Fiaskot: Klassiska klubben åker ur

En handbollsepok är slut. Drotts herrar förlorade måste-matchen borta mot OV Helsingborg med hela 24–34 (14–18) och åker rakt igenom Allsvenskan och ner i division 1.

ANNONS
|

Det som varit en allt mer hotande mardröm under hela säsongen blev på onsdagskvällen bister verklighet: Krisande HK Drott, med elva SM-guld på meritlistan, tvingas ned på svensk herrhandbolls tredje serienivå för första gången på 70 år.

Helsingborg säkrade, under ledning av Drotts sparkade guldtränare Ulf Sivertsson, seriesegern och återkomsten till Handbollsligan redan i näst sista omgången förra helgen.

Men skåningarna gjorde ändå processen kort med gästerna från Halland. Matchen i Idrottens hus var jämn i drygt en kvart. Men när Drotts mittsexa Hannes Nyström sköt tätt över från linjen i stället för att sätta 8–8 efter 17 minuten var det början till slutet för Halmstadlaget.

ANNONS

Minuten senare hade OV ryckt till 10–7. Tre minuter senare stod det 12–8 – och det greppet släppte de väldrillade helsingborgarna aldrig.

Det var ingen välspelad epilog utan åskådaren fick se en hel del enkla misstag från båda håll. Men det var ändå stor klasskillnad – som det förstås ska vara mellan tabellens bästa och sämsta lag.

David Löfgren – för kvällen ensam tränare på Drotts bänk eftersom kollegan Thomas Sivertsson ju hade valt att coacha damlaget i jakten på en allsvensk kvalplats – bytte friskt, men hittade ingen uppställning som riktigt fungerade.

I andra halvlek drog OV Helsingborg ifrån mer och mer, trots att Ulf Sivertsson luftade hela avbytarbänken. Pausledningen med 18–14 hade växt till 31–20 halvvägs igenom andra akten. Till slut blev det 34–24.

ANNONS