Bilden på en vrålande Sofie Skoog framför dubbla regnbågar fick direkt uppmärksamhet.
Bilden på en vrålande Sofie Skoog framför dubbla regnbågar fick direkt uppmärksamhet. Bild: FREDRIK KARLSSON

Fotografen om makalösa bilden: ”Räddade kvällen”

Vissa sportbilder sticker ut från mängden och i onsdags lyckades fotografen Fredrik Karlsson med att skapa just en sådan. Hans effektfulla bild på en glädjevrålande Sofie Skoog väcker nu uppmärksamhet i Sportsverige.
– Stefan Holm kom fram till mig efteråt och sa att ”nu måste du ha fått din bild” säger Karlsson.

ANNONS
|

Det var en vädermässigt dramatisk kväll på Tingvalla i Karlstad i går. När GP-tävlingarna i friidrott avgjordes fick både de aktiva – och fotograferna – försöka hantera en lynnig väderlek som skapade problem.

Men också möjligheter.

För när solen och regnet samspelade uppenbarade sig en regnbåge över himlen – och då såg fotografen Fredrik Karlsson, som jobbar för Bildbyrån, sin chans.

– Vi såg att regnbågen var där, så jag var ju tvungen att göra något. Och Sofie Skoog var just på väg att hoppa, så jag sprang och slängde mig fram nästan alldeles intill mattan. Där brukar jag aldrig sitta annars, men jag ville få med henne i bilden, så att hon kom mitt i regnbågen. Och som tur var så klarade hon ju hoppet också.

ANNONS
Fredrik Karlsson, fotograf med bas i Värmland.
Fredrik Karlsson, fotograf med bas i Värmland. Bild: Fredrik Karlsson

Karlsson fångade glädjevrålet och den dramatiska bakgrunden med ett perfekt tajmat tryck på kameran – och han insåg direkt att han hade lyckats med sitt uppsåt.

– Ja, det gjorde jag. Stefan Holm (Sofie Skoogs tränare) kom fram till mig direkt efter hoppet och sa att ”nu måste du ha fått din bild”. Och Sofie kom också fram och tittade. Så det var bara att få in den i datorn så fort som möjligt, och så var den klar.

En skön känsla för en fotograf, gissar jag?

– Ja, faktiskt. När det har strulat en hel kväll som det gjorde i går, och så får man den där bilden, då vet man att man har räddat kvällen.

Det var som sagt ingen enkel kväll att hantera, vädermässigt. När GP når Fredrik Karlsson sitter han och försöker laga en kamera som gick sönder i ovädret.

– Tekniken strulade hela kvällen, och sedan kom regnet – och så en hagelstorm mitt i allt. När Sofie Skoog hoppade regnade det hela tiden, så jag fick sitta och hålla objektivet nedåt så att det inte skulle komma vatten på linsen.

På sociala medier delas nu bilden friskt, och Fredrik Karlsson lär bli en stark kandidat när tävlingen Årets Bild ska avgöras.

ANNONS

– Ja, Stefan Holm skrev väl på twitter att om inte den vinner i sportkategorin så kan de lägga ner tävlingen, haha. Så man kanske får skicka in den, säger Karlsson – som även skickar en tacksamhetens tanke till Sofie Skoog.

– Att hon satte hoppet och blev glad gjorde det ju ännu bättre. Hade hon rivit så hade det bara varit en snygg bild.

I stället blev det en ögonblicklig klassiker inom sportfotografi.

Nedan ser du fler av Karlssons bilder från den annorlunda friidrottskvällen i Karlstad.

ANNONS