Henrik von Eckermann och King Edward vann förra årets GP-hoppning i Global Champions Tour på Stockholms stadion. Nu är de tillbaka – och genrepar inför OS i Paris om en dryg månad. Arkivbild.
Henrik von Eckermann och King Edward vann förra årets GP-hoppning i Global Champions Tour på Stockholms stadion. Nu är de tillbaka – och genrepar inför OS i Paris om en dryg månad. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Guldhoppet inför OS: "Så mycket som ska klaffa"

Gärna en ny framgång på hemmaplan.
Men viktigast av allt är att King Edward fortsätter att ge prov på sin fina form med en dryg månad till OS.
Och att inget tråkigt händer.
– Man vet aldrig med hästar, säger Henrik von Eckermann.

ANNONS

Ryttaren sticker ut som en i en handfull självklara svenska guldhopp i Paris – eller snarare i Versailles slottspark, där ridsporterna avgörs.

Sticker ut gör man om man är regerande världsmästare och världsetta i sin sport sedan snart två år tillbaka. Dessutom briljerade von Eckermann när han vann världscupfinalen i Riyadh så sent som i april.

Han vet vad han och King Edward kan – och stämmer allt hoppar han om guldet.

– Det är något jag strävar efter och är motiverad för, men jag håller förväntningarna låga. Det är så mycket som ska klaffa. Man får inte glömma att procentsatsen att jag ska vinna i Paris är enormt liten, säger han och hänvisar till statistik.

ANNONS

– Det finns en firma som håller på med det där. Går jag in i ett startfältet som har de bästa ryttarna ligger jag på 6-8 procents chans att vinna en klass. Det är en extremt liten chans, men självklart vore det en saga att få vinna.

Bor inte i OS-byn

För att slippa långa och tidsödande transporter har ryttarna valt att inte bo i den stora OS-byn, något Henrik von Eckermann beklagar. Det väntar inte många chanser att träffa andra idrottare eller möjligheter som när han i Tokyo spontant tog en selfie med Armand Duplantis.

– Det tycker jag är tråkigt. Jag tycker att det är skitkul med andra sporter. Det är lite synd. Vi bor i stället med bland andra cyklister och golfare. Det blir lite annorlunda, säger han.

Hur känner du för OS, inför allt som väntar?

– Det ska bli kul. Det är ett mål som jag har målat upp även om det länge varit långt borta. Nu är det nära. Jag hoppas att de sista förberedelserna går som de ska och att det inte händer något.

King Edward hoppade två felfria rundor i lagtävlingen League of Nations i Rotterdam på midsommarafton. Helgens besök på Stadion och hoppningarna i Global Champions Tour blir det sista valacken gör inför OS. Tiden fram till dess handlar om att få hästen i absolut toppform.

ANNONS

Iliana, med kapacitet att gå OS om något händer King Edward, står också stallad utanför Stockholms stadion. Stoet matchas i den gamla OS-borgen och hoppar sedan i Aachen i nästa vecka.

Indiana vilas

OS-aktuella Malin Baryard Johnsson hade planerat att delta i helgens GCT-hoppningar, men väljer att vila Indiana efter insatsen i Rotterdam. Där hade ekipaget nedslag i båda omgångarna i laghoppningen.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona offentliggör på lördag vilka fyra ryttare han tar med sig till OS.

Även Bo Jenå (dressyr) och Fredrik Bergendorff (fälttävlan) släpper sina lag.

Fakta: Svenska ryttare i GCT-hoppningarna

Henrik von Eckermann

Peder Fredricson

Wilma Hellström

Angelica Augustsson Zanotelli

Evelina Tovek

Linda Heed

Emma Emanuelsson

Erika Lickhammer van Helmond

Fakta: Hoppningarna på Stadion

Den nionde deltävlingen i årets Global Champions Tour avgörs lördag och söndag på Stockholms stadion. Henrik von Eckermann vann GP-hoppningen förra året.

Här är ett utdrag från tävlingsprogrammet.

Fredag:

+ Internationell klass, avgörs i två faser, 1,45-hinder (16.25)

+ Internationell klass, tidshoppning, 1,45-hinder (19.45)

Lördag:

+ Första omgången i lagtävlingen Global Champions League, tidshoppning, 1,55-hinder. (15.00)

+ Andra omgången i lagtävlingen Global Champions League, tidshoppning, 1,60-hinder. (18.30)

Söndag:

+ Internationell klass med omhoppning, 1,55-hinder (11.30)

+ Global Champions Tour och Stockholms Grand prix, grundomgång med omhoppning, 1,60-hinder (14.05)

Henrik von Eckermann och övriga svenska ryttare möter tufft motstånd i de femstjärniga hoppningarna. Tyskarna Marcus Ehning och Christian Ahlmann, britten Ben Maher, österrikaren Max Kühner, fransmannen Simon Delestre och amerikanskan Jessica Springsteen är några av de mest meriterade ryttarna i startfältet.

ANNONS