Trots förlusten gjorde Tyra Axnér en stormatch mot Danmark.
Trots förlusten gjorde Tyra Axnér en stormatch mot Danmark. Bild: Magnus Lejhall/TT

Guide: Sveriges väg till medaljmatcherna i EM

Sverige fick inte med sig maximala fyra poäng – utan två – till Ljubljana och mellanrundan i handbolls-EM. Men hoppet om en plats i semifinalen lever. Här är förutsättningarna.

ANNONS
|

+ Motståndet

Sveriges grupp, där även Danmark och Slovenien tog sig vidare, slås ihop med grupp A. Detta betyder att Norge, Ungern och Kroatien väntar i mellanrundan. De två bästa lagen går sedan till semifinal.

Norge–Sverige, lördag 12/11 klockan 20.30.

Ungern–Sverige, måndag 14/11 klockan 20.30.

Kroatien–Sverige, onsdag 16/11 klockan 18.00.

Enligt förbundskapten Tomas Axnér är Norge solklara favoriter att ta hem gruppen.

– Samtidigt tänker jag på senast vi möttes, det var i VM i fjol, då blev det lika, säger han.

+ Poängen

Alla lag tar med sig de poäng som de spelat till sig i gruppspelet mot övriga avancerande lag. Sverige, Danmark och Slovenien har slagit varandra och tar därför med sig två poäng vardera. Inför mellanrundan ser tabellen ut så här:

ANNONS

1) Norge, 4 poäng, +19 i målskillnad

2) Sverige, 2, +9

3) Danmark, 2, 0

4) Kroatien, 2, -6

5) Slovenien, 2, -9

6) Ungern, 0, -13

+ Detta avgör

Sveriges upphämtning mot Danmark kan visa sig viktig i kampen om semifinalplatserna. Något förbundskapten Tomas Axnér var väl medveten om under matchen.

– Jag skrek säkert hundra gånger att varje mål räknas, säger han.

Anledningen är att målskillnaden är en av faktorerna som avgör vilka som tar sig vidare. Om flera lag hamnar på samma poäng avgörs vilka som går vidare i följande steg:

1) Inbördes möten

2) Målskillnad i inbördes möten

3) Flest gjorda mål i inbördes möten

4) Total målskillnad

5) Totalt antal gjorda mål

+ Sveriges bästa vän

Sveriges avancemang kan komma att hänga på Slovenien. Sverige måste ta minst lika många poäng som Danmark och Slovenien för att säkra en plats i semifinalen. Blågult har till och med råd att förlora matchen mot regerande mästaren Norge, så länge de andra lagen också gör det.

Hamnar Sverige på samma poäng som Danmark, medan Slovenien har färre, räknas de inbördes mötena enbart mellan Sverige och Danmark, och då går Danmark vidare.

Om Slovenien också hamnar på samma poäng som Sverige och Danmark gäller inbördes möten mellan de tre lagen, och eftersom alla lagen slagit varandra blir det i stället inbördes målskillnad och då går Sverige vidare eftersom segern mot Slovenien var större än förlusten mot Danmark.

ANNONS
ANNONS