Merih Demiral gjorde mål mot Österrike och firade genom att göra en kontroversiell gest.
Merih Demiral gjorde mål mot Österrike och firade genom att göra en kontroversiell gest. Bild: Ebrahim Noroozi

Turkiska reaktioner efter avstängningen: ”Har gjort det till en nationell prestigefråga”

Merih Demiral är avstängd efter att ha format två vargar.
Fotbolls-EM i Tyskland förvandlades snabbt till storpolitik och Tysklands inrikesminister fördömde gesten.
Men reaktionerna i Turkiet är en annan.
– Många turkar har slutit upp i en nationalistisk ryggradsreflex, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén till GP.

ANNONS
|

Merih Demiral firade ett av sina två mål för Turkiet genom att forma händerna till "vargar", ett tecken som är kopplat till den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna.

Men i Turkiet har det tagits emot på ett annat sätt.

– Det händer något när kritiken kommer från europeiskt håll, det faller in i gammal polemik där Turkiet känner sig orättvist behandlat av Europa. I Turkiet framstår det som otänkbart att turkar ska klandras i frågor om rasism, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén till GP.

SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.
SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén. Bild: MARTIN RYDSTROEM

Demiral fick stöd från sitt hemland efter sitt uttalande om att han var stolt över att vara turk och att det inte fanns något dolt budskap över det.

ANNONS

– Efter Österrike-matchen möttes Demirals vargtecken av många mothugg också i Turkiet, många menade att det det var olämpligt och onödigt. Men sedan affären blivit storpolitik tar den nationalistiska ryggradsreflexen över, och det är president (Recep Tayyip) Erdoğan duktig på att utnyttja, säger Thorén.

Följderna av Demirals målgest har fått politiska konsekvenser. Tysklands inrikesminister Nancy Faeser fördömde händelsen på sociala medier.

Det ledde i sin tur till att Turkiets utrikesministerium svarade med att kalla upp Tysklands ambassadör i Ankara för ett möte, och senare meddelande Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan att han ställer in ett planerat toppmöte i Azerbajdzjan för att i stället flyga till Tyskland för att närvara på kvartsfinalen. Detta för att visa sitt stöd för laget och Demiral efter Uefas beslut om att utreda spelaren.

Efter Uefas beslut att stänga av Demiral under torsdagen har Erdoğan uttalat sig på nytt:

”Vem säger något om örnarna på de tyska landslagströjorna?”, sa han till den turkiska regeringsledda tidningen Daily Sabah.

”Det tjänar Erdoğan väldigt väl”

Det uppstår två skilda världsbilder: en turkisk och en europeisk. I ett europeiskt perspektiv gör spelaren ett rasistiskt tecken, i det turkiska är det Merih Demiral som är offret för europeisk rasism mot turkar, berättar Thorén.

ANNONS

– Erdoğan har gjort det till en nationell prestigefråga, ”titta det är vår matchhjälte som blir felaktig behandlad”. Det blir en signal att sluta upp för nationen. Det tjänar Erdoğan väl, det går hem i Turkiet.

Presidenten är inte den enda makthavaren som reagerar starkt, utan många i Turkiet visar stöd för landslaget och presidenten i frågan.

– Jag har många turkiska vänner som aldrig skulle få för sig att göra varggesten, men när frågan blir storpolitik får den officiella linjen en bred uppslutning. Det väcker starka känslor hos många i Turkiet.

I de turkiska tidningarna är dessutom stor vikt på hur stort det är att Turkiet är i en kvartsfinal igen.

– Det är gigantiskt, hela turkiska samhället stannar upp under matcherna. Turkiet är verkligen en fotbollsnation, det enda som kan mäta sig med engagemanget för fotboll är religion.

Turkiet möter Nederländerna i kvartsfinal på lördag 21.00.

LÄS MER:Turkiska "varggesten" har en blodig historia

LÄS MER:Målgest blir storpolitik – Erdogan till Berlin

LÄS MER:Stängs av för "varggesten" – ilska i Turkiet

ANNONS