Nina Dano är tillbaka i Sävehof för satsningen mot Europa.
Nina Dano är tillbaka i Sävehof för satsningen mot Europa. Bild: MATHIAS BERGELD

Nina Dano återvänder till Sävehofs stora satsning

Det var tre år sedan Nina Dano tog klivet ut i proffslivet i Europa. Efter några säsonger i Danmark är högernian nu redo att återvända till Sävehofs satsning.
– Jag ser en chans att få ta en större roll och bidra med mina erfarenheter.

ANNONS
|

Det var i februari 2021 som det blev klart att anfallaren Nina Dano skulle lämna Sävehof efter tre säsonger i den anrika klubben.

”Det har varit en miljö där jag både växt som person och handbollsspelare. Men framförallt har jag fått träffa massa fina människor och skapat många minnen, jag för alltid kommer bära med mig. Tiden känns däremot rätt att ta nästa steg och testa ett nytt äventyr”, sade Nina Dano i februari 2021 till klubbens hemsida.

Hon skrev på för danska Horsens HK för att prova lyckan som utlandsproffs. Tre år blev det i Danmark, där hon även spelade en säsong för Odense Håndbold.

ANNONS

Nu är hon redo att återvända till Göteborg och IK Sävehof, på ett kontrakt som sträcker sig över två år. Anfallaren, som har sina rötter i Torslanda HK, ser fram emot att landa i en välbekant miljö.

– Jag är jätteglad att detta alternativ dök upp och just nu passar det mig väldigt bra. Jag ser fram emot att komma hem till en trygg och familjär miljö som jag vet jag mår bra i. Utöver det ser jag en chans att få ta en större roll och bidra med mina erfarenheter. Vi ses i Partille Arena, säger Nina till klubbens hemsida.

Skadebekymmer skulle komma att prägla hennes tid utomlands, då hon bröt ett ben i underbenet under EM 2022. Rehaben var en nyckel till att bygga upp Ninas fysik ytterligare och hösten 2023 satte hon landslagsrekord på 100 kilo i frivändning.

Nina ersätts av – Nina

Sävehof har sedan tidigare tappat högernian Nina Koppang, årets högernia i Handbollsligan, som valde att lämna för spel i Vipers Kristiansand i Norge. Klubben väljer nu att ersätta henne med hennes namne i Dano.

– Vi är väldigt glada att Nina har valt att komma hem till Sävehof. Med hennes erfarenheter från den danska ligan, Champions League och landslaget kommer hon att tillföra mycket, både på och utanför planen. I och med värvningen av Nina kommer vi att få en mycket bra bredd på högerniopositionen, säger Jonathan Stenbäcken, sportchef, till klubbens hemsida.

ANNONS

Inget OS för landslagsanfallaren

Högernian är landslagsrutinerad och två EM, två VM och ett OS finns med på meritlistan. Dessvärre blir det ingen biljett till Paris i sommar, då hon blev inte uttagen till Sveriges OS-trupp.

– Nina haft en tuff vår där hon kämpat med sitt välmående och inte är disponibel för oss. Vi har hela tiden haft en bra dialog och stöttar henne fullt ut i hennes process. Vi ber också om respekt och förståelse för att hon i nuläget inte vill svara på några frågor, säger förbundskapten Tomas Axnér till förbundets hemsida.

Dano är en del av Sävehofs långsiktiga satsning med spel i Europa – och bara häromdan skrev Emma Mihailovic på med klubben fram till 2028.

– Det tog ett tag att besluta mig om jag skulle vara kvar utomlands eller flytta hem. Men efter att jag tog valet att flytta hem var valet att välja Sävehof ganska enkelt. Att Sävehof alltid strävar efter att spela i Europa är givetvis ett stort plus, säger Nina Dano.

Vad ser du fram emot kommande säsong?

– Att komma hem och ha nära till min familj och vänner. Dessutom känner jag många i och runt Sävehof och känner mig väldigt hemma även där. Jag vill vara i en trygg miljö och det kan Sävehof ge mig. Jag ser fram emot att må bra, prestera bra handboll, ta en stor roll och vinna medaljer!

ANNONS

LÄS MER:Är det äntligen dags för Sveriges första OS-medalj?

LÄS MER:Sävehof svenska mästare – för åttonde gången

LÄS MER:Nytt SM-guld – då lämnar sex spelare Sävehof

ANNONS