Cristiano Ronaldo under en match för Al Nassr. Under fredagen sändes saudiska ligan på Viaplay.
Cristiano Ronaldo under en match för Al Nassr. Under fredagen sändes saudiska ligan på Viaplay. Bild: STRINGER

Viaplay sänder saudiska ligan

Ronaldo, Neymar och många andra fotbollsstjärnor har gått till den saudiska ligan och tjänar storkovan.
Ligan har också kritiserats för att vara ett verktyg för Saudiarabien att tvätta landets rykte.
Nu står det klart att Viaplay köpt rättigheterna för resten av säsongen.

ANNONS
|

Under fredagen kunde man se matcher från Saudi pro league på Viaplay. I ligan spelar storstjärnor som Cristiano Ronaldo och Neymar.

På fredagen kunde man se matchen mellan Al Ahli och Damac. Flera andra matcher ligger även i Viaplays tablå. Viaplay har förvärvat rättigheterna för resten av säsongen, enligt Viaplays sportchef Erik Westberg.

”Det är en liga med många stjärnor, som Cristiano Ronaldo, Karim Benzema och Neymar som vi vet det finns ett intresse kring. Det kan även bli VM i Saudiarabien 2034”, skriver han i ett mejl till GP.

Anklagats för sportswashing

Saudiarabien har kritiserats för bristande mänskliga rättigheter av människorättsorganisationer, bland annat Amnesty. Saudiarabien har anklagats för att lägga stora pengar på sport för att förknippas med positiva värden i stället för bristande demokrati och förtryck, så kallad sportswashing.

ANNONS

” I dag sänder vi till exempel Formel 1 och UFC från Saudiarabien. Att visa sportevenemang som finansieras av, eller ligger i, ett specifikt land, betyder inte att vi håller med om allt som händer i det landet”, skriver Erik Westberg.

Hur tror ni reaktionerna kommer att vara från tittarna?

”Vår förhoppning är att den blir bra. Vi vet att det finns ett intresse kring de stjärnor som spelar där, samtidigt som alla har rätt till sin åsikt, jag har full respekt för det.”

Saudiarabien har anklagats för att använda sport för att förbättra sitt rykte, så kallad sportswashing. Bidrar ni till detta genom att sända matcher från ligan?

”Vi följer alltid relevanta regler och förordningar på de marknader där vi verkar, inklusive sanktioner mot specifika länder, företag och individer.”

LÄS MER:Kunder kan inte se Viaplays CL-sändningar

LÄS MER:Tv-tittare kan gå miste om Champions League

LÄS MER:Här sänds din favoritsport – och så mycket kostar det

ANNONS