Sverige vinner ödesmatchen mot Portugal

Sverige tog ett stort kliv mot EM-semifinal när man besegrade Portugal. När Danmark sedan vann mot Norge var platsen i semifinalen klar.
– En otroligt viktig vinst, säger Tobias Thulin till Viaplay efter storsegern mot Portugal.

|

Det var en ödesmatch som väntade Sverige mot Portugal. Vid seger skulle Sverige ta ett stort kliv mot semifinal, vid förlust skulle man i praktiken vara borta från vidare spel. Det blev det första.

Det var en jämn inledning där Andreas Palicka inte fick tag i bollarna och lagen bytte mål med varandra. Men Sverige gjorde ett ryck i slutet av halvleken, när Tobias Thulin bytte av Palicka i målet och försvaret fick bättre träff, och gick ifrån till 19–15, vilket var ställningen i paus.

Efter paus ryckte Sverige ytterligare. Thulin fick tag i bollarna, Lucas Pellas, som gjorde tio mål i matchen, satte sina straffar och det svenska anfallsspelet stämde mest hela tiden. Även om Portugal stundtals närmade sig blev det aldrig riktigt spännande.

Matchen slutade 40–33.

– Väldigt härligt och skönt. En otroligt viktig vinst. Det var lite segt i början men vi höjer oss och spelar riktigt goa 45 minuter, säger Tobias Thulin, en av de svenska matchhjältarna, till Viaplay.

– Vi springer väldigt mycket och de blir trötta. De börjar spela ett offensivt försvarsspel och det passar och bra, säger Lukas Sandell till Viaplay.

Fick dansk hjälp

Förbundskapten Glenn Solberg var efter matchen nöjd med sitt lag.

– Fantastiskt. Jag är nöjd speciellt med anfallsspelet, vi gör 40 mål och väldigt många bidrar till att vi spelar så bra i anfallet. Vi har lite mer att ge i försvaret men det bryr vi oss inte så mycket om nu.

Han hyllar Tobias Thulins insats i målet.

– Otroligt kul, både för honom och laget. Jag gläder mig över att han får en sån match och det är bra för laget att vi har två bra målvakter, säger han till Viaplay.

I och med segern kunde Sverige bli klara för semifinal redan samma kväll – om Danmark besegrade Norge i matchen efter Sveriges. Favoriterna Danmark levererade och städade enkelt av norrmännen.

Danmark vann till slut med 29-23.

Det betyder att Danmark och Sverige är klara för semifinal som etta respektive tvåa i gruppen. Där kommer Sverige troligtvis ställas mot Frankrike, som leder den andra gruppen.