Trots målvaktsutvisningen – Häcken tog femte raka segern

Sirius utjämnade i 95:e minuten.
Even Hovland avgjorde i den 96:e.
Efter en helt galen match, där målvakt Peter Abrahamsson fick rött kort och publiken bjöds på sju mål lyckades BK Häcken bärga femte raka segern – en vinst som betyder serieledning.
– Jag blev helt chockad, säger Even Hovland om avgörandet.

ANNONS
|

Seger borta mot regerande mästarna Malmö FF senast, fyra raka vinster och ingen förlust sedan derbyt mot IFK Göteborg 17 april.

Det var ett BK Häcken i strålande form som kom till våravslutningen och mötet med IK Sirius på Bravida arena den här majlördagen.

Efter 96 minuters fotboll och ett drama av sällan skådat slag mådde de knappast sämre. Gulsvart lyckades besegra IK Sirius med 4–3 – och är därmed uppe i allsvensk serieledning.

Even Hovland stötte in avgörandet i 96:e minuten – i matchens sista sekunder.

Då hade IK Sirius kvitterat en minut tidigare.

– Jag har spelat några galna matcher, det den här får nog räknas högst upp. De gör 3–3 i 95:e och vi avgör 96:e ... med en sådan avslutning måste den vara högst upp, säger Hovland.

ANNONS

Och det var inte bara på tilläggstiden det var händelserikt och dramatiskt.

Vi tar det från början.

Häcken öppnade matchen urstarkt.

Alexander Jeremejeff löpte igenom och rullade in 1–0 efter ett mönsteranfall. Fem minuter senare hittade Kristoffer Lund Hansen fram med ett inspel som Oscar Uddenäs dundrade upp i nättaket.

Abrahamsson fick syna röda kortet

2–0 efter 18 minuter.

Det kunde varit både 3– och 4–0.

Häcken hade allt.

Men Sirius gav sig inte och Anor Bjarnason kunde tända hoppet för det vitklädda bortalaget när han prickade in 1–2.

Det stod sig till paus.

I akt två började dramatiken på allvar.

Först ville Alexander Jeremejeff ha straff – men domare Granit Maqedonci friade. Några minuter senare halade dock Maqedonci upp det röda kortet. Det här efter att Peter Abrahamsson räddat bollen med armen, utanför straffområdet. Sirius ökade trycket därefter. Häcken stod, med en man färre på planen, emot. Fram till 77:e minuten när inhoppande Franklin Tebo med pannan olyckligt styrde bollen i eget nät.

Där och då pekade det mesta på oavgjort.

Men knappast.

Mikkel Rygaard trodde han blivit matchvinnare när han i den 86:e minuten dunkade in 3–2.

– Jag tänkte att matchen var färdig. Men det var den inte ... Jag har nästan inga ord för det som hände sen, säger dansken.

ANNONS

I den 95:e minuten blev Rygaard av med hjälterollen. Christian Kouakou tog över den då, för Sirius del, när han satte 3–3.

– Ska jag vara ärlig så tänkte jag att matchen var slut då. Jag var på väg ut i omklädningsrummet, säger Rygaard.

Men Sirius och Kouakous glädje blev högst tillfällig.

För Even Hovland var inte på väg ut i något omklädningsrum. Han hade inte gett upp. Häcken skickade långt, norrmannen nickade ner, Franklin Tebo testade avslut som täcktes. Till slut hamnade bollen hos Hovland igen. Efter ett motlägg med Tommi Vaiho var 4–3 ett faktum.

– Vi bestämde oss för att gå för det med en sista boll. Sedan fullföljde jag bara in i situationen i fall det skulle bli en retur, men målvakten stötte bollen på mig. Jag blev chockad och överraskad när jag såg vad som hände.

Matchhjälten: ”En helt otrolig glädje”

Even Hovland ler.

– Det är en helt otrolig glädje när något sådant sker.

– Det märkligaste målet jag har gjort i karriären.

En känsloexplosion följde i Häcken-lägret.

– Alla bara sprang runt i ett kaos. Det var så jävla roligt. Vilken känsla! Jag tror aldrig jag har varit med om något liknande. Hundra procent den sjukaste matchen jag har spelat någonsin, säger en lyrisk Rygaard.

ANNONS

Even Hovland var lika uppsluppen han.

– Vi har ett fantastiskt go i det här laget! Vi ger aldrig upp förrän det är helt, helt över. Så fint att få avsluta de här första tio matcherna med en trepoängare.

Hammarby och AIK (som båda har en match kvar innan uppehållet) är nu de enda som kan förhindra att BK Häcken tar semester som serieledare.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–3–3) Peter Abrahamsson – Tomas Totland, Johan Hammar, Even Hovland, Kristoffer Lund Hansen (Valgeir Fridriksson, 85) – Samuel Gustafson, Gustav Berggren (Akoua Romeo Amane 75), Mikkel Rygaard – Oscar Uddenäs (Franklin Tebo, 59), Alexander Jeremejeff (Blair Turgott, 75), Leo Bengtsson (Jonathan Rasheed, 59).

LÄS MER:Så spenderar Stahre och Högmo speluppehållet

LÄS MER:Efter 16 år i West Ham – Blair Turgott är redo för nästa resa

LÄS MER:Martin Ericsson om Alexander Jeremejeff: ”Kommer finnas intresse”

LÄS MER:Gais Nuha Jatta dök upp i BK Häckens U21-trupp

ANNONS