Niclas Ekberg nu Kiels främste genom tiderna – passerade Wislander

Magnus Wislander är inte längre storklubben Kiels främste målskytt genom tiderna. På söndagen passerades han av Niclas Ekberg.
– Jag kommer att se tillbaka på det här efter min karriär och inse att det har varit många fantastiska spelare som har gjort mål för den här klubben – och på något sätt har jag passerat dem, säger han till klubbens hemsida.

ANNONS
|

Redbergslidslegendaren Magnus Wislander har fått ikonstatus i Bundesliga-klubben THW Kiel efter sina tolv år i klubben. Mellan 1990 och 2002 gjorde den nu 57-årige Wislander 1 332 ligamål för klubben och har sedan dess varit klubbens främste målskytt genom tiderna.

Inför söndagens ligamatch mot Minden hade Niclas Ekberg chansen att passera den svenske ikonen på den listan. För att det skulle bli verklighet på söndagen skulle det krävas åtta mål från 32-åringen.

– Det är en stor ära att jag har lyckats göra så många mål och vara i en så stor klubb så länge, sa Ekberg till SVT inför söndagens match.

ANNONS

Och efter matchen var Wislander nedputtad från tronen av Ekberg. Högersexan stod för elva mål i matchen mot Minden, varav tre på straff, och det tog honom upp på totalt 1 335 ligamål i den svartvita tröjan.

– Det är en enorm ära att ha rekordet nu. Det betyder inte så mycket för tillfället, men jag tror att jag kommer att se tillbaka på det här efter min karriär och inse att det har varit många fantastiska spelare som har gjort mål för den här klubben – och på något sätt har jag passerat dem, säger Ekberg till Kiels hemsida.

– Det är en fantastisk prestation. Denna klubb har en sådan enorm historia. Att han klarade det idag visar att han är en handbollsspelare i världsklass. Jag unnar honom det och jag är glad för hans skull, säger Kiel-tränaren Filip Jícha, som av Ekberg petats ner från andra till tredje plast på listan över klubbens främsta målskyttar.

Kiel vann matchen med 34–25, inför 9 000 hemmafans.

Wislander fortfarande i topp i landslaget

Ekberg kom till Kiel från Köpenhamn 2012 och är en av flera svenska som nått stora framgångar i klubben. Förutom Magnus Wislander har även Marcus Ahlm och Stefan Lövgren öst in mål för klubben och ligger på femte och sjätte plats på listan över främsta målskyttar. På tionde plats finns Kim Andersson med 931mål.

ANNONS

Niclas Ekberg är den tionde främsta målskytten i det svenska landslaget med sina 775 mål på 189 landskamper. Den listan toppas av just Magnus Wislander som på sina 386 landskamper gjorde 1 191 mål.

ANNONS