.

– Han var en folkets man, det var han. Vi har träffat honom flera gånger. Han var alltid görtrevlig. Mot slutet mådde han inte så bra, förstås, men han kämpade in i det sista. En riktig kämpe.

Har du något speciellt minne av honom?

– Han stod för allas lika värde och att alla betydde lika mycket. Förra midsommar höll han ett jättefint tal på hembygdsgården. Han pratade från hjärtat och bad oss att hand om varandra, säger Jörgen Blomberg.

Flera människor GP pratar med nämner Sven-Göran Erikssons betydelse för Torsby, och särskilt då ”Svennis Cup”, en fotbollsturnering som beskrivs som viktig för samhällets ungdomar.

– Han har satt Torsby på kartan. Han var med på öppningsceremonin av ”Svennis Cup” och det var stort för barnen. Jag har själv en pöjk som spelar fotboll. Det var häftigt, säger Anna Lindh, 44.

ANNONS

Vad tänker du om att David Beckham kommer hit då?

– Jättekul. Jättefint gjort att han tar sig den tiden. Han var ju här och hälsade på Svennis tidigare också.

Ska du själv gå på begravningen?

– Jag slutar klockan sju på morgonen så jag får hoppa det. Men jag hade nog kunnat tänka mig att vara en lite fluga på väggen där inne. Det kommer bli jättestort.

Torsbybon och sjuksköterskan Anna Lindh, 44, missar begravningen på grund av jobb, men hade gärna velat vara en fluga på väggen. Hon ser också framemot David Beckhams besök.
Torsbybon och sjuksköterskan Anna Lindh, 44, missar begravningen på grund av jobb, men hade gärna velat vara en fluga på väggen. Hon ser också framemot David Beckhams besök. Bild: Anders Ylander

Ungdomarnas tips till Beckham

Utanför grillen på torget hänger ungdomarna Alvin, Nova-Lee och Molly. De var inte födda när Svennis var som störst, men har full koll på bygdens stora son.

– Han har varit en bra förebild och gjort Torsby lite mer känt. Gjort många framsteg som tränare och person. En go gubb, säger Alvin.

– Och det är kul att Beckham kommer till Torsby, fyller Nova-Lee i.

Vad kan Beckham förvänta sig av Torsby?

– Torsby är ganska litet. Det är inte så mycket folk här egentligen, men nu blir det nog väldigt många människor på ett litet ställe, säger Molly.

Begravningen missar de.

– Vi är i skolan då. Men skolan ligger bredvid kyrkan. Vi kommer säkert se något ändå, säger Molly.

Ungdomarna Alvin, Nova-Lee och Molly hyllar Svennis och ger David Beckham ett tips.
Ungdomarna Alvin, Nova-Lee och Molly hyllar Svennis och ger David Beckham ett tips. Bild: Anders Ylander

Agenten: Extremt mycket journalister

När GP når agenten Bosse Gustavsson, som är något av spindeln i nätet under förberedelserna, säger han med ett skratt att vårt samtal är nummer 70 i ordningen denna hektiska torsdag

ANNONS

– Allt känns bra så här långt. Det beror ju på hur mycket folk det kommer, men det ska nog bli en begravning, det tror jag allt. Jag tror det kommer bli bra, säger Bosse Gustavsson.

Utanför kyrkan har en gräsmatta avgränsats och en storbildsskärm monterats upp. Här finns även tre bajamajor uppställda.

– Det kommer extremt mycket journalister, säger Bosse Gustavsson. 70-80 stycken från Europa. England framför allt. Det lär bli trångt om saligheten, men vi hoppas det blir en värdig begravning ändå, säger Bosse Gustavsson.

Under torsdagen dominerades medierapporteringen av att världsstjärnan David Beckham – som var Svennis lagkapten under tiden som engelsk förbundskapten – landade på Karlstad Airport för att senare checka in i en svit på Stadshotellet.

– Inga kommentarer, säger Bosse Gustavsson med ett skratt.

Är det hemligt vilka fotbollscelebriteter som kommer?

– Hela gästlistan är hemlig. Det skulle vara tråkigt av oss att lämna ut den. Du får se vilka som dyker upp. Jag tror att du kommer känna igen en hel del.

Menyn: Nävgröt och fläsk

Efter begravningsgudstjänsten, som väntas pågå i en knapp timme, är det procession med Svennis kista ner till Kollsbergs hembygdsgård. En vandring på 850 meter.

– Det blir med Svennis släkt, vänner, barn och gäster samt en musikkår och alla andra som vill gå med också. Sedan blir det tal och musik där också.

ANNONS

Musiken står Torsby brass för, men om de kommer att spela ”Oh When The Saints Go Marching In” – som var Sampdoria-presidenten Paolo Mantovanis önskan inför sin begravning 1993 som gjorde ett starkt intryck på Svennis – återstår att se.

– Jag har ingen aning om deras repertoar, men jag har också hört det där. Det kanske blir så, vi får se, säger Bosse Gustavsson.

Allt avslutas med att de 140 gästerna ska bjudas på nävgröt och fläsk inne på hembygdsgården.

– Typiskt värmländskt! avslutar Bosse Gustavsson.

LÄS MER:Så blir "Svennis" begravning

LÄS MER:Beckham har landat i Värmland

LÄS MER:”Svennis” lärde sina spelare att behandla andra människor väl

ANNONS