Det blir debut i sportsammanhang för Lernström som annars är van vid att leda underhållningsprogram som Idol och Kockarnas kamp.
Det blir debut i sportsammanhang för Lernström som annars är van vid att leda underhållningsprogram som Idol och Kockarnas kamp. Bild: Jakob Dahlström

Från Idol till fotbolls-EM – Pär Lernström inför stora debuten

Pär Lernströms dröm går i uppfyllelse – men kommer han bli älskad eller hatad? Nu berättar den folkkära programledaren om känslorna inför den stora debuten som frontfigur för TV4:s EM-sändningar – och om åsiktsmaskinen som brukar mullra högt.
– Det går inte att blunda för att det säkert kommer vara massa personer som har åsikter om mig, säger Lernström.

ANNONS
|

På fredag är det premiär för fotbolls-EM i Tyskland. Då gör även Pär Lernström debut som programledare i sportsammanhang när han leder TV4:s studio under mästerskapet tillsammans med Frida Nordstrand.

– Vi hade körschemagenomgång idag (läs måndag), det känns roligt och spännande. Det är en ny arena för mig, sen är ju leda tv-program det jag gör men det är lite annorlunda. Det är ett annat tempo och en annan typ av arena som gör att man blir lite nervös, lite taggad och lite mer på alerten, säger han några dagar innan premiären.

Pär Lernström är en erfaren programledare med underhållningsprogram som Idol, kockarnas kamp och Parlamentet på sitt cv. Men att ge sig in i sportens värld är något nytt.

ANNONS

– Det som är med sporten är ju att det blir väldigt mycket på riktigt. Det som händer det händer och det är väldigt live. Det är också viktigt för många, vilket är kul, även om Sverige inte är med i mästerskapet så är det många som brinner för det och mästerskapet i sig. Det är klart att man kan känna av den grejen.

Pär Lernström kommer leda EM-studion i TV4 tillsammans med Frida Nordstrand.
Pär Lernström kommer leda EM-studion i TV4 tillsammans med Frida Nordstrand. Bild: Jakob Dahlstrom

Barndomsdröm att jobba med EM

Mästerskapet sänds delat av SVT och TV4. När möjligheten dök upp för Pär Lernström att leda EM-studion för fyrans räkning var det först mycket praktiska frågor med hur de skulle få ihop det schematiskt.

– Det blev mycket sånt innan man de facto kunde komma fram till att vi kunde köra. Då var det lite för spännande för att kunna tacka nej till. Jag har ju själv suttit hemma i princip från 90-talets början fram tills nu och älskat att elda igång mig på mästerskapen. Då satt man i källaren hos kompisar och skrek i kuddar nätterna -94 igenom till att jag själv alltid tyckt att det varit roligt att arrangera med storbildsskärm hemma i trädgården.

Han är själv väldigt fotbollsintresserad och är en stor Djurgårdssupporter.

– Mästerskapen för mig är någonting nästan heligt. Hade jag fått säga till 12-åriga mig att du kommer få vara med och jobba med ett mästerskapet hade jag ju tyckt att jag var sjuk i huvudet, om man säger så. Ur den aspekten var det givet.

ANNONS
Pär Lernström har ett stort fotbollsintresse. Här som programledare på Fotbollsgalan.
Pär Lernström har ett stort fotbollsintresse. Här som programledare på Fotbollsgalan. Bild: JESPER ZERMAN

Pär Lernström om åsiktsmaskinen

Han känner också ett stort ansvar.

– Jag tycker att det är viktigt att det blir bra och det betyder mycket för många. Det är i och för sig med alla tv-program men när man kliver ut i en liten ny terräng då vill man gärna veta att man kan hantera den också.

Sport i allmänhet och mästerskap i synnerhet drar till sig många åsikter och det är något som Pär Lernström räknar med.

– Folk har haft åsikter så länge jag har varit i någon form av offentligt rum. Jag försöker dagligen påminna mig själv om att gå tillbaka till min egen magkänsla, tycker jag själv att det är bra kan jag vara nöjd med det. Sen kommer inte alla tycka att det är bra, skulle det vara så har vi gjort något fel tror jag. Jag hoppas bara att det känns kul att sitta där och det tror jag att det kommer göra.

– Sporten drar ju fram en ganska stark åsiktsmaskin efter sig och den får man väl bara acceptera att den är där. Det är väl det som är kul och alla tittar för att det betyder någonting för dem.

Han har under våren gått som prao vid TV4:s sportsändningar.
Han har under våren gått som prao vid TV4:s sportsändningar. Bild: MAXIM THORE

Du har inte sett framför dig vad Marcus Leifby (journalist på Aftonbladet) kommer skriva om dig i en krönika?

ANNONS

– Nej, eller lite kan jag väl se framför mig vad han kommer att skriva men det får stå för Leifby. Han har också ett jobb att göra och han gör det väldigt bra. Sen håller jag inte alltid med honom heller.

– Sportens värld är allt som oftast inte en okonservativ värld att kliva in i. Vi får väl se hur de accepterar det, om de ser mig som ett huvud som gått fel i TV4-korridoren eller någonstans att det är helt okej, säger Pär Lernström och skrattar.

Gått prao under Champions League-sändningar

Under våren har han fått gå ”prao” på TV4 Champions league- och hockeysändningar.

– Det var ganska viktigt att få sitta med lite på Champions league-äventyr och även lite på hockeyn för att få se hur det går till. Mest för att få en känsla för tempot och sättet som man gör de här sändningarna och få en liten försmak.

– Även om allt är tv är det lite olika sätt att det här med studio och kommunikation sköts här. Bara en sån sak att vi sitter i Stockholm och jobbar och sen har vi stora team nere i Tyskland som ska jobba och prata ungefär samma språk, säger Lernström.

Det går inte att blunda för att det säkert kommer vara massa personer som har åsikter om mig både i huset och utanför.

När det stod klart att Pär Lernström skulle leda EM-studion var det nog en del som lyfte på ögonbrynen över att det inte var någon av de som jobbar med TV4:s andra fotbollssändningar.

ANNONS

TV4 har ju erfarna reportrar och programledare inom sportens värld. Det fanns inga toner om att du trängt dig före?

– Det är det säkert men det är lite det som du var inne på förut med åsiktsmaskinen. Det går inte att blunda för att det säkert kommer vara massa personer som har åsikter om mig både i huset och utanför huset.

– Men jag tror att man bara får se det som att de förhoppningsvis är vana vid att det ibland dyker upp någon som har till uppgift att försöka putta in en bredare målgrupp.

Han förväntar sig starka åsikter: ” Jag försöker dagligen påminna mig själv om att gå tillbaka till min egen magkänsla”, säger han.
Han förväntar sig starka åsikter: ” Jag försöker dagligen påminna mig själv om att gå tillbaka till min egen magkänsla”, säger han. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lernströms dubbla debuter

Han själv tror att det blir Frankrike och England som gör upp om segern i mästerskapet.

– Sen hade det varit kul om tyskarna gick långt, det tror jag inte de kommer att göra. Men hemmanationsgrejen, det är typ aldrig någon hemmanation som vinner de här mästerskapen, det har det inte varit på 50 år.

Pär Lernström gör den här veckan inte bara mästerskapsdebut. Han ska också för första gången gå på sin dotters skolavslutning, som i vanliga fall brukar krocka med inspelningarna av Kockarnas kamp.

Då får vi se vad som kommer kännas mest nervöst – skolavslutningen eller EM-premiären?

– Det tror jag nog ändå blir fredag. När vi drar igång vid 19.30 kommer jag ha lite fjärilar i magen i alla fall. Men det är skönt att få vara lite nervös också.

ANNONS

Så sänds EM

Fotbolls-EM sänds av TV4 och SVT som sänder 29 respektive 22 matcher vardera.

Premiär: Tyskland-Skottland, fredag 14 juni klockan 21.00 sänds på TV4.

Final: Söndagen den 14 juli klockan 21.00 sänds på TV4.

SVT:s studio: Programledare: André Pops. Experter: Daniel Nannskog, Therese Strömberg, Hanna Marklund, Jonas Eriksson, John Guidetti och Zecira Musovic,

TV4:s studio: Programledare: Frida Nordstrand och Pär Lernström. Experter: Albin Ekdal, Henok Goitom, Mikael Lustig, Siavoush Fallahi och Vicki Blommé.

LÄS MER:Guide: Allt om grupperna i fotbolls-EM

LÄS MER:Tysk oro för terrorangrepp under fotbolls-EM

LÄS MER:Koemans EM-kritik mot Barcelona: "Tog en risk"

ANNONS