Årets upplaga av Göteborgsvarvet ställs in helt.
Årets upplaga av Göteborgsvarvet ställs in helt. Bild: MATHIAS BERGELD

Göteborgsvarvet ställs in – möjligt att springa virtuellt lopp

Som GP tidigare avslöjat ställs Göteborgsvarvet 2020 in helt på grund av coronaviruset. Bland annat kommer deltagarna i stället få möjlighet att delta i ett virtuellt lopp.
– Vi vill att våra löpare ska fortsätta springa, säger Annika Knutsson, race director för Göteborgsvarvet.

ANNONS
|

Som GP avslöjade i måndags ställs Göteborgsvarvet in helt. Detta efter att folksamlingar på över 500 personer förbjudits på grund av coronavirusets spridning. Tidigare fanns diskussioner om att eventuellt springa senare i höst men så blir inte fallet.

– Det var ett majoritetsbeslut och med det rådande läget i världen fanns det egentligen inga andra alternativ, säger Annika Knutsson, race director för Göteborgsvarvet.

På fredagen kom ledningen för Göteborgsvarvet med det officiella beskedet som berör omkring 60 000 anmälda deltagare. Nu erbjuds de som har anmält sig att springa ett virtuellt lopp i stället.

– Vi är glada att kunna erbjuda våra löpare ett virtuellt lopp. Vi vill att de ska fortsätta springa och det är viktigt att hålla igång hälsan i dessa tider, säger Annika Knutsson.

ANNONS

Mycket pengar på spel

Göteborg Virtual Race innebär att man springer 21,1 km, någon gång mellan 15-17 maj 2020. Man loggar sedan löppasset med en gps-klocka eller mobiltelefon. Resultatet i det virtuella Göteborgsvarvet är även seedningsgrundande till Göteborgsvarvet 2021.

Det två övriga alternativen för dem som är anmälda är att antingen skänka sin startplats till Göteborgsvarvet och de arrangerande föreningarnas verksamhet, eller att flytta sin startplats till Göteborgsvarvet i maj 2021 eller Göteborg Maraton i september 2021.

Det är mycket pengar som står på spel. Knutsson har tidigare uppgett för TT att man inte kommer att ha möjlighet att betala tillbaka alla startavgifter som betalats in om loppet inte blir av.

"Då skulle vi inte vara kvar"

Det handlar om över 30 miljoner kronor i en verksamhet som omsätter omkring 60 miljoner kronor.

– Om alla intäkter skulle försvinna, och vi inte skulle få något statligt stöd, då skulle vi inte vara kvar. Så krasst är det, sa Knutsson då.

Nu sätter man alltså sitt hopp till att deltagare frivilligt ska efterskänka sin startavgift.

– I dessa kristider måste vi göra något tillsammans för att rädda friidrotten i Göteborg och vi tror att många kommer välja att skänka sin avgift och bli en av våra hjältar på wall of fame. Många av våra löpare har ett jättestort engagemang och vill stötta, säger Annika Knutsson.

ANNONS

LÄS MER:Inget Göteborgsvarv till hösten – löparfesten ställs in helt

ANNONS