Frida Karlsson. Arkivbild.
Frida Karlsson. Arkivbild. Bild: Terje Pedersen/NTB/TT

Frida Karlsson missar världscupen i Holmenkollen

Frida Karlsson kommer inte till start i världscupen i norska Holmenkollen i helgen.
"Jag vill ge kroppen en ärlig chans", säger hon i ett pressmeddelande.
– Det tar tid att komma tillbaka, säger landslagschefen Anders Byström till TT.

ANNONS
|

Svenska längdlandslagets trupp till tre- och femmilen i norska Holmenkollen i helgen är uttagen. Dit är Charlotte Kalla uttagen, precis som Jonna Sundling, Ebba Andersson, Emma Ribom, Moa Olsson och Sofia Henriksson, som gör säsongsdebut i världscupen.

Frida Karlsson, som haft det tufft efter urladdningar och kollapser under OS i Peking och inte blev bättre än 16:e i Lahtis förra helgen, saknas i truppen – hon står över tävlingen i samråd med tränarteamet.

"Hon är inte så pigg"

– Vi såg redan på OS att hon inte varit i det prestationsslag som hon varit tidigare under säsongen. I Lahtis var hon inte alls i den form hon normalt är, och hon är inte så pigg som hon ska vara i och med att hon vill vara med och slåss om segern, säger Anders Byström.

ANNONS

22-åringen vann för två år sedan det klassiska norska loppet – när hon efter en spurtstrid mot Therese Johaug gick i mål som etta.

"Det känns trist att avstå Holmenkollen. Men jag är fortfarande inte tillbaka där jag vill och nu vill jag ge kroppen en ärlig chans att komma tillbaka innan säsongen är slut", säger Karlsson själv i pressmeddelandet.

"Tar tid att komma tillbaka"

Byström säger också att man ska utvärdera Karlsson kontinuerligt, för att avgöra om hon kan delta i världscuptävlingarna i Falun.

– Det är bara en vecka kvar. Vi får väl höra med Frida hur hon känner sig efter helgen, säger han och fortsätter:

– Alla vi som var på OS vet hur tufft det var där borta. Det tar lite tid att komma tillbaka, det gör det. Och det är olika för olika personer.

På herrsidan är Leo Johansson, William Poromaa, Jonas Eriksson, Oskar Svensson, Jens Burman och Fredrik Andersson uttagna.

I herrarnas femmil saknas den norska giganten Johannes Høsflot Klæbo och flera andra norska stjärnor efter ett covidutbrott i den norska truppen – och i inga av veckans världscuptävlingar deltar ryska eller belarusiska åkare. Därför får de svenska herrarna inte mäta sig med ryske storstjärnan Aleksandr Bolsjunov heller.

ANNONS