Georgiens Chvitja Kvaratschelia jublar efter ledningsmålet mot Portugal.
Georgiens Chvitja Kvaratschelia jublar efter ledningsmålet mot Portugal. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Georgien till historisk åttondel – möter Spanien

Georgien skriver fotbollshistoria i Tyskland.
Mot Tjeckien kom herrlandslagets första mästerskapspoäng, mot Portugal kom första segern – och nu väntar Spanien i EM-åttondelsfinal.
– Jag är väldigt glad, vi lyckades, säger Chvitja Kvaratschelia efter 2–0-segern.

Georgien behövde vinna för att ta sig vidare till åttondelsfinal i Tyskland.

Då passade landslaget på att blixtstarta i Gelsenkirchen.

Efter 1.34 minuter satte Chvitja Kvaratschelia ett av EM-historiens snabbaste mål och såg till att Georgien fick grepp om Portugal.

Utökade på straff

Portugiserna, redan klara för vidare spel och med roteringar i startelvan, hade tufft att hämta sig från starten och agerade trubbigt i jakten på kvittering.

Chanser kom laget trots allt till men de avslut som inte missade målet räddades av storspelande målvakten Giorgi Mamardashvili.

I stället var det Georgien som slog till.

Georges Mikautadze gjorde sitt tredje mål i turneringen när han distinkt tryckte in en straff till 2–0 i 57:e minuten.

Ett mål som säkrade segern för Georgien, 74:a på det internationella fotbollsförbundet Fifas världsrankning, och EM-slutspelet i Tyskland har blivit georgisk fotbollshistoria.

+ Första poängen i ett mästerskap kom i 1–1-mötet med Tjeckien.

+ Första segern kom mot Portugal, sexa på rankningen.

+ Första avancemanget från gruppspelet kom i nationens första herrslutspel.

– Det var tufft, Portugal är ett bra lag men jag sade till alla att vi kan vinna, att vi också är ett bra lag, att vi kan kämpa mot alla, säger Chvitja Kvaratschelia i TV4 Plays sändning.

– Jag är så stolt, jag är så glad över segern... jag är så glad.

Nästa EM-uppgift för Georgien: Spanien i åttondelsfinal i Köln på söndag.

Turkiet vidare

Tjeckien var precis som Georgien i behov tre poäng för att få spela vidare i Tyskland.

Men till skillnad mot Georgien fick tjeckerna en tuff start i Hamburg.

Anonin Barak drog på sig två gula kort och blev utvisad. Tidigt i andra kom nästa kalldusch: Hakan Calhanoglu satte snyggt ledningsmålet för Turkiet.

Tomas Soucek ordnade sedan kvitteringen i 66:e minuten men på tilläggstid avgjorde Turkiets Cenk Tosun.

Därmed är Tjeckiens EM-äventyr över, medan Portugal, Turkiet och Georgien spelar vidare.

Fakta: Så fortsätter fotbolls-EM

Åttondelsfinaler, lördag: Schweiz-Italien, klockan 18.00, och Tyskland-Danmark, 21.00. Söndag: England-Slovakien, 18.00, och Spanien-Georgien, 21.00. Måndag: Frankrike-Belgien, 18.00, och Portugal-Slovenien, 21.00. Tisdag: Rumänien-Nederländerna, 18.00, och Österrike-Turkiet, 21.00.

Kvartsfinaler spelas 5 och 6 juli. Semifinaler 9 och 10 juli och finalen i Berlin 14 juli.