Uppgifter: Malmö FF:s Pontus Jansson ska ha hjälpt huliganer

Malmö FF:s lagkapten Pontus Jansson uppges ha hjälpt huliganer och förekommer i en polisutredning, uppger Sportbladet.
Nu startar klubben en internutredning för att gå till botten med uppgifterna.
– Så här i efterhand har jag full förståelse för att jag varit i ett sammanhang som jag inte skulle ha varit en del av, säger Pontus Jansson till klubbens hemsida.

ANNONS
|

I höstas greps flera personer efter en omskriven sammandrabbning mellan huliganer från Djurgården och Malmö FF vid Fridhemsplan i Stockholm. I samband med gripandet ska de misstänkta personernas telefoner ha tömts – och det är uppgifter ur den ännu ej offentliga förundersökningen som Sportbladet nu rapporterar om.

I chattkonversationer, som Sportbladet har tagit del av, ska det komma fram att mittbacksstjärnan har haft tät kontakt med Malmö-huliganer. Polisen ska bland annat ha sett meddelanden där Pontus Jansson gett information om var Elfsborg skulle bo i samband med guldmatchen förra säsongen.

Enligt GP:s uppgifter small fyrverkerier utanför Elfsborgs hotell vid 05-tiden på morgonen, dagen för guldfinalen. Flera spelare ska ha vaknat.

ANNONS

Sportbladet skriver även att han på andra sätt ska försökt hjälpa huliganerna.

Malmö FF har inlett internutredning

På Malmö FF:s hemsida bekräftar man att Pontus Jansson figurerar i en utredning, men inte är misstänkt för något brott. Lagkaptenen ska på eget initiativ ha berättat för klubben.

”Efter att Pontus Jansson informerat Malmö FF och bilden av sammanhanget blivit tydligare står det klart att föreningen – utifrån vår värdegrund och den uppförandekod som alla spelare har att förhålla sig till – ser med stort allvar på den uppkomna situationen.

Föreningen har därför nu inlett en intern utredning för att skapa en så tydlig överblick som möjligt av händelsen. Arbetet med utredningen sker så skyndsamt som möjligt, när den kan stå klar går i dagsläget inte att säga”, skriver klubben på sin hemsida.

Pontus Jansson berättar även själv, på Malmös hemsida, om varför han återfunnits i chattgrupperna.

– När resultaten svek under 2022, spelade jag i England och blev då inbjuden i en chattgrupp där Malmö FF diskuterades. Mina avsikter var enbart av godo, jag ville se om det fanns något sätt som jag kunde bidra till att stärka stödet för laget och hjälpa till att vända lagets prestationer, säger Pontus Jansson.

Malmö FF poängterar att Pontus Jansson inte är misstänkt för något brott, utan återfinns i förundersökningen på grund av att han varit med i chattgrupperna.

ANNONS

– Så här i efterhand har jag full förståelse för att jag varit i ett sammanhang som jag inte skulle ha varit en del av. Jag borde ha lämnat gruppen, vilket jag nu har gjort, redan när jag återvände till Malmö FF förra sommaren. Det är också därför som jag, när jag fick veta vilka misstankar som fanns mot andra i gruppen, omedelbart vände mig till föreningen, säger han.

Efter samråd mellan spelare och förening har ett gemensamt beslut fattats om att Jansson står över helgens match mot Brommapojkarna.

LÄS MER:Stöket har minskat i vår – då får fotbollen stå i centrum

LÄS MER:Idrottsministerns dom: förbättrat ordningsläge i allsvenskan under våren

LÄS MER:Supportrar kan bli portade – utan brottsmisstanke

ANNONS