Färjestad och David Tomasek vann med 6–2 borta mot Linköping i SHL. Arkivbild.
Färjestad och David Tomasek vann med 6–2 borta mot Linköping i SHL. Arkivbild. Bild: Tommy Pedersen/TT

Backtalangen jagar guld: "Vore perfekt avslut"

Mycket talar för att Joel Nyström lämnar Färjestad för NHL efter den här säsongen.
Men innan flytten till Carolina Hurricanes vill den 22-årige backen fira ett andra SM-guld med sin moderklubb.
– Det vore ett perfekt avslut och vi har absolut laget för att kunna gå hela vägen, säger tvåmålsskytten efter överkörningen med 6–2 borta mot Linköping.

ANNONS

Trots sin unga ålder är Joel Nyström redan inne på sin femte säsong i A-laget – som med stor sannolikhet blir den sista innan äventyret väntar på andra sidan Atlanten.

Där har försvarstalangen skrivit kontrakt med Carolina Hurricanes och börjar känna sig alltmer redo att försöka slå sig in i NHL.

– Det har länge varit en stor dröm för mig att få testa på spel där borta. Men samtidigt är det viktigt för mig att inte åka över för tidigt. Väl på plats vill jag ge det en rejäl chans, säger 22-åringen.

Han fick sitt stora genombrott under moderklubbens guldår 2022 – och har sedan dess en fortsatt utveckling som pekar rakt uppåt.

ANNONS

"Känns väldigt bra"

Poängmässigt svarade Ekström för sin bästa säsong i fjol med 8 mål och 18 assists – och i höst snittar han nästan en poäng per match. Dubbla fullträffar mot Linköping under torsdagen innebär två mål och två assists efter sex omgångar.

– Det känns väldigt bra både för egen del och för lagets. Vi har varit stabila i defensiven, samtidigt som vi verkligen fått till produktionen i anfallsspelet, säger han.

Färjestad är det hittills enda obesegrade laget och toppar SHL med 16 poäng av 18 möjliga – samt har öst in 27 mål på sex omgångar. Ett snitt på 4,5 mål per match.

– Vi har en väldigt stark trupp och det är klart att jag vill uppleva ett nytt SM-guld. Har man stått där på torget i Karlstad och blivit firad, ja, då vill man vara med om det igen. Det vore ett perfekt avslut, menar han.

"Inte godkänt"

Linköping började bäst i både första och andra perioden – men Färjestad var klart effektivast och fick målen vid rätt tillfällen.

När gästerna satte 4–1 och 5–1 i början av sista perioden var det inget snack. Då spelade Karlstadgänget ut sitt register och gav LHC en rejäl lektion.

– Att släppa in sex mål på hemmaplan är inte godkänt på något sätt. Vi var alldeles för mjuka och har en hel del att prata igenom om, kritiserar östgötarnas tränare Klas Östman.

ANNONS
ANNONS