Reine Barkered tävlade i freeride i 20 år. Här i en tävling från 2012. Arkivbild.
Reine Barkered tävlade i freeride i 20 år. Här i en tävling från 2012. Arkivbild. Bild: Olivier Maire/AP/TT

Freeride in i finrummet – siktar mot OS

Freeride blir en egen disciplin inom det internationella skid- och snowboardförbundet (Fis).
– Jättekul, säger den tidigare svenska stjärnan Reine Barkered.

ANNONS

Freeride är en gren där utövarna kör offpist, från toppen till botten på ett berg, på ett så snyggt sätt som möjligt, på skidor eller snowboard. Det är en bedömningssport, där bland annat linjeval, kontroll, teknik och hopp avgör vem som segrar.

– Det här är ju skidåkningens kärna. Ursprunget. Inga backar, inga portar. Du kör där det går att köra, säger Reine Barkered.

Kan nå fler

Han tävlade själv i 20 år och tog en världsmästartitel, innan han lade skidorna på hyllan förra våren. Att sporten nu blir en officiell del av internationella skid- och snowboardförbundet kommer inte som någon överraskning för de aktiva.

ANNONS

– Fis köpte Freeride World Tour för två år sedan och vi har ju vetat att det här är intentionen, säger han.

Att sporten nu blir en egen gren inom Fis ser han som positivt. Han beskriver Sverige som en framstående nation, med flera VM-medaljörer och en stor årlig tävling i Riksgränsen.

– Jag tror absolut att fler kommer att få upp ögonen för sporten och att den kommer att tas lite mer seriöst, säger Barkered.

I freeride kan åkarna ses ta sig ner genom raviner och trixandes från stup och klippor.

– Folk tycker att det är spektakulärt och roligt att titta på så jag tror att vi kommer kunna ta en ganska stor plats bland vintersporterna.

Siktar mot OS

I horisonten hägrar till och med OS, om Fis får som man vill från OS 2030.

– Förhoppningen från Freeride World Tour har ganska länge varit att få in det som en OS-sport. Och då är ju det här det enda möjliga steget att ta, säger Barkered.

Pernilla Bonde, generalsekreterare för Svenska skidförbundet, har varit på plats i Reykjavik där Fis-stämman hölls. Nu ska freeride även bli det svenska förbundets tolfte gren.

– Det är jätteroligt att vi får in det som en ytterligare gren. Det är vi jätteglada för. Vi välkomnar det här beslutet, säger hon.

ANNONS
Reine Barkered. Arkivbild.
Reine Barkered. Arkivbild. Bild: Olivier Maire/AP/TT
Pernilla Bonde, generalsekreterare vid Svenska skidförbundet. Arkivbild.
Pernilla Bonde, generalsekreterare vid Svenska skidförbundet. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT
ANNONS