VM-guldhjältarna vägrar spela – kräver Rubiales avgång

Spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales tänker inte avgå efter skandalkyssen.
Nu meddelar VM-guldhjältarna att de vägrar spela om han stannar kvar.

ANNONS
|

Det spanska VM-guldet har till stora delar överskuggats av den skandalen som ägde rum under medaljceremonin. Det spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales kysste då Jennifer Hermoso på munnen och fick direkt motta skarp kritik.

Rubiales slog först ifrån sig kritiken dagen efter finalen (måndag), men bad senare om ursäkt.

– Det var fel gjort och jag måste erkänna det. Jag måste lära av detta och förstå att man måste vara mer försiktig, sa han i en video.

Rubiales fick därefter kritik av Spaniens premiärminister Pedro Sánchez som inte tyckte att ursäkten var tillräcklig och inför fredagen kom det rapporter som gjorde gällande att Rubiales skulle avgå från sin post.

ANNONS

Men så blev det inte, raka motsatsen.

– Skulle en puss i samförstånd få bort mig? Jag kommer aldrig att ge mig, sa han och påstod att han blivit offer för en häxjakt:

Han fortsatte, med emfas:

– Jag kommer inte att avgå, jag kommer inte att avgå, jag kommer inte att avgå.

Jennifer Hermoso säger att kyssen inte var under samförstånd.
Jennifer Hermoso säger att kyssen inte var under samförstånd. Bild: MATHIAS BERGELD

Vägrar spela – om inte Rubiales avgår

Direkt efter att kyssen uppmärksammats sa Jennifer Hermoso på Instagram att det ”inte var trevligt”. Under fredagen, efter Rubiales uttalande, poängterade hon att kyssen inte skedde i samförstånd.

– Jag vill klargöra att jag inte vid någon tidpunkt gav samtycke till kyssen han gav mig. Jag tolererar inte att mina ord blir ifrågasatta, än mindre att man hittar på saker som jag ska ha sagt, säger hon enligt Marca.

Hermoso får nu stort stöd av sina lagkamrater och enligt Marca har 23 av spelarna från guldlaget, samt ytterligare 35 spelare, skrivit under ett öppet brev där de kräver förändring.

I brevet skriver de bland annat att de inte tänker spela en endaste landskamp förrän Rubiales har avgått. Nästa match är mot Sverige på Gamla Ullevi 22 september.

LÄS MER:Spanska regeringen tar Rubiales till domstol

LÄS MER:Rubiales erbjuder VM-guldtränaren jättelön

LÄS MER:Fotbollsbasen vägrar avgå trots skandalkyssen

ANNONS