Förbundskapten Gareth Southgate och hans England har inte levt upp till förväntningarna så här långt. Arkivbild.
Förbundskapten Gareth Southgate och hans England har inte levt upp till förväntningarna så här långt. Arkivbild. Bild: Thanassis Stavrakis/AP/TT

Fotbolls-EM: Vilka har överraskat och floppat?

Det är halvtid i fotbolls-EM i Tyskland.
Gruppspelet är avklarat och slutspelsträdet är lagt.
Här är mästerskapets största överraskningar, floppar och snackisar.

ANNONS
|

Inför en mästerskapssommar är några lag favoriter och några är uträknade. Sedan finns det alltid lag som överraskar i både positiv och negativ bemärkelse.

TT har listat några av EM-gruppspelets överraskningar och floppar.

Överraskningar:

+ Österrike

När Österrike lottades in i samma grupp som förhandsfavoriten Frankrike och ett stjärnfyllt Nederländerna, var det inte många som trodde på framgång. Laget har viss stjärnglans, men består till stora delar av spelare som tillhör klubbar som visserligen spelar i Europas bästa ligor, men som sällan gör något väsen av sig.

Efter en 0–1-förlust mot Frankrike i premiären, 3–1 mot Polen och skrällsegern, 3–2, mot Nederländerna vann laget grupp C.

ANNONS

+ Slovenien

Slovenien har ännu inte vunnit någon match i mästerskapssammanhang – men är vidare till åttondelsfinal i EM. Landslaget, som är 57:a på Fifas världsrankning, sågs av många som "turister" när laget klev in i sitt andra EM någonsin men har överraskat alla hittills.

+ Rumänien

De flesta förväntade sig att Belgien skulle vinna grupp E. Men det blev Rumänien. För första gången på 24 år är laget vidare från gruppspelet i ett EM-slutspel.

+ Georgien

I sitt första stora fotbollsmästerskap någonsin är laget framme i åttondelsfinal. Onsdagens överraskande 2–0-seger mot guldkandidaten Portugal säkrade ett historiskt avancemang.

Metzanfallaren Geroges Mikautadze har gjort mål i varje EM-match hittills, varav två på straff, och leder EM:s skytteliga på tre mål.

Besvikelser:

+ Kroatien

Ingen seger, endast två inspelade poäng i "Dödens grupp" och respass direkt efter gruppspelet. Uppgivenheten i det kroatiska laget lett av Luka Modric var tydlig efter Italiens sena 1–1-kvittering som försatte Kroatien – VM-silver i Ryssland 2018 och VM-brons i Qatar 2022 – som EM:s näst sämsta grupptrea och utanför åttondelsfinalspelet.

+ Belgien

De flesta trodde nog att Kevin De Bruynes och Romelu Lukakus lag skulle vara given vinnare av grupp E. Men det blev bara en seger på tre matcher i gruppspelet och VM-bronslaget från 2018 fick se Rumänien sluta som gruppetta. Mardrömsmotstånd i åttondelsfinalen väntar: Frankrike, silver i VM i Qatar senast och VM-guld i Ryssland för sex år sedan.

ANNONS

+ England

Gruppseger och fortsatt obesegrat. Hur kan England möjligtvis vara en av mästerskapets stora besvikelser, tänker ni?

Offensiven har hackat och stjärnorna Harry Kane, Phil Foden och Jude Bellingham ser inte ut att riktigt ha hittat samspelet framåt. England behöver steppa upp rejält i åttondelsfinalen om de vill ha med EM-guldet att göra.

Fakta: Så fortsätter EM-slutspelet

Åttondelsfinaler, lördag: Schweiz-Italien, klockan 18.00, och Tyskland-Danmark, 21.00. Söndag: England-Slovakien, 18.00, och Spanien-Georgien, 21.00. Måndag: Frankrike-Belgien, 18.00, och Portugal-Slovenien, 21.00. Tisdag: Rumänien-Nederländerna, 18.00, och Österrike-Turkiet, 21.00.

Kvartsfinaler spelas 5 och 6 juli. Semifinaler 9 och 10 juli och finalen i Berlin den 14 juli.

ANNONS